Varkenshouderij

Achtergrond 201 x bekeken

Onzin serieus nemen

De varkenssector mag de aanval van Milieudefensie niet negeren.

Vorige week opende Milieudefensie een landelijk meldpunt voor mega-varkens- en -kippenstallen. Megabedrijven veroorzaken volgens haar veel schade en overlast en horen niet op het platteland thuis. Bovendien zou door de industrialisering van de veehouderij het boerenfamiliebedrijf verdwijnen.

Milieudefensie slaat de plank mis.
- Bundeling van dieren in grote stallen verkleint juist het aantal transportbewegingen en overlast op het platteland. Er komen namelijk geen varkens bij. Het aantal varkensrechten wordt niet groter.
- Bedrijven in kwetsbare gebieden verdwijnen. Dat is goed voor de ontwikkeling van natuur en was ook de bedoeling van de Reconstructie.
- Milieudoelen zijn op grote bedrijven efficiënter te halen dan op kleinere. De vergunning voor een grote stal kan gepaard gaan met de verplichting van een bijdetijdse luchtwasser.
- De inpassing van grote bedrijven in de zogenoemde landbouwontwikkelingsgebieden is door beplanting en architectonische aanpassingen goed mogelijk.
- Dat met de komst van megabedrijven het boerenfamiliebedrijf in traditionele zin verdwijnt, is onmiskenbaar waar. Het is alleen de vraag wat daar erg aan is als tegelijkertijd een levenskrachtigere, schonere varkenshouderij ontstaat.

Alles bij elkaar heeft Milieudefensie geen stevig verhaal. Toch moet de varkenshouderij de onzin van Milieudefensie serieus nemen. De sector heeft de plicht zich er stevig en met een goed gevoel voor emoties tegen te weren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.