Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Giga graanprijzen!

De graanprijzen rijzen de pan uit. Ik hou me vast aan de woorden van Johan Cruyff „elk nadeel heb z’n voordeel”. Want er stoppen hier nu veel bedrijven.

Het nadeel van de torenhoge voerprijzen zal op termijn omslaan in een voordeel. Een droom of werkelijkheid? Er zullen bedrijven de deur sluiten. Onherroepelijk. Definitief dan wel tijdelijk.

Met name dat laatste is in Centraal-Europese landen een veelgebruikte strategie. Indien men geen geld verwacht te verdienen, gaan de zeugen naar de slachterij. Op de meeste bedrijven kan dat ook, omdat die vaak zonder bankverplichtigingen boeren. Dus morgen de varkens eruit, is dan geen probleem.

Bovendien hebben veel bedrijven in deze regio ook een akkerbouwtak, die nu natuurlijk supergoed rendeert. Waarom moeite doen voor die varkens als je vanachter het bureau rustig afwachtend maandelijks méér geld krijgt voor de granen?

Toen we in 2002 met varkens in Hongarije begonnen, kochten we graan voor €80 per ton. Nu is dat gestegen naar topniveaus van €235 per ton! Zelfs rogge kost nu €215 euro per ton, een graan dat tot voor kort in het voormalige Oost-Duitsland het favoriete graan was om biogas van te maken, het spul kostte immers maar €70-80 per ton...

De stemming in de Hongaarse varkenssector is ronduit negatief. Veel boeren zien de enorme stijging van de voerkosten als iets onvermijdelijks, waar ze zich dan maar bij neerleggen.

De voerprijzen worden nu per maand vastgesteld door de mengvoerbedrijven. Het gemiddelde Hongaarse varkensbedrijf heeft ondermaatse technische resultaten. Vleesvarkens groeien 650-700 gram per dag, uitval ligt tussen 4 en 8 procent, de voederconversie ver boven de 3, en veel te veel personeel.

Met name de hoge voederconversie gekoppeld aan een (te) hoge voerprijs gaat de bedrijven opbreken. Ik schat dat de gemiddelde voerkosten op een Hongaars vleesvarkensbedrijf in de maand september €60 per vleesvarken bedragen. In oktober gaan die nog een keer omhoog met €7,5 tot €10!

Ons geluk is dat we als één van de weinige bedrijven in Hongarije volop gebruik maken van bijproducten. We beperken daarmee „de schade”. Op onze mesterij hadden we begin dit jaar aan €36 nog genoeg om een big van 25 kilo tot 115 kilo te brengen. Met de nu geldende dagprijzen kost me dit in september al €50 euro. Toch altijd nog €10 goedkoper dan m’n collega-varkenshouders in Hongarije.

Ik hoop dit verschil vast te kunnen houden. We zoeken continu naar elke mogelijkheid om de kosten per afgeleverd varken te drukken. Maximale aandacht voor de voederconversie (voervermorsing, voerschema) en het verlagen van het aflevergewicht brengen toch weer enkele procenten voordeel.

En ik hoop dat Cruijff gelijk heb..... heeft

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  zijn er eigenlijk bepaalde websites waar je de prijzen van de tarwe kunt volgen, eventueel voor Belgie, alhoewel ik weet dat het eerder een Europese markt is.

 • no-profile-image

  Robert

 • no-profile-image

  a3

  de prijzen zijn overal in europa hoger dan in nl, want daar is het gat van rotterdam niet. gelukkig is de oile op een iets acceptabeler prijsniveau gekomen, zodat alles wat van ver komt niet alleen lekkerder is, maar ook eens iets kost. ja, europa moet aan het idee wennen, dat de wereld niet onbeperkt goedkoop zal blijven beleveren, wen er maar aan, dit schept ongekende kansen!!

 • no-profile-image

  frans

  Een reactie op de klausule akkerbouw rendeert supergoed :
  De werkelijkheid is toch nog wat anders!

  Veelal zware klei :hoog brandstofverbruik
  brandstoftoevoer: veelal een tankstation langs de weg Hongaarse dieselprijs =prijs zelfde als voor een dieselauto
  Btw NIET TERUGTREKBAAR
  HA Opbrengsten 2007 in 75% van de gevallen :tarwe 500> 2500 kg> 53 huf/kg
  zonnebloem > 1500kg> 91 huf/kg
  mais > 3000-5000kg>53huf/kg
  koolzaad > 500-1200kg>81 huf/kg
  gerst 1500> 5500kg > 42huf/kg
  gerst en tarwe(korrel)kwaliteit laag
  lenningintresten HOOG 15- 35%
  Verkoopsprijzen traditionele machinemerk. 20-80% hoger dan in Nederland
  machineinvest-subsidies>> ,,waren er"
  ok 50% voor een machine verleidelijk en leid tot overmechanisering waarbij vergeten word dat de overige rest nog moet betaald worden meestal met leningen aan peperdure intresten .
  Deze leningdruk leide ertoe dat er momenteel bij de meeste akkerbouwers geen ,, verdere " invest.subsidies meer kunnen verkregen worden .
  De 50% subsidie verwaterde naar 25% >> De Hongaarse staat had geen geld voor de 35 % die ze zelf in de lade moest doen . Hongarije vond hiervoor snel een oplossing >>> de 25% BTW op gesubsideerde machines kon niet worden teruggetrokken ... .
  Laat een akkerbouwziel hier eens op verder redeneren ... .

Of registreer je om te kunnen reageren.