Varkenshouderij

Achtergrond 214 x bekeken 4 reacties

Biggenmarkt zwaar onder druk

De biggenmarkt is totaal van slag. In plaats van aantrekkende prijzen zoals ieder jaar in januari zijn de noteringen halverwege deze maand €2 gezakt. De oorzaak van de prijsdaling is een logische: het aanbod is te groot. De verklaring van het grote aanbod is iets gecompliceerder. Het aanbod is extra groot als gevolg van de gebroken weken eind 2007. De vraag blijft over de hele breedte van de markt achter. Het gevolg is dat waar de handelaar het ook probeert in Europa hij de biggen alleen kwijtraakt na een prijsverlaging.
De Spaanse markt is ronduit slecht. De binnenlandse noteringen zijn in een maand €11 gezakt. De Zamora-notering staat nu op €25 precies. Spaanse integraties kopen alleen voor heel weinig geld, omdat ze zelf voldoende biggen hebben. Duitse mesters doen wezenlijk niet anders. Ze krijgen van alle kanten biggen aangeboden, dus bieden ze minder en leunen even achteruit.
Op de Oost-Europese markten is het onveranderd slecht. De technische resultaten in de mesterij zijn daar slechter dan in Nederland, zodat zij veel sterker geconfronteerd worden met duur voer.
Deze week wordt een spannende: komt er een omslag in zicht, en gaat vooral Spanje meer vragen. Zo niet, dan gaat er nog een euro van de noteringen af.

prognose

gelijk tot €2 lager

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Mooi klaar mee , jee

 • no-profile-image

  piet

  varkensboeren gaan langzaam maar zeker naar de afgrond, als het koeienboeren aanging was er al lang iets aan gedaan. Niemand zegt meer wat.

 • no-profile-image

  boerke

  he gelukkig dpp het zelfde ,weer positief gestemd

 • no-profile-image

  jantje

  Ze moeten er gewoon nog 22 euro af doen,dan weten we waar we aan toe zijn. Toch belachelijk om iedere woensdag middag met spanning te kijken hoeveel het varkens houden deze week weer gaat kosten.Half januari de biggen laten zakken is toch te zot voor woorden,waneer komt dit ooit nog goed???????

Of registreer je om te kunnen reageren.