Varkenshouderij

Achtergrond 247 x bekeken 10 reacties

Tussen emotie en ratio

Na een weekje inventariseren kraait Milieudefensie victorie: in die periode zijn 53 plannen voor 'megabedrijven' gemeld.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  er is wel antwoord op deze vragen: natuurlijk is een bedrijf met zoveel dieren en geen eigenaar die erbij woont niet levensvatbaar. het zal niet de eerste keer zijn dat duizenden dieren verbranden, stikken, geen water hebben omdat er iets mis gaat met de electronische bewaking. afschuwelijk gewoon dat hier zelfs een discussie over nodig is. levende dieren weggestopt op industrieterreinen, nog meer vervreemding van de mens van alles wat waarde heeft.

 • no-profile-image

  Judit

  Jeetje, wat een gezeur, lekker weer beschuldigende vingertjes gaan wijzen naar elkaar. Het is niet echt interessant wat jullie nu wel of niet eten. De hoofdzaak waar het hier om gaat zijn die megabedrijven op industrieterreinen! Slechts een klein aantal industriëlen (managers) in nette pakken gaan een hoop geld verdienen. Dit soort megabedrijven heeft niets met boeren en platteland te maken, maak je geen illusies, familiebedrijven gaan verdwijnen. Hier valt niet tegenop te concurreren, tenzij je je als bedrijf onderscheidt en specialiseert in bijvoorbeeld biologisch, diervriendelijk, schoolprojecten, toerisme, natuurbehoud. Gangbare familiebedrijven leggen het lootje, dat is toch logisch! Kijk maar naar de kruidenier, groenteboer, bakker, slager, enzovoort. Vrijwel allemaal moesten ze wijken voor de grote supermarkten. Sla de handen in elkaar en kom in verzet in plaats van lijdzaam af te wachten en tegen elkaar te zeuren.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Uiteindelijk is de overbevolking de oorzaak van alle ellende op de wereld, vooral die van de dieren.
  Daarom steun ik de club van 10 miljoen, zie :overbevolking .nl
  Uiteraard ben ik vegetarieer.
  Ik gun ieder, al dan niet wakker dier zijn plezier.
  Dat kan ik van de "wir haben es nicht gewollt"
  producenten niet zeggen.

 • no-profile-image

  Daan

  Wouter uit Venray verkondigt klinkklare onzin! Er is zo'n 7 a 10 kg plantaardig eiwit (o.a. soja) nodig om 1 kilo dierlijk eiwit te produceren. Dus, Wouter, je kunt voor elk varkenslapje meer dan een week 'vleesvervangers' eten. In reacties op deze site wordt vaak gesuggereerd dat mensen die pleiten voor dierenwelzijn al hun principes laat varen op het moment dat ze in de supermarkt voor het vleesschap staan. De waarheid is dat mensen die dat bewustzijn uiten in reacties (hier of elders) of organisaties als Wakker Dier en Milieudefensie steunen dat vleesschap helemaal voorbijlopen of linea recta naar het biologische vleesvak gaan. Bij de mensen die als burger wel, in meer of mindere mate, weten dat de bio-industrie niet deugt, maar als consument nog steeds voor het goedkope vlees kiezen, zal dat bewustzijn langzamerhand ook gaan groeien en worden omgezet in daden. Maar het beschuldigen van mensen als M.S.Beastly van inconsequent consumptiegedrag slaat nergens op en kan alleen maar worden uitgelegd als het ontkennen van een onomkeerbaar bewustwordingsproces. Iets waar de sector krampachtig aan vast lijkt te houden.

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  Mijn vleesinname is nihil Rob.
  zie mijn reactie op "Hoge voerkosten", ja inderdaad de sojaprodukten die ik eet kosten het dubbele van een karbonade. Hoe kan dat? Terwijl het dier 6 maanden leeft en gevoerd wordt met deze kostbare grondstoffen en uiteindelijk als kiloknaller goedkoper in de schappen ligt dan de plantaardige vleesvervangers. Mijn eetpatroon veroorzaakt ook geen dierenkwellerij, mestoverschotten, oerwoudvernietiging in de derde wereld, transportvervuiling of hartvervetting. Over oneerlijk gesproken!

 • no-profile-image

  joep

  We moeten eerst maar eens bewust worden en leren nadenken. Als je dan nog eens voor het schap staat kies dan voor duurzaam/biologisch of lokaal vlees etc. Daarna kunnen we wel gaan discussiëren over of klein of groot. Het probleem zit niet bij de boer en ook niet bij de tussenhandel of de grossier en supermarkt het probleem zit bij u in de portemonnee. U bent verantwoordelijk voor het voortbestaan van klein of voor het ontstaan van groot en mega.

 • no-profile-image

  Michel

  Net alsof biologisch beter is. Ik ben absoluut geen tegenstander van biovlees/houderij. Het is een nichemarkt, waarvoor diverse mensen extra geld voor over hebben. Ook in deze sector zitten goede ondernemers. Geen enkel probleem. Maar wel dat er gezegt wordt dat biologisch beter is voor milieu en welzijn, laat staan voedselgezondheid. Uit een recent onderzoek is gebleken dat er in biologisch vlees een bacterie zit (met een moeilijke naam die ik even ben vergeten) die miskramen veroorzaakt bij zwangere vrouwen. Deze bacterie is niet aangetoond bij gangbare producten. Er wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen om geen biovlees te eten.Dit onderzoek wordt angstvallig stilgehouden door groepen als wakkerdier en de linkse politieke partijen. Het is maar waarvoor je kiest.......en gelukkig mogen wij tot nu toe nog vrij kiezen wat voor vlees we kopen. En gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich eens laten informeren over gangbare varkenshouderij (varkensinzicht ed) en er zo achter komen dat partijen als wakkerdier ed iedereen een rad voor de ogen draait. Ze zien ook dat gangbare ondernemers goed voor de dieren en milieu zorgt.

 • no-profile-image

  Rob Denissen

  Beste m.s.beastly, Kan me zelf daar wel wat bij voorstellen wat u bedoeld, maar bent u dan degene die in de winkel wel bereid is om meer te betalen voor een karbonade die op een duurdere wijze tot stand gekomen is? en dan bedoel ik niet alleen met uw mond meer betalen maar ook als er in het schap de keus is tussen goedkoop uit een groter varkens bedrijf of duurder van een b.v. biologisch bedrijf. sterker eet u nu ook al duurder vlees?

 • no-profile-image

  Daan

  Judit, ik ben het helemaal eens met je pleidooi tegen die industriële megabedrijven en voor de 'echte' boeren. Maar die hele bio-industrie-ellende drijft op wat mensen eten, dus dat is wel degelijk interessant. De macht van de boodschappentas...

 • no-profile-image

  Wouter

  Geachte m.s.beastly, u eet sojaprodukten, denkt u dat hiervoor geen oerwoudvernietiging plaats vind??. Alles wat u er van voor in stopt komt er ook bij u van achter als mest uit. Als we dit met z'n allen zo gaan doen sterft het varken als landbouwhuisdier uit, er is dan zelfs geen voedsel voor hem, want dat hebben wij op. Ook moeten er in deze situatie meer kilogrammen eten naar de (westerse) bevolking gebracht worden wat meer transportvervuiling geeft. En het enkele varken dat overblijft krijgt er nog een hartvervetting bij toe doordat het niet meer van die gezonde soja krijgt. Oneerlijk hè.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.