Varkenshouderij

Achtergrond 494 x bekeken

Mestafzet

Om ruimte voor de nieuwbouw te maken, moest het mestbassin opgeruimd worden. Een klus die flink tegenviel. De laatste 800 kuub gaf behoorlijk wat problemen.

In 1997 plaatsten wij deze mestopslag van 3.000 kuub. Na 10 jaar trouwe dienst stond de opslag in de weg voor de nieuwbouw van een zeugen- en biggenstal. Door de storm van rond de jaarwisseling was het bovenkleed er al afgewaaid, zo werd de mest goed bereikbaar voor een hydraulische kraanmixer. Dit seizoen hebben we de mest al meerdere keren homogeen gemaakt.

Grote pomp huren

Toen er enkele weken terug nog circa 1.000 kuub resteerde, trokken we flinke delen van de zandwallen omver. De kraan kon nu veel verder tot het midden reiken. Hiermee kwam echter ook de bezinklaag goed los. Vanaf 800 kuub inhoud kon onze eigen stationaire pomp geen mest meer aanzuigen. Dit ging over een lengte van 100 meter, dus dat was niet echt verwonderlijk. We huurden vervolgens een grote pomp en plaatsten deze achter de trekker. Zuigslang in het bassin en pompen maar.

Waterpomp erbij

De eerste dag knapten de nieuwe slangen en slangklemmen tot viermaal toe spontaan in stukken. Grote stralen mest spoten over stallen en aanwezige personen heen. Dan maar de waterpomp erbij. Dat ging beter. Een visserspak aangeschaft, en gewapend met hark en slang de mest in. Na 4 dagen hadden we nog een paar honderd kuub te gaan. We verwijderden de zandwal nog verder en reden met een trekker die hoog op de wielen stond de mest in. Toen ging het snel. Enkel door rondjes te rijden werd de mest zeer homogeen en goed verpompbaar. Inmiddels is de klus geklaard en kan de bouwput klaargemaakt worden.

Putten metselen

Voor de kraamstal hebben we afgelopen donderdag 355 kuub beton gestort. Zaterdag zijn we begonnen met het metselen van de putten. Hoewel de twee andere stallen pas na de kraamstal gebouwd worden, wil ik gebruikmaken van het mooie weer. Door nu ook deze vloeren vast mee te nemen, kan ons niet veel meer gebeuren als het herfstachtig weer wordt.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.