Varkenshouderij

Achtergrond 37 reacties

PvdD verhindert vestiging Nederlandse varkenshouderij in Tsjechië

Plannen voor een megavarkenshouderij in Tsjechië zijn stopgezet na inmenging van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Judit

  Oeps, heb ik iets gemist in het nieuws. Wanneer zijn er pelsdieren vrijgelaten Jeroen? Gaarne info. Werk je op een pelsdierhouderij? Overigens ben ik het met je eens dat dit zeer verwerpelijk is. Ik ben het niet eens met het houden van pelsdieren, maar ze laten ontsnappen is ook geen optie. PvdD is hier ook op tegen. Wat ik wel in de krant las, was het zoveelste incident (!) met varkenstransport (piepklein berichtje op deze site). De Duitse politie heeft gisteren een Nederlands varkenstransport van de weg gehaald omdat er bloed op de snelweg liep. De chauffeur kreeg een proces-verbaal wegens dierenmishandeling en overlading. En de reactie dat het slechts om een bloedneus ging bij een varken klopt niet. Op de foto van de vrachtauto is te zien dat uit diverse openingen bloed droop.

 • no-profile-image

  josé

  kun je het weer niet laten wakker dier?
  ik heb je lang genegeerd maar wil nu toch wel weer iets zeggen.
  je kunt alleen schelden en iemand die misschien te vlug typt of te grote vingers heeft waar door ze 2 toetsen tegelijk raken te kleinneren.
  heb eens lef en kom met je eigen naam voor de dag en verschuil je niet meer achter wakker dier.

 • no-profile-image

  anoniem

  Jammer, dat zoveel mensen zonder kennis graag de landbouw de zwarte piet toe wil spelen.
  Ipv dat zo´n partij nu eerst eens bij de consument begint.
  Mijn kameraat heeft zo´n megabedrijf (wat wel echt mega is) in ukraine. Dus ze komen toch wel en zolang er vraag is, komt er aanbod.......

 • no-profile-image

  veehouder

  Nou wakker dier, jij begrijpt dus echt niet hoe de wereld in elkaar steekt. In een globaliserende wereld draait alles om kostprijs. Een lage kostprijs realiseer je alleen door schaalgrote. En de supermarkten onderhandelen puur op prijs met hun afnemers. Want als jij vlees eet ( maar dat zal wel niet als echte pvdér) sta je ook vooraan bij de aldi voor de aanbiedingen. Ga die mensen maar eens overtuigen dat ze moeten betalen voor een goed stuk vlees. Maar ja.... daar win je geen zieltjes mee als partij. Maar eet jij maar brandnetels dan word je vast 100 jaar.

 • no-profile-image

  Jean Vaassen

  Waar: schaalvergroting betekent de ondergang voor de iets duurder producerende kleine ondernemer.
  Waar: de Partijd voor de Dieren is tegen deze bio- industrie op grote schaal.
  Waar: samenbundeling van krachten betekent meer invloed.
  Waar: een groot deel van de consumenten letten op de prijs en hechten minder waarde aan de gevolgen van prijsconcurrentie.
  Dan lijkt het me nu wel duidelijk wat er te doen staat: krachten bundelen, objectief en effectief voorlichten. Maak reclame voor bio- producten. De warme boer net zoals de warme bakker!!!

 • no-profile-image

  gertjan

  Melkveehouder, Denk ook effe aan je eigen toko !! Binnen nu en een aantal jaren breiden tal van melkveehouders fors uit om een boterhammetje te kunnen verdienen na het afschaffen van het melkqutum. Melkveehouders gaan flink intensiveren om te kunnen blijven wonen. En dat allemaal zonder groenlabel systemen.
  Kijk effe wat de varkens en kippensector investeerd in milieu en welzijnsverbetering, daar kan de melkveehouderij een puntje aan zuigen.
  Er worden hier stallen gebouwd van meer dan 200 koeien zonder groenlabel systemen tegen een natuurgebied aan, terwijl de varkenshouder juist weg moet in dat gebied.
  Misschien snap ik het niet maar de wet van de economie geldt in de varkenshouderij, maar ook zeker in de melkveehouderij. Dat zal de komende jaren gaan blijken. Daar komt een flinke schaalvergroting de hoek om kijken.

 • no-profile-image

  ms beastly

  Jammer dat de échte boeren niet begrijpen dat deze mega-bedrijven, gerund door gewetenloze industriëlen, hen regelrecht de afgrond injagen.
  De PvdD is niet de vijand van de boeren, want als de dieren weer dier kunnen zijn, met al hun eigenheid: kippen scharrelen, varkens wroeten, koeien grazen in de wei, zal de wereld er voor de boeren ook beter uitzien. Als iedereen weigert om in de wapenindustrie te werken behoren oorlogen ook tot het verleden! Hetzelfde geldt voor de bio-industrie, want dat is een oorlog tegen alles wat leeft en ademt. Stoppen ermee!

 • no-profile-image

  Judit

  De PvdD is niet de vijand van de boeren! Als jullie eens de moeite namen om je wat BREDER te oriënteren, dan kun je lezen dat goede initiatieven van boeren voor beter dierenwelzijn door de partij worden toegejuicht! Zie onder meer de weblog van Marianne Thieme betreffende varkensboer Henk Hulter in het Overijselse Den Velde. Wie goed doet, goed ontmoet. Echter, de wantoestanden en uitwassen wat betreft dieren wordt terecht door de partij aan de kaak gesteld. Of het nu gaat om het houden van huisdieren, kippen, konijnen, varkens, koeien, circusdieren, vissen, pelsdieren, proefdieren of wat dan ook. De PvdD komt op voor alle dieren die onnodig lijden en probeert hier via de politiek iets aan te doen. De PvdD is tégen megabedrijven met dieren, waar ook ter wereld en probeert via haar goede (buitenlandse) contacten dit aan te pakken. Overigens besteed de PvdD ook aandacht aan de schaalvergroting in de melkveehouderij en wijst ook naar de eigen verantwoordelijkheid van de consument (zie Kamervragen). Maar in feite zou er uitsluitend vlees en zuivel in de schappen moeten liggen van dieren die goed behandeld zijn. Er móet en màg geen keuze zijn voor martelproducten. Dit moet verboden worden. Dit geld overigens ook voor kleding en spullen geproduceerd door kindslaven uit India en China. Dan kan er ook niet meer naar de (vrekkige en argeloze) consument gewezen worden. Simpel, produceer uitsluitend vlees en zuivel diervriendelijk en verbied import, export en handel in dier- (en kind)onvriendelijke producten. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. En voordat jullie mij met verwijten om de oren gaan smijten. Ik eet (sinds mijn kindertijd) geen dieren en/of brandnetels en koop mijn boodschappen uitsluitend in de natuurvoedingswinkel (op de fiets). Ik ben een fijnproever en houd van lekker eten en koken. Mijn (niet vegetarische) gasten komen dolgraag bij mij eten en smullen hun bordjes leeg. Ik draag geen geitenwollen sokken en zie er appetijtelijk uit. Verder werk ik hard, ben gezond en verdien iets onder modaal. Tenslotte ben ik opgegroeid in een boeren- en slagersfamilie en weet dus wel een en ander over vlees- en zuivelproductie. De manier waarop in een land met dieren en kinderen wordt omgegaan zegt heel veel over het beschavingsniveau.

 • no-profile-image

  hendrik haverkamp

  jah allemaal van die hufters die hun naam niet bekend durven te maken

 • no-profile-image

  Hans

  @Michel,

  Ik denk dat je goed de kern van het onderwerp raakt.
  In een marktgedreven economie kun je niet anders dan kostprijs bewust produceren. Natuurlijk wel met een duurzame achtergrond waarbij je goed zorgt voor je personeel, dieren de wereld (het milieu) en je eigen portemonnee. Want zonder winst te maken kun je nog zo goed voor iedereen en alles zorgen maar red je het niet en zijn je inspanningen dus voor niets geweest.
  Er zijn wel andere manieren maar dan moeten we bijvoorbeeld overschakelen naar een communistisch regiem. Dan kan de overheid bepalen dat er anders geproduceerd moet worden (milieu en dier vriendelijk) en moeten er maar meer burgers op de boerderij gaan werken (incl. de PvdD ?). Echter ik weet niet of de dieren het in zo’n systeem beter hebben en ik ben er van overtuigd dat een organisatie als de PvdD daar al helemaal geen kans krijgt.
  Nee ik ben er van overtuigd dat we het hier helemaal zo slecht nog niet doen. En natuurlijk kan het altijd beter en natuurlijk zijn er overal rotte appels. Die moeten dan ook verwijderd worden zoals iedere agrariër weet, anders besmet de rest van de partij ook nog.
  Ik vind overigens wel dat de burgers over het algemeen alleen de slechte dingen van de sector laten zien en te weinig alle goede dingen (of moeten we dit als sector zelf meer oppakken?) Daarnaast zie ik de komende jaren hier wel een verandering in komen door de mondiale vraag naar voedsel. Er wonen nu eindelijk wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland en de vraag naar goed voedsel groeit explosief door de welvaart. Eindelijk zullen de prijzen van landbouw producten gaan stijgen en daarmee het aanzien voor de sector. Want iets wat duur is heeft altijd meer aanzien dan de goedkope variant.

  Uiteindelijk moet men wel weten de boeren en tuinders zorgen voor ons eten!

 • no-profile-image

  Dorien

  @ judit, @WakkerDier,@ m.s. Beastly. Jullie hebben het zo hoog op met de dieren dan ben ik benieuwd naar de beelden van de dieren die buiten lopen als het weer voor de zoveelste keer in Nederland niet is zoals die altijd op de foto's en filmpjes te zien zijn. Daar schijnt altijd de zon en is rond de 23 graden. Wat als het meer als 30 gaden is (komt ook wel eens voor hier) Als een boer zijn koe die op dat moment niet goed kan lopen, onder een party tent zet zodat deze uit de zon is, een boete krijgt omdat "dierenvrienden" dit dieronvriendelijk vinden en geklaagd hebben. Voor deze koe was het op dat moment beter om buiten te zijn om aan te steken na een bevalling. Waar zijn de beelden van de varkens als het weer eens 40 millimeter heeft geregend of dat het vriest. Dat de speklaag dan veel dikker is (wat de consument niet wil deze wil magervlees ) en ze veel meer haren hebben gekregen anders krijgen deze dieren het koud.(op het randje van de spek mogen geen haren zitten vind de consument niet smakelijk) Er wordt teveel met twee maten gemeten. Dat deze dieren in megastallen het slechter hebben als in kleine bedrijven zijn onzin verhalen. Zelf hoeft voor mij mega niet, maar door mensen als WakkerDier en PvdD aanhangers krijgen deze juist steeds meer mogelijkheden. Dat zien jullie zo niet maar deze bedrijven kunnen (omdat de kleintjes worden weggepest door jullie) de kosten die de regels met zich meebrengen niet meer betalen ook biologische bedrijven niet, die grote kunnen de rechten makkelijk kopen. De kleintjes verdwijnen uit natuur gebieden (willen jullie ook). Zodat er op andere plaatsen steeds groter terug komt. Daardoor komen er in Nederland steeds meer groten en zullen de kleine (zeker die niet gesloten zijn) het hier niet kunnen redden. Megabedrijven zijn er straks steed meer dankzij WakkerDier en PvdD.

 • no-profile-image

  Hans

  Nog een uitsmijter ook gericht aan de PvdD.
  Een aai over de bol doet meer goed dan een schop onder de kont!

 • no-profile-image

  een melkveehouder

  Waarom allemaal toch zo negatief. Gaat het nog niet slecht genoeg in de varkenshouderij. Het is toch duidelijk dat als dit soort nooit niet genoeg varkensbaronnen in het buitenland megastallen blijft bijbouwen de overproductie alleen maar vergroot wordt en de biggenprijs laag blijft. Varkensboeren moeten blij zijn met deze actie van de PVDD.

 • no-profile-image

  Judit

  @ Dorien. Helemaal eens met Janny. Ik heb zelf diverse keren biologische bedrijven bezocht en de dieren kunnen zelf kiezen; binnen of buiten. Het laatste bedrijf dat ik heb bezocht bestond uit binnenstallen met stro en een buitenruimte met modder en vervolgens was er een enorme wei, omheind met bomen en andere aanplant ter beschutting. Ik was hier eind juni en de varkens waren de vorige avond tot 22.00 uur in de wei geweest. De volgende dag regende het en ze lagen lekker binnen tegen elkaar aan in het stro te soezen met de deuren open. Volgens de boerin hebben haar varkens geen speelgoed nodig want er is genoeg afleiding en ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Ik vond het opvallend te zien hoe liefdevol ze met haar dieren omging en ze vertelde verder dat ze er telkens heel veel moeite mee heeft als de varkens uiteindelijk weer naar de slacht moeten. Zo kan het dus blijkbaar ook.
  Verder kun je lezen op de site van de PvdD dat de partij absoluut tégen megastallen is (zie Kamervragen 27/08/07 en 04/06/07) en wil dat diervriendelijke veehouderijen ondersteund worden. Verder staat er:

 • no-profile-image

  marcel

  Janny, de Groene Weg is een onderdeel van de Vion group, alles wat door de groene weg betaald wordt wordt opgebracht door de leveranciers van Vion, de sector dus.

 • no-profile-image

  EEN WAKKER DIER

  Kijk boerkes hiero, dat krijgen wij dierenbeschermers dus voor elkaar.
  Of jullie nou wel of niet met ons tegen de supermegagigabiofabrieken
  strijden.
  Wij hebben weer een concurrent uitgeschakeld in jullie belang.
  Het zou mooi zijn als jullie ook eens iets tegen jullie ondergang gingen doen.
  Dat mag met ons ,maar ook zonder ons.
  Jullie kleine/middelgrote en zelfs grotere bioindustrieeltjes hebben geen schijn van kans tegen dit soort bio- fabrieken.
  De overheid en uw afnemers willen overproduktie!
  Alleen dan kunnen zij u de prijs dicteren.
  Vreemd eigenlijk dat u dat van een wakker dier moet leren!

 • no-profile-image

  Gertjan

  Ga even naar de dokter, Wakker dier.
  Volgens mij heb je koorts waar je nooit meer vanaf komt. Eet meer vlees, dan krijg je een sterker lichaam !!!

 • no-profile-image

  boertje

  Nou wakker dier dat je bent bedankt voor het compliment worden wij boeren slimmer omdat we voortaan zonder spelfouten kunnen typen of zou het wat anders zijn onze handen zijn namelijk groter en die dikke vingers passen helaas niet zo goed op een normaal toetsenbord. Dat komt door het werken (weet je wel lichamelijke arbeid) daar zul jij wel niet veel last van hebben omdat jij achter het toetsenbord zitten al werken vindt kun je tenminste bezaarschriften schrijven en boertjes pesten goed gedaan knul.

 • no-profile-image

  anoniem

  Lekker elkaars sector afblaffen.
  Wij hebben een melkveebdrijf van meer dan 1.000 koeien. En inderdaad, die komen nooit buiten. Wij doen daardoor wel extra veel aan welvaart. En 50% uieronsteking? Nee, hoor, we zitten onder het gemiddelde zelfs.
  Poot problemen, niet meer dan gemiddeld.(pootbekapper komt elke week, dit is luxe positie als je zo groot bent)

  Deze politieke partij vergeet 1 ding, dat ze beter kunnen samenwerkin. Zoniet verdwijnt landbouw uit nederland en heb je niks te zeggen over dierwelvaart of wat dan ook.

 • no-profile-image

  walter c. pie

  blijf af met je handen van de vrije ondernemen in europa

 • no-profile-image

  EEN WAKKER DIER

  Opvallend, dat inzendingen zonder taal/stijlfouten van mijn medestanders komen.
  Vele malen heb ik hier opgeroepen om mij partij te geven d.m.v. jullie broodschrijvers.
  Een "heer" bruil, een vergaderboer, een wien van de je weet wel,
  (zonder hoofdletters dit keer),moeten toch in staat worden geacht om de vloer met mij aan te vegen.
  Tot nu toe bleef het stil aan de overkant.
  Mijn reacties blijven eerst sinds kort staan op dit weblog.
  Derhalve hou ik er rekening mee dat genoemde heren een en ander niet gelezen hebben .
  Van het agrarisch dagblad valt niets te verwachten.
  Zij liepen altijd al achter de muziek aan .
  Daar kan ook dit wakkere dier geen verandering in brengen.

 • no-profile-image

  Michel

  Ach Judit, altijd dat gezeur met slachtoffer van het systeem en dat het direct anders moet. Kijk dat bezoekje van jou aan die bioboer is natuurlijk goed. Maar om zoiets aan iedere boer op te leggen vanuit de overheid is natuurlijk onzin. Enkele jaren geleden zijn er een paar boeren teveel omgeschakeld en zie...de markt was overvol en de biosector moest gesaneerd worden (ook met geld vanuit de tradionele sector trouwens) Met bio is niets mee maar het is en blijft een hele kleine markt. Als er iets moet veranderen dan moet dat vanuit de consument komen, maar die is niet bereidt om te betalen. Zoals ik al diverse keren genoemd hebt, heb ik al veel dingen doorgevoerd in mijn bedrijf op gebied van welzijn en er niets voor betaalt gekregen. De rek is er nu uit en de consument is aan de beurt om te laten zien dat zij meer willen betalen voor extras. Ik heb de eerste stap gezet. Ik vind het eigenlijk wel eens welletjes dat iedereen altijd de boer maar de schuld geeft(inclusied pvdd) Dus vanaf nu alleen nog maar reageren met concrete en financiele onderbouwde plannen.

 • no-profile-image

  janny, biologisch varkenshouder

  Ik denk het toch niet, Marcel!!

 • no-profile-image

  Gerrit

  Al dat gezeur over productie wijze. Kijk effe op de site van de Hema en je weet al voldoende. Deze week alle prijzen van kaas, brood en vlees verlaagd. Men kiest voor de massa in Nederland en niet voor te duur geproduceerde producten van biologisch of scharrel. Daar is een markt voor, maar die blijft klein, nu en in de toekomst !!!!

 • no-profile-image

  Michel

  Sorry Janny, ik wil geen gedonder over geld. Als ik het fout heb dan spijt me dat, maar voor zover ik het weet is er een gedeelte van vion via de groene weg betaalt. Waar ik trouwens geen probleem mee heb, hoor. Verder ben ik het eens met Hans. In de tradionale varkenshouderij heeft sinds de varkenspest enorme vooruitgang gemaakt op het gebied van welzijn en milieu en voedselveiligheid. Dankzij de enorme investeringen in milieuvriendelijke stallen heeft de intensieve sector het ammoniakprobleem opgelost. Het probleem bv. zure regen bestaat niet meer. Ook op het gebied van voedselveiligheid en hygine zijn er grote sprongen voorwaarts gezet. Tijdens de MKZ in 2001, geen enkel varkensbedrijf besmet. Het stukje vlees bij de consument op het bord is nog nooit zo veilig geweest, dit door oa IKB 2004 en de daarbij behorende regeling verboden stoffen, die we ons zelf opleggen.Kortom een sector in beweging waar vele andere sectoren een puntje aan kunnen zuigen. Maar nooit is er erkenning geweest voor onze investeringen en de dingen die zijn bereikt. Blijkbaar doen we nooit goed, dus waarom zouden we iets met alle kritiek doen. Als we een probleem getakeld hebben, heeft niemand een goed woord over voor de sector en bedenken ze weer een ander probleem. Mijn stelling luidt dan ook "Eerst erkenning voor alle bereikte zaken van de varkensector door oa politiek, maatschappelijke organisaties en krititische consumenten, dan kan de varkenssector weer met volle overgave verder met het verduurzamen van deze prachtige landbouwsector !"

 • no-profile-image

  Michel

  Dat komt omdat jij een valsspeler bent, wakkerdier (ook zonder hoordletters). De echte WakkerDier heeft verkondigd dat jij niets te maken hebt met hun club en dat zo daarom ook niet achter jou standpunten staan. Wij in de sector doen het goed, maar het kan altijd beter. Maar daar dragen jou bijdragen niet aan mee. Daarom wordt jij genegeerd door velen en vanaf nu ook door mij. (ik hoop dat dit stuk zonder spelvouten is geschreven zodat je het kan lezen)

 • no-profile-image

  henk

  Mede gezien het tijdstip waarop het wakkere dier uit weidestein zijn reactie op dit artikel geeft kun je wel inschatten maken wat deze "meneer" overdag doet.
  Hij mag wat mij betreft best dinigrerend doen over boerke's, want voor zijn soort heb ik ook weinig respect.

 • no-profile-image

  jeroen

  Sorry hoor. Zolang er een consument is, die niet meer wenst te betalen, moet de pvdd eerst dat maar zien te veranderen.
  Wantoestanden?
  Wij hebben zo `mega` bedrijf, alle dieren staan er goed bij.
  Dit hoeft niets uit te maken hebben door de grootte van een bedrijf.

  Wakker dier vrienden van dieren?
  Pelsdieren laten ontsnappen, hmmm erg diervriendelijk, want die overleven niet in de vrije natuur. Zo kan ik nog wel wat opnoemen, tuurlijk zijn er rotte appels in de sector, maar zijn die overal niet in?

 • no-profile-image

  niet

  als de lokale bevolking geen grote bedrijven wil het zij zo. Of reist er vandaag de dag iemand van de PvdD ondernemers in het geheim achterna en zet de lokale bevolking op tegen deze plannen. Deze mensen zijn volgens mij inmiddels zo ziekelijk bezig dat ze hun doel voorbij schieten. Ik kan toch wel begrip opbrengen voor uitlatingen van een pluimveedierenarts over deze groep "mensen".

 • no-profile-image

  r.v.

  @ ms beastly. wat denk je. dat de boeren dat niet graag willen?? helaas word het onmogelijk gemaakt door jullie als consument. wie wil er nu het goedkoopste hebben jullie. betaal dan meer dan laten wij als agrarische sector ons vee wel in het weiland lopen. en de varkens vroeten in de drek. maarjah. jullie willen wel de voordelen van het moet goedkoop. dan zien jullie daar nu ook de nadelen van.. er was ooit eens een reclame campagne. die eindeige met de zin "een beter milieu begint bij uzelf" die geld hiervoor ook. betaal maar wat meer en dan is dit gezaag ook eindelijk is afgelopen

 • no-profile-image

  Knor

  Sorry hoor, maar melkveehouder heeft mij geprikkeld. Laat de Pvdd maar eens wat meer aandacht vestigen op de melkveehouderij. Steeds vaker komen er megastallen van 200 of meer koeien die ook nooit buiten komen. En inderdaad nooit iets van groen label, dus milieuvervuilend. Meer dan 50% van de koeien heeft last van mastitus en klauwproblemen zijn er nog veel meer. En blijkbaar wil dat die melkveehouder niet dat de varkenshouderij iets verdient, zeeeer collegiaal hoor. Laat hij mij maar eens uitleggen dat bij zo'n hoge melkprijs die melkveeboeren nog subsidie nodig hebben.

 • no-profile-image

  jan

  Eindelijk iets goeds van de pvdd. Ik bedoel dan niet het tegenhouden van de plannen maar het rondkijken in het buitenland. Moesten ze veel vaker doen. Dan kunnen ze zelf zien dat wij hier in Nederland wel in staat zijn kwalitatief goed en betaalbaar vlees te produceren. Dat is met name buiten europa niet altijd zeker. Ons wakker dier, die niet eens met zijn echte naam, durft te reageren, hoeft nu niet aan te komen met die onzin van het vleesschap voorbij lopen en zo. Een van de eerste lessen biologie geleerd dat je aan maag-darmstelsel kunt zien wat voor voedsel bij een wezen hoort. Het onze is gemaakt om o.a vlees te verteren(lang leve de evolutie). Een koe is gemaakt om plantjes te verteren, vandaar meerdere magen en de eigenschap z'n eten nog eens terug te kotsen om een goede vertering mogelijk te maken. Over het tijdstip van reactie van het wakker dier. Mijn opa zei vroeger al; De dag is voor de arbeider, de nacht voor het ongedierte en gespuis! Wij als veehouderds weten hoe belangrijk een goede voeding is. Je mag iemand de leeft op soja en brandnetelthee dan ook niet te serieus nemen.

 • no-profile-image

  r.v.

  50% van de runderen met mastitis en klauwproblemen... dan weet ik niet wat voor boer er bij u in de buurt zit met zulk vee.dus dat is complete onzin. en koeien niet buiten graag. kost zoveel meer tijd. liever rubbermatten in de stal voor een beter klauwcomfort. laat ze maar lopen over een kavelpad paar steentjes doen zoveel schade aan de klauw en verder ben ik er totaal geen fan van als er 150 koeien in het weiland lopen in een natte periode dan heb je je inrit totaal verneukt!

 • no-profile-image

  mega

  Het is nog erger dan ik dacht, het wakker dier geilt op aandacht en vind zich blijkbaar erg slim. Ik probeer me voor te stellen hoe je eruit ziet. Ik denk erg beroerd, en je hebt als kind te weinig aandacht gehad. Misschien is een praatgroep iets voor je. Krijg je gratis thee met een koekje.

 • no-profile-image

  janny, biologisch varkenshouder

  @Michel, geen verkeerde voorstelling van zaken geven, s.v.p.. De gangbare sector heeft niet bijgedragen aan de sanering van de biologische varkenshouderij enkele jaren geleden, dat hoeft ook niet! De sanering is betaald door Albert Heijn, die een te hoge verwachting had van de groei van de consumptie van biologisch varkensvlees, waardoor er te veel boeren omgeschakeld zijn. Verder is de sanering betaald door De Groene Weg, een biologische slachterij en door de ongeveer 50 overgebleven biologische varkenshouders!! Overigens groeit de markt voor biologisch varkensvlees op dit moment weer!

 • no-profile-image

  janny, biologisch varkenshouder

  @dorien. Jij verwijt anderen wel eens kritiek te leveren of iets te beweren zonder verstand van zaken te hebben. Volgens mij heb jij niet veel kaas gegeten van de biologische varkenshouderij. Biologische varkens kunnen altijd lekker binnen in het stro liggen, ook als het pijpestelen regent of als het vriest. De speklaag is dan echt niet veel dikker dan in de zomer, hoor en ze hebben ook niet meer haren. Ik zou zeggen: ook voor jou geldt: schoenmaker, hou je bij je leest!

 • no-profile-image

  Dorien

  @Janny, sorry dat je het artikel dat ik heb geschreven verkeerd hebt opgepikt. Ik heb niets tegen biologich, zelf hebben wij een gangbaar varkenshouderij. In het artikel wilde ik aangeven hoe consumenten vaak tegenover vlees staan. Zelf vind ik een doorregen varkenslapje het lekkerst, dit doordat de stoffen in het vet bepalend zijn voor de smaak. Maar het is wel waar dat een varken in de winter buiten een dikkere jas aan heeft dan in de zomer of degene die binnen staan. Ook wilde ik aangeven dat de PvdD en WakkerDier door hun akties zelfs de biologische sector in Nederland om zeep helpen. Samen kunnen we de vraag naar vlees wereldwijd aan.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.