Varkenshouderij

Achtergrond 192 x bekeken

Antwoorden op nieuwe vragen

De intensieve veehouderij kan moeiteloos leven met GlobalGap. Nu de nieuwe eisen nog.

Amper is het gesteggel over de privatisering van IKB Varken en IKB Varkens verstomd of er dient zich een systeem aan dat de kwaliteit van voeding in de wereld moet garanderen: GlobalGap, ofwel Global Good agricultural practice. Een systeem van 26 Europese supermarktorganisaties. Het systeem moet de voedselveiligheid waarborgen, maar ook de duurzaamheid van de productiewijze. Voor Nederland komt het erop neer dat supermarkten vanaf uiterlijk 1 januari 2009 de GlobalGap-voorwaarden hanteren. Veehouders moeten er dan aan voldoen.

Varkenshouders zullen er weinig van merken. De bestaande IKB-systemen dekken de GlobalGap-eisen al af. Hier en daar is IKB zelfs nog wat strenger. Doordat die IKB al is geïmplementeerd in de sector en verinnerlijkt door de varkenshouder, is voor de Nederlandse boer GlobalGap feitelijk niet meer dan een formele procedure. Het is niet altijd verkeerd om voorop te lopen.

Zo is het ook goed dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieve, varkensvriendelijke houderijsystemen, zoals de Comfort Class-stal op proefbedrijf Raalte. Zeker als de elementen uit die stal in de praktijk te brengen zijn zonder dat ze het saldo aantasten, is dat weer een stap voorwaarts. Laat de critici maar komen.

Maar onduidelijk is of de varkenshouderijsector zijn antwoord ook klaar heeft als het gaat om omstreden ingrepen bij de big. Voor wat betreft het onverdoofd castreren is de kou even uit de lucht. Over een half jaar is dat achter de rug en als het aan LTO ligt, wordt vanaf 2015 helemaal niet meer gecastreerd.

Maar daarbij zal het wat de anti-intensieve veehouderijlobby betreft niet blijven. Reken maar dat deze lobby zijn pijlen gaat richten op staarten couperen en hoektanden afslijpen. Zeker wordt de integriteit van het dier opnieuw onderwerp van publiekscampagnes. Laten de intensieve veesectoren hierop alvast wat antwoorden formuleren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.