Varkenshouderij

Achtergrond 414 x bekeken

Personeel of voerstation

Individueel voeren van zeugen is het beste. Toch kiezen steeds meer bedrijven en adviseurs voor voerligboxen met uitloop in plaats van het voerstation. De reden: personeelsproblemen.

Tegenstrijdige berichten. In één blad lees ik dat het voor velen steeds moeilijker wordt om goed Nederlands personeel te krijgen. In een ander blad lees ik dat stallen steeds simpeler worden gebouwd, zodat elke Pool, Bulgaar of Afrikaan ermee kan werken. Automatisering is bij dat laatste taboe. Geen wonder dat Nederlands personeel afhaakt.

Maar liefst zes adviesbureaus ontwierpen voor Boerderij een zeugenstal voor een bedrijf met 900 zeugen. Mijn eerste gedachte was 16 weekgroepen van 40-45 dieren op een voerstation. Alle zes kiezen echter voor boxen met uitloop. Het systeem dat wij eind jaren tachtig op ons bedrijf hadden.

Liever boxen dan voerstation

Toen was de keus voor groepshuisvesting ook niet zo moeilijk. Voerstations waren er wel, maar ze functioneerden verre van goed. Leveranciers deden ook niet veel moeite om deze systemen te promoten. Wanneer de markt iets inzakte, zag je ze niet meer en was de service vrijwel nihil. Dit heeft veel varkenshouders kopschuw gemaakt. De keus voor een stal vol tralies en hekwerk is dan eenvoudiger gemaakt.

Jammer, er gaat niets boven het individueel voeren van zeugen. Het is efficiënt, goedkoper en de zeug kan aanmerkelijk beter presteren. Wat dat betreft valt het mij ook tegen dat er tussen de zes adviesbureaus twee grote mengvoerleveranciers zitten. Hebben zij alleen kortetermijngedachten of is het omdat groepsvoeren meer voer en advisering vraagt?

Voerstation goed, arbeid goedkoper

Overal ter wereld neemt automatisering in de varkenshouderij een hoge vlucht. Voerstations worden massaal toegepast in landen als Canada en Japan, maar ook op de Balkan en in Rusland. Het biedt vele mogelijkheden in combinatie met online-managementsystemen. Het werk wordt ook voor gekwalificeerd personeel een stuk aantrekkelijker.

Uiteraard kun je op korte termijn goedkoper produceren met een Roemeen voor €5 per uur. Wie weet, kun je Afrikanen inhuren voor €2. Je kunt dan overwegen om weer met de hand te laten voeren. Dure roosters hoeven niet meer, met de kruiwagen uitmesten is goedkoper. Toch doen deze kortetermijngedachten de varkensbranche geen goed. We verkopen ons zelf op deze wijze als een weinig innoverende sector, die onaantrekkelijk voor personeel en maatschappij is.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.