Varkenshouderij

Achtergrond 298 x bekeken 3 reacties

Afspraken voor biggen- en mestafzet

Continuïteit en goede afspraken wordt voor elk varkensbedrijf steeds belangrijker. Ondernemen is een stuk eenvoudiger door zaken duidelijk vast te leggen.

Continuïteit en goede afspraken worden voor elk varkensbedrijf steeds belangrijker. Het maakt ondernemen een stuk eenvoudiger als je zaken duidelijk vastlegt. Het past niet altijd bij de vrije handelsmentaliteit, maar deze praten we elkaar ook aan. We zijn druk doende met een structurele afzet voor onze borgbiggen. Afgelopen week heb ik de mestafzet voor maar liefst 3 jaren geregeld, compleet met hoeveelheid en prijs.

Win-win

Naast het primaire varkensbedrijf hebben we ook een dealerschap voor fokvarkens. Daardoor zie ik beide zijden van de medaille. Wanneer je alleen uit bent op persoonlijk gewin, houdt het vroeg of laat op. Meedenken met je handelspartners leidt tot een win-winsituatie, en dat is altijd het beste.

Afspraak voor mest

Een vaste afspraak voor 9.000 ton mest in 2007 is ons, maar ook de afnemer goed bevallen. Deze week weer bij elkaar aan tafel constateerden we tevreden dat we elkaar afgelopen jaar slechts twee keer aan de telefoon gehad hebben. Een teken dat de samenwerking goed verlopen is.

Geen nieuwe opslag

Onze mestopslag moest wijken voor nieuwbouw van stallen. Een nieuwe opslag komt er niet. Jaarrond wordt er afgevoerd. Het streven is zelfs elke ochtend één volle vracht. Omdat de afnemer ook structurele afspraken met verwerkers maakt, is er nu gekozen voor een termijn van 3 jaar. Prijsrisico’s zijn er voor ons beiden. Risico’s behoren tot de kenmerken van ondernemersschap. Eindeloos piekeren, twijfelen en hieraan veel tijd verspillen, dat schiet niet op.

Met de leveranciers en afnemers van onze fokgelten komen we ook steeds vaker tot duidelijke afspraken. Bij nieuwe relaties wordt er standaard al het een en ander op papier gezet. Het werkt verhelderend voor beide partijen.

Structuur in de afzet

Onze borgbiggen hebben we volgens vaste afspraken in 2007 naar Hongarije gebracht. Dit is ons goed bevallen. Het was echter een jaarafspraak en daardoor niet echt structureel. Doordat de biggenmarkt nu tijdelijk in malaise is, moeten er nieuwe afspraken komen.

Inmiddels zijn we druk doende om de afzet meer structuur te geven. Ook hier geldt de win-winsituatie: niet alleen aan eigen belang denken, maar ook aan die van de afnemer. Momenteel richten we een nieuwe afleverruimte in, waar 900 biggen klaargelegd kunnen worden. Elke 2 weken een gezond, uniform koppel rechtstreeks naar de plek van bestemming is een goed begin.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bertstraten

  Straks vertel je ook nog dat je geld over houdt. Wat doet de rest toch verkeert ?

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Beste Johnny

  Wat je daar allemaal schrijft over drijfmestafzet zal mij als Belgisch Hongaars bedrijf in Hongarije een zorg wezen !
  Wat me wel (en voor de zoveelste maal eenzelfde symtoon uit Nederland) tegen de borst stoot is uw non-chalantisme over ,, de afzet in Hongarije".
  Dat dit op heden (en geloof mij met een verlies van 77 euro/100 kg levend vleesvarken ook iets dat van tel is voor de toekomst) een land is waar geen biggen zullen geplaatst worden is grotendeels aan jullie kortzichtig denkende Holanders te wijten .
  Terwijl Hongaarse vleesvarkensbedrijven reeds geruime tijd smeken achter directe contacten in Nederland (om reden bedrijven in 2 verschillende klimaten best hun beheers-parameters gelijk kunnen stemmen) hebben jullie daar nooit gehoor aan gegeven !!! Neen jullie verkochten liever aan malafiede Nederlandse exporteurs(of ze een bedrijf hebben in (Antwerpse)Belgie ... of in het Hongarije... het doet er niet toe het beleid van deze malafiede exporteurs is in handen van een Nederlands pasport ... .
  Dat deze bedrijven er een zootje hebben van gemaakt word wel duidelijk .
  Hun kassa is er enkel aan vetgemest !
  5000 huf aan u 12500 huf in Hongarije ...
  Of je Belg,Hongaar of Nederlander bent 5 a7.5 % (en meer)sterftes was schering en inslag.
  Mogelijks goed afgeleverde biggen mengden ze met biggen uit overstocks en met biggen besmet met circo .
  Dat Hongarije spuwt op deze Nederlandse gruwel is maar logisch .
  Dat jullie niet meer biggen naar hier kunnen brengen is een eigen schuld dikke bult situatie .
  U mag dan wel de innovatiefste zijn en een voor mij absoluut topmerk van ras bezitten ( een topmerk in Belgie geleid door een goede bekende ... ) .
  Op het gebied van export naar Hongarije slaagt u niet .
  Dit mag ook van tel zijn voor die andere (mogelijks) goed draaiende Nederlandse bedrijven die hun biggen dumpen voor Hongarije bij malafiede handelaren .... .
  MVG,
  Patrick Feliers • no-profile-image

  Joost van Plateringen

  Goed gezegd Bert van Straten! Wat kan die Hogenkamp akelig wijs lullen. Ik heb zijn bedrijf een keer gezien en het was daar één grote bende! Meneer weet het altijd beter! Volgens hem zelf doet hij het ook altijd beter dan een ander, maar zoals ze altijd zeggen: een boer en een zog, ze hebben nooit genog!

Of registreer je om te kunnen reageren.