Varkenshouderij

Achtergrond 335 x bekeken

Wetten? Corruptie en administratie!

Boekhouding en administratie is een ramp. In Kazachstan is het nog erger dan in Nederland, want de controleurs zijn ze corrupt als de pest.

Je moet hier in Kazachstan alles zelf doen. Ondersteuning of service door de diverse instanties is er eigenlijk niet. Wel vragen alle instanties een enorme hoeveelheid administratie, en elke instantie vraagt zijn eigen stapel documenten. Ze moeten zelfs nog weten hoeveel van welk voer er elke maand is gevoerd. De voorgedrukte lijsten die je in moet vullen zijn vaak niet te krijgen. Dus maken we die maar zelf via scanner en printer. Nee, dat is in Nederland echt stukken beter geregeld, ook al blijft het té veel en té onaangenaam werk.

De verschillende belastingen en sociale instellingen willen gelukkig wel dezelfde informatie. Het ergerlijke is, dat deze instanties de gegevens vaak kwijtraken. Dan kun je wel hoog en laag springen en zeggen ‘jullie hebben het gehad’, maar je trekt toch aan het kortste eind. Daarom hebben we nu 2 boekhoudsters op een dikke 1.000 varkenskoppen.

Zolang je de controleurs geen geld in handen geeft voor zogenaamd gemaakte fouten op het bedrijf, maar de straf per bank betaalt aan de instantie, heb je weinig last van ze. Begin je met contant te betalen, zwijggeld dus, dan heb je ze elke dag op de stoep. Eerst nemen ze je een vinger af, dan de arm en zo verder tot je niet meer van ze weg kunt.

In het begin is het heel moeilijk om niet in te gaan op de vraag om zwijggeld. Want wat is nou makkelijker en goedkoper? Maar je hebt niks op papier, dus kunnen ze je altijd geld blijven vragen voor dezelfde ‘overtreding’. En dat doen ze ook. Betaal je officieel, dan mogen de controleurs vaak niet meer komen voor een periode van 6 maanden tot een jaar.

Let wel, al die instanties (belasting, brandweer, sanitaire dienst, arbeidsinspectie, ecologie en nog wel 20 meer) kunnen je de nek omdraaien als ze willen dat je je bedrijf sluit, zodat een ander het zich kan toe-eigenen. En vergis je niet in de invloed van de lokale akim (burgemeester). Die vindt altijd wel wat, en de wetten zijn voor verschillende uitleg vatbaar.

Zelfs de grote oliebedrijven krijgen ze zo op de knieën, zie Shell in Rusland. Pure kloterij, en alles volgens de wet hier, maar je gaat er wel aan ten onder. Zo gauw je wat voor gaat stellen in grootte en inkomsten, dan zijn er vele ogen die naar je kijken. Daarom wil ik klein blijven. En de neus niet hoger dan net boven de tafel laten zien. Dan heb je weinig risico.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.