Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Grote auto heeft meer voorrang

Je ziet hier meer dure automodellen dan in Nederland. Autorijden is echter niet leuk, niemand houdt zich aan de verkeersregels. En agenten leven van de bekeuringen.

Tegenover de armoe op het platteland staat de rijkdom van de stedeling. Die rijkdom kan bijna niet op. Nieuwbouwhuizen van 1.500 vierkante meter zijn bepaald geen zeldzaamheid in Almaty. Geld speelt geen rol.

De huizenprijzen zijn in een paar jaar tijd boven die in Nederland uitgekomen. De kwaliteit is echter slecht. Oh ja, het ziet er allemaal mooi uit van buiten. Maar iets recht bouwen of metselen, is iets wat ze hier niet kennen. Wat dat betreft niks nieuws, in de Sovjet-tijd was ook alles al scheef.

Vogelvrij op de weg

Als je hier rijdt, zie je hier in 10 minuten tijd meer dure modellen dan in Nederland op een dag. Auto rijden is hier toch al een verhaal apart. Het is een grote file in de stad en wijde omgeving ervan. Die wordt veroorzaakt door het stomme gedrag van de mensen. De verkeersregels zijn hier hetzelfde als in Nederland, maar worden niet opgevolgd. Een afgesloten weg is er om door rijden, hoe dan ook. Inhalen kan zowel links als rechts, en de claxon moet vaak op werking worden gecontroleerd. Niemand geeft de ander voorrang. Hoe groter de auto, hoe meer voorrang de bestuurder denkt te hebben.

Politie verdient bij met corrupte controles

Helaas doet de politie daar niks tegen. De agenten houden de grote wagens het minst aan. Want de chauffeurs ervan hebben een grote bek en vaak wel een vals document bij zich dat ze voor de overheid werken. Dus zijn de politie-agenten genoodzaakt de salarissen via de ‘kleine man’ bij elkaar te sprokkelen.

Dat gaat als volgt. De agent huurt van zijn commandant de snelheidsradar of een apparaat om de uitlaatgassen te testen. Daarmee gaat hij de straat op, en beboet er op los. Alle verbalen moeten handje contantje worden afgerekend en ’s avonds gaat de apparatuur terug naar de commandant die een aandeel in de opbrengst heeft.

Maar ja, hier kun je beter contant betalen dan een proces verbaal laten maken. Want voor je dan je rijbewijs en alles terug hebt, ben je weken en dagen in de rij staan verder.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ricardo

    mensen zijn allemaal gelijk ,gedragingen in regio,s zegt alleen iets over randvoorwaarden van populaties

Of registreer je om te kunnen reageren.