Varkenshouderij

Achtergrond

Praktijkonderzoek de boer op

Het praktijkonderzoek koerst op vier praktijkcentra waar ook scholing een belangrijk aandachtspunt is. Een goede zaak.

Woensdagavond bezocht ik de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen in de Varkens-Showroom. Dat is het begin van een reeks van 25 managementtrainingen. De kop is eraf, een interessante discussie over het praktijkonderzoek in Nederland. Paul Vriesekoop, directeur Praktijkonderzoek van ASG, gaf tekst en uitleg. Daarnaast waren Ruud Huirne, directeur ASG, en Mart Smolders, bedrijfsleider praktijkcentrum Sterksel, van de partij. Boerderij.nl maakte er een video van.

Hoewel de financiering van opdrachten geprivatiseerd is, komt nog 50 procent van de opdrachten van de ministeries van LNV en Vrom. De productschappen doen 15 procent en de EU 7 procent. Het aandeel van het bedrijfsleven is met 17 procent nog de moeite waard. Toch gaf Vriesekoop aan dat het bedrijfsleven in Midden- en Noord-Nederland achterblijft in het verlenen van opdrachten en waardetoekenning van het praktijkonderzoek. Dit heeft er toe geleid dat er in deze regio’s geen regulier onderzoek meer plaatsvindt.

Sterksel zal op termijn sluiten, waarna er een nieuw bedrijf komt dat nog iets zuidelijker komt te liggen. De bedoeling is om hier een gesloten opzet te bouwen met 600 zeugen. Vriesekoop en consorten zijn zich er van bewust dat belangrijke informatie nu vaak niet bij de varkenshouder terechtkomt. Dit ligt ook aan de varkenshouder zelf. Veel varkenshouders zijn passief en verwachten informatie in hapklare brokken thuis geleverd te krijgen. Met moderne informatiesystemen is veel informatie beschikbaar alsook bereikbaar, maar moet er wel actief naar worden gezocht.

Vriesekoop gaf verder aan dat men de komende tijd hoog inzet op vier regionale kenniscentra. Samen met het onderwijs (AOC’s en HAS) en ondernemers worden deze geëxploiteerd. Initiatieven komen ook vanuit de regio zelf. Ook hier geldt weer dat ondernemers evenals onderwijsinstellingen zelf actief moeten zijn. In deze context is het ook te simpel gesteld dat weinig jongeren nog belangstelling tonen voor de varkenshouderij. De aanwezige voorzieningen, de inrichting van (praktisch) onderwijs en de stageplaatsen bepalen de aantrekkingskracht voor deze groep.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.