Varkenshouderij

Achtergrond 234 x bekeken

Boeren op te dure grond

Als grond te duur is om te kopen, is hij eigenlijk ook te duur om op te boeren.

Grond van €40.000, soms zelfs €50.000 per hectare is te duur om uitbreiding van de melkproductie op te baseren. Inclusief de kosten van staluitbreiding, quotum en dure vaarzen, wordt de kostprijs van de extra liters er al gauw hoger dan de melkprijs. Met 40 cent per liter kan het misschien net, maar wie zegt dat de melkprijs zo hoog blijft? Nu kunt u natuurlijk de lasten van dure aangekochte grond middelen met de lasten van de rest van de grond, maar dat is foezelen. De ondernemer moet de problematiek juist zo duidelijk mogelijk op tafel zien te krijgen.

Wie dat doet, loopt ook tegen het volgende dilemma aan. Als de grond zo duur is dat het onverstandig is om hem te kopen, vraagt u zich dan ook maar eens af of het verstandig is om op uw huidige grond door te blijven boeren. Die brengt bij verkoop namelijk net zo veel op als aan te kopen grond moet kosten.

Het is voor de melkveehouder in aanleg niet anders dan voor de groenteman in de popu-laire winkelstraat. De waarde van zijn winkelpand is in de loop van zijn arbeidzame leven verveelvoudigd tot misschien wel €1,5 miljoen. Met zijn oude hypotheek en zonder zijn uren echt te rekenen, kan die man een inkomen verdienen, maar uitbreiding is van geen kanten rond te rekenen. Door het dure winkelpand aan te houden, loopt hij jaarlijks meer rente mis dan hij met zijn groente verdient. Dat geeft niet, het is alleen wel goed als de groenteman zich dat realiseert.

Wie een paar jaar geleden vond dat melkquotum te duur was om te kopen en dus eigenlijk ook om het te bezitten en dus (tijdelijk?) op een veel lager pitje ging melken, heeft daarmee meer verdiend dan hij met melken kon verdienen. Veel meer.

Nou is grond geen melkquotum. Zo is het maar de vraag of grond ooit terug te kopen is. Maar waar het om draait is de noodzaak af en toe puur economisch, zonder emotie naar het bedrijf te kijken. Vervolgens is iedere individuele beslissing te respecteren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.