Varkenshouderij

Achtergrond 226 x bekeken 2 reacties

Blij met gezonde varkens

Varkenshouders moeten nog veel doen om een hogere gezondheidsstatus te bereiken op hun bedrijf. Het levert uiteindelijk wel veel op.

Deze week was ik op de leveranciersavond van varkenshandel De Heer. Hoofdthema van de avond was diergezondheid. Een enorme hoeveelheid bacteriën, virussen en parasieten liggen op de loer om de gezondheid van uw varkens te ondermijnen, zo stelde Jan-Paul Langens van Dierenartsenpraktijk ‘De Overlaet’ uit Oss. De bestrijding van deze ziekmakers kan met medicijnen, maar de varkenshouder kan zelf ook veel doen om de ziektedruk te verlagen. Met een mooi woord ‘biosecurity’. Dat komt hierop neer: werk hygiënisch en gestructureerd zodat zowel besmetting van buiten als binnen het bedrijf geen kans krijgt.

Dat kost veel tijd

Varkenshouders hollen dagelijks van de ene naar de andere stal. Steeds omkleden kost zeeën van tijd en een varkenshouder is geen mannequin. Echter, het tegenovergestelde is waar, je bespaart tijd. Omkleden doe je het liefst zo min mogelijk, dus denk je goed na hoe je het werk plant. Je werkt van de biggen- naar de zeugenstal zonder onnodig terug te komen. Schoon gereedschap is in iedere stal aanwezig, dus vlot bij de hand.

Wat levert mij dat op?

Na afloop van de presentatie konden de luisteraars vragen stellen. Veel opmerkingen kwamen neer op geld. Wat bespaar ik? En natuurlijk: wat kan ik meer beuren voor een big? Beste mensen, ik weet ook drommels goed dat er geld moet worden verdiend om het bedrijf draaiende te houden en dat het momenteel crisis is. Maar nog erger dan lage prijzen zijn hoestende, doffe, ongelijke koppels biggen. Dagelijks zit je in de stal en dan wil je toch ook genieten van dieren die er mooi bijliggen. Ga hier maar vanuit, binnen korte tijd is er alleen nog plek voor kwaliteit. Slechte koppels biggen raak je hooguit voor zo’n lage prijs kwijt dat het zwaar geld kost. Een mester wil dieren waar hij dagelijks met plezier tussen loopt. Hij is zeker bereid daar een paar euro extra voor neer te tellen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan-kees Groen

  Ik ben het geheel eens met dit artikel ,want als je ziet dat vorig jaar in nederland weer 40% meer antibiotica bij de varkens ( ook als voorzorg ) is gebruikt en dat MRSA ook bij ons een steeds groter probleem wordt , dan durf ik ook te stellen dat als de hygiene omhoog gaat in het bedrijf de veearts rekening omlaag gaat : DIT IS EEN BALANS

 • no-profile-image

  B Meinten

  Dat wij varkenshouders nog veel moeten doen, om een hogere gezondheidsstatus te bereiken ben ik het volledig mee eens.
  Er worden vaak veel te veel medicijnen gebruikt, dikwijls uit voorzorg, dit is een slechte zaak.Er zal meer gedaan moeten worden om dit te voorkomen, op korte termijn zijn medicijnen een prima hulpmiddel. Bij gebruik van medicijnen zie je dat de dieren enorm hard kunnen groeien en het vraagt op dat moment veel minder werk, maar het probleem los je hier niet mee op. Het is beter om tijdelijk gebruik te maken van een enting wanneer dit mogelijk is. Ook al zijn de kosten hier van dikwijls hoger. Als wij zo doorgaan prijzen wij ons zelf uit de markt, bij de media, de consument en zullen onze biggen en vleesvarkens voor export niet meer geaccepteerd worden. Mijn stelling: eigenlijk zijn medicijnen veel te goedkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.