Varkenshouderij

Achtergrond

Bewaking is maar niks

Op mijn bedrijf loopt 24 uur per dag een bewaker, dus 3 van de 12 medewerkers doen niks bij de varkens. En dan nog raak je van alles kwijt.

In de zomervakantie van de kinderen, die van eind juni tot 1 september loopt, woont ons hele gezin op het bedrijf. Daarna gaat mijn vrouw Liouda door de week met de kinderen naar ons appartement in de stad. Ik bezoek ze dan een of twee keer per week, afhankelijk van de inhoud van de koelkast op het bedrijf. Ik ga dan ’s avonds naar de stad en kom ‘s ochtends terug.

Het bedrijf alleen laten is maar niks. Er gebeurt altijd wat als de baas er zelf niet is. De werknemers stelen namelijk veel. Het zijn net eksters. Als iets nieuw is en blinkt, dan is het zo weg. Ook nemen ze vaak wat voer mee naar huis voor hun eigen kippetjes of varken. ’s Nachts wordt graan en voer gejat, vaak met medewerking van de bewaking. De dragende zeugen lopen overdag buiten, maar gaan ’s avonds naar binnen. Anders worden ze gestolen of opgevreten door honden.

Op de locatie met 150 zeugen en 1.200 vleesvarkens loopt continu één bewaker rond. Dus drie van de 12 medewerkers houden zich bezig met de bewaking. Ik vind bewaking maar niks, maar zonder bewaking is het nog veel meer niks. Je moet alles hier afsluiten en verzegelen, en nog raak je veel kwijt.

Ik was dit jaar met mijn gezin in Nederland op familiebezoek. Op een gegeven moment zag ik in de open schuur nog sleutels hangen die ik 15 jaar gelden gekocht had. Ook zag ik nog volop andere dingen liggen die van mij waren geweest. Ik liep er heen en kon mijn ogen niet geloven. Ik ben er een tijdje bij blijven staan om het tot me door te laten dringen. Ik was al zozeer Kazach dat het me vreemd voorkwam dat iets er na 15 jaar nog steeds is in een open, niet afgesloten schuur. Hier zou het met 5 minuten weg zijn.

Let wel, ik klaag niet. Voor geen geld wil ik weer in Nederland wonen. Elke dag hier is een avontuur. Je weet niet wie je die dag het leven zuur komt maken of wat er weer tegenvalt met de varkens.

Hier is het heerlijk als je alles zelf wil doen en uitproberen. Valt het slecht uit dan is het voor eigen rekening. Gaat het goed, dan is het ook voor jezelf. En dat geeft een heerlijk gevoel. Zit het in je, dan kan het er hier ook uitkomen. En dat is in Nederland vaak niet mogelijk door de vele wetten en beperkingen.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.