Varkenshouderij

Achtergrond

Stille varkenshouders

Varkenshouders met grote bouwplannen houden zich stil. Hoog tijd voor een position paper van de varkensbranche. Waar willen we staan in 2015?

Overijssels landbouwgedeputeerde Piet Jansen is in de Varkens-Showroom ingegaan op de ontwikkelingsmogelijkheden voor de varkenshouderij. Hij deed dat voor regionale varkenshouders, wethouders alsook zuidelijke varkenshouders met grote plannen in onze regio. Deze combinatie bracht in ieder geval een beste discussie teweeg.

Leon Knoops, directeur van Family Farmers dat 4 locaties met samen 80.000 vleesvarkens wil bouwen in Overijssel, gaf ook zijn visie. De politiek is wel zeer duidelijk waar plaats gemaakt moet worden en waar ontwikkeling niet meer mogelijk is. Het is echter een vrijwel onmogelijke opgave te zijn om een nieuwe plek te vinden. Omdat ook nog eens enorm dure rapportages opgesteld moeten worden, juridische adviezen noodzakelijk zijn en de geschikte locaties kostbaar zijn, is een groot aantal varkens volgens hem een must.

Piet Jansen had het daar duidelijk moeilijk mee. Bij de start van de reconstructieplannen werd al wel door bestuurders over 10.000 varkens gesproken. Schaalvergroting hou je immers in geen enkele branche tegen. Nu boeren van buiten de regio zich melden en bovendien met aantallen van 20.000 beginnen, is er veel onrust. Een bouwblok van 3 ha zag de provincie ook wel als noodzakelijk. Maar die rekende destijd echter niet op etagestallen. Jansen distantieerde zich daarbij uitdrukkelijk van de term varkensflat. Want als een beneden- en bovenverdieping als flat beschouwd wordt, wonen we immers vrijwel allemaal in flats.

Meerdere malen wees de gedeputeerde ons erop dat de sector zelf erg stil is. Varkenshouders met plannen zeggen stil te willen zitten tijdens het scheren. Ook is het verspilde moeite volgens enkele aanwezigen om te reageren op milieuactivisten. Bert Rijnen pleit voor een position paper van de varkensbranche. Waar willen we staan in 2015 met de varkenshouderij. Hoe zien dan onze bedrijven eruit. Door op deze wijze de politiek en maatschappij tegemoet te treden, sta je als sector duidelijk sterker. Dit idee werd door Piet Jansen omarmd als een duidelijk en goed signaal.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.