Varkenshouderij

Achtergrond 318 x bekeken 2 reacties

Nu de schop de grond in

Het lange wachten op een bouwvergunning heeft ook een financieel voordeel.

De schop kan in de grond. Het heeft veel te lang geduurd met de bouwvergunning, maar na 7 maanden is het dan zover. Groen licht van provincie en gemeente. Waar de procedures rondom de MER-startnotitie en milieuvergunning razendsnel verliepen, gaf de bouwvergunning veel onnodig oponthoud. Bouwblokvergroting, constructie- en brandeisen, trek er maar een jaar voor uit.
Door de vertraging moesten de spanten al eens uitgesteld worden. Vervolgens lig je logischerwijs ook hier weer onder op de stapel. De planning gooien we op de kop. Dat is een groot voordeel van het bouwen in eigen beheer. Eerst de mest- en ventilatieputten metselen en dichtleggen. Vervolgens worden de spanten geplaatst. De planning was echter net andersom.

Het leggen van het dak besteden we nu uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Door de tijdsdruk worden ook de plafonds door derden aangebracht. De eerste stal kent geen binnenmuren en heeft geen vloeren die afgestort worden. Dit scheelt arbeid.

Alles is er op gericht dat half december de eerste 320 kraamhokken gereed zijn. Vervolgens komen de biggenstal met 2.500 plaatsen en de zeugenstal met 600 plaatsen. Het mestbassin dat in de weg stond, is inmiddels leeggezogen en bijna afgebroken. Houten spanten die we voor de biggenstal zelf maken, liggen al klaar. Dat is een voordeel van de vertraging, de voorbereidingstijd is ruimer. Dit heeft ook zeker een ton gescheeld in offertes. Je hebt meer tijd om zaken goed uit te zoeken.

In ons Varkens-Showroom-programma hebben we enkele bezichtigingen van deze stallen opgenomen. Naast de vele gelten die nu aangedekt worden, een extra stok achter de deur. Met 25 managementtrainingen is een goed geheel opgezet. De deelname loopt inmiddels snel op. De bouw, inclusief proces en kosten, nemen we mee in het programma.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  multy

  hoe is het mogelijk dat die dwarsleggers van milleau en natuur stichtingen nog worden gesubsideert
  het zijn toch economische delicten ;wij worden bij over-treding zwaar gestraft

 • no-profile-image

  multy

  hoe is het mogelijk dat die dwarsleggers van milleau en natuur stichtingen nog worden gesubsideert
  het zijn toch economische delicten ;wij worden bij over-treding zwaar gestraft

Of registreer je om te kunnen reageren.