Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenmarkt muurvast

Met uitzondering van Nederland blijft de afzet van biggen onveranderd stroef lopen. De afzet via de vaste koppelingen in het binnenland loopt gladjes. Op de vrije markt is het vechten om daar zoveel mogelijk biggen te plaatsen.
In de belangrijke exportlanden overheerst alom de twijfel. Dit wordt in de eerste plaats veroorzaakt door het levermoment. De afgelopen jaren was de varkensprijs begin januari slecht. Het is daarom nu niet het moment om op te leggen. Daarnaast is de hoge graanprijs voor veel Oost-Europeanen de reden om voor het snelle geld te kiezen. In plaats van het gebruik als veevoer verkopen zij hun graan. Dit levert direct een probleem op voor de langere termijn. Doordat de koers van de Poolse munt is gezakt loopt de biggenexport naar dit land nog eens extra averij op. Vanaf week 19 zakte de biggenprijs in elkaar. Langzamerhand komen deze biggen nu als slachtvarken op de markt zodat er voor de mester weer saldo overschiet. Desondanks zijn veel buitenlandse mesters nog niet overtuigd.

Prognose

prijs onveranderd

Of registreer je om te kunnen reageren.