Varkenshouderij

Achtergrond 453 x bekeken 3 reacties

Advisering (5): Circuit Zandvoort

Een verwaarloosd carousselbedrijf in Hongarije. Misschien is het iets voor Circuit Park Zandvoort om te gebruiken als racecircuit? Geluidsoverlast voor de vogeltjes vormt daar geen probleem.

Elke keer verbaas ik me weer hoe goed en modern de Hongaren in de jaren zeventig hun varkensbedrijven bouwden. Op de door mij bezochte locatie was de bedrijfsopzet volgens een caroussel (zie foto hieronder van de maquette). In totaal negen bedrijfsunits (stallen) die in een cirkel waren gebouwd en via een grote, 5 meter brede rondgaande gang met elkaar verbonden waren. Gebouwd in 1972! Omvang 1.100 zeugen en 8.000 vleesvarkens. Ongekend voor die tijd.

Helaas is de tijd stil blijven staan op de meeste varkensbedrijven, zo ook op dit bedrijf. Net als 35 jaar geleden heeft de varkenshouder nog steeds hetzelfde aantal varkens. Alleen is alles nu oud en verwaarloosd. De technische resultaten zijn schokkend. Vleesvarkens groeien 725 gram, wat op zich nog redelijk is. De voederconversie is met 3,3 schrikbarend hoog evenals de uitval: 7,5 procent. Wat opvalt is dat in de wintermaanden de uitval tot 12 procent toeneemt. Bij de rondgang door het bedrijf zou blijken waarom.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit bedrijf één van de slechtere is dat ik tot nu toe heb gezien. De biggenopvang is nat, koud en vies. Veel dichte vloeren en daardoor vieze, natte dieren. Frisse lucht wordt bij alle varkens met kracht via het dak naar binnen geblazen. De temperatuur is buiten min 5 graden en binnen een 15 tot 20 graden. Dus ontstaat er veel damp in de stallen. Een fatsoenlijke luchtafvoer is er niet. De deuren van de afdelingen staan open, en via de 4 meter brede centrale gang en alle kieren en gaten gaat de lucht uiteindelijk naar buiten. Hoe ziet dit bedrijf eruit als het buiten min 15 tot min 20 graden is?

De vleesvarkens zijn verdeeld over twee grote stallen met elk zeven afdelingen. Sinterklaas is inmiddels terug naar Spanje, maar om reiskosten te besparen heeft hij volgens mij z’n zwarte pieten hier in de stallen gelegd. De vleesvarkens zijn gitzwart. Wát een bende. Overal brullen gaskachels om de temperatuur in de stallen een beetje op peil te houden. Net als alle andere varkens, worden ook de vleesvarkens handmatig gevoerd. Circa 18.000 kilo voer per dag. Hoezo mensen aan de gang houden met dom, nutteloos werk?

Alles wat ik gezien en gehoord heb op dit bedrijf geeft overduidelijk aan dat de eigenaren van het bedrijf géén verstand (willen) hebben van varkens. Dit in combinatie met 45 ongemotiveerde mensen in de stal is funest. De bedrijfsopzet (carrousel) is wat dat betreft typerend: een caroussel draait dag in dag uit hetzelfde rondje, wat er ook gebeurd. Net als de werkwijze van de managers/eigenaren. Dit gebeurt al 35 jaar zonder na te denken, dus dat wordt het komende halfjaar ook nog zo gedaan. Halfjaar? Ja, want langer kan dit bedrijf volgens mij niet bestaan. Net als vele andere bedrijven die nu te koop komen. Een relatie van mij heeft er een heel stel op internet staan.

Wellicht dat Circuit Park Zandvoort (u weet wel dat racecircuit waar men niet mag racen omdat anders de zeldzame duinparkiet gestoord wordt!) interesse heeft in het carrouselbedrijf. Immers de 5 meter brede centrale gang, biedt uitstekende mogelijkheden tot het organiseren van races. En alles is overdekt, dus geluidsoverlast voor de vogeltjes in de buurt is geen probleem!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frans

  Dat dit cirquit al gebruikt word voor een ezelskoers lijkt mij bij deze al bevestigd .
  Mogelijks wel een afront voor de meest gerenomeerde Hongaarse stoeterij er net naast .

  De schrijnende toestanden waarvan ik uw omschrijvingen (buldozerlocatie -zandvoortcirquit) er eentje houd voor uw rekening .weerspiegelt nogmaals de schrijnende toestand van de Hongaarse varkenseconomie .
  Dit bedrijf ooit (voor Europa er was)behorende tot de absolute top staat al 15 jaar te koop .
  Kostprijs september 2003 : 2.800.000 euro(zonder levende stock) .
  Dit staatsbedrijf(op vandaag al dan niet afgebrokelend via vriendjesprivatisering) behorende tot de Mezo ... groep , bewijst nogmaals dat Hongarije het niet hoog op heeft met zen varkensteelt.
  Ik zou me meer zorgen maken rondom dit laatste gegeven, en dat telt voor iedere ,,eigenaar..." van varkensbedrijf(ven) in Hongarije.
  Subsidies ???? waaaaar (op enkele gunsten van kwijtschelding kosten staatstussenkomsten(bedoeld staatveearts ...)na.)
  Ik herrinner mij een zéér wijs gegeven in de weblog van die Hollandse innovatiefste (hypor)varkenshouder.
  De benodigde Euro prijs voor vleesvarkens = 464 Hongaarse forint .
  Met een prijs op vandaag van 270 ft + BTW Hoe wil je anders zien?
  Spannend - spanning ... .
  Blijkbaar iets van iemmand die nog altijd geen inzicht heeft in Hongarije .
  Of teveel gepust door BV (s)die er alle baat bij hebben om argeloze Nederlandse varkenshouders naar hier te lokken om de afzet van voer en dieren gegarandeerd te hebben .
  In een land waar de slachtcapciteiten bij bosjes in elkaar storten, en iedere zet van de regering er een is tegen de landbouw , met de varkenshouderij op kop. • no-profile-image

  Joost

  Jammer dat die site hiet niet doet van die te koop staande hongaarse bedrijven.

 • no-profile-image

  frans

  Eigenaardig beste Joost bij mij deed ze dit wel, maar geen nood man op enkele mooie plaatjes van een Raba Steiger (in een god vergeten (matra)bergdorp) en wat plaatselijk IKR materiaal(dier er toevallig is bijgenomen) na stelt het allemaal niet veel voor.
  Men moest maar eens op internet zetten de reden van verkoop , waarom stoppen deze bedrijven met varkens?
  En onthou als ,,lepe" Hongaren hun buit te koop aanbieden aan het buitenland betekend dat maar een ding :
  Geen sluwe hongaar die intresse heeft in de aankoop van zo een immo .
  Hongaren zijn niet dom , en waar het een Hongaar niet lukt zal het ook een Nederlander niet lukken.
  Ene Nederlander zal er baat bij hebben , deze die zen percentje opraapt voor het lokken van argeloze buitenlanders(en of landgenoten).


Of registreer je om te kunnen reageren.