Varkenshouderij

Achtergrond

Vleesvarkensmarkt vriendelijker gestemd

De vleesvarkensmarkt komt in een wat vriendelijkere stemming. De eerste tekenen waren er vorige week al. Zo gingen in Duitsland vrijdag zowel de vereinigungspreis als de VION-prijs met 3 cent omhoog. Het aanbod bij de oosterburen is niet bijzonder groot. Dat sluit aan bij de situatie in Nederland. Gedeeltelijk is dat te danken aan de export, vooral richting landen als Hongarije en Tsjechië. Over heel grote aantallen gaat het niet maar in deze markt bepaalt het aanbod aan varkens wel de stemming.

Naast een beperkter aanbod verwachten de slachterijen een hogere opbrengstprijs uit de onderdelen te halen. Door het einde van de vakantieperiode is de vraag vanuit de retail en verwerkers wat toegenomen. Voor hammen, schouders en nekken verwachtten ze 5 cent per kilo of meer te halen. Onder de streep verkopen de slachterijen een varken voor 3,5 tot 4 cent meer dan de week ervoor. De slachterijen weten dat ze deze prijs binnen moeten halen om het verschil tussen inkoop en verkoop niet te ver op te laten lopen.

Prognose:

de prijs voor geslachte varkens stijgt minstens 3 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.