Varkenshouderij

Achtergrond 15 reacties

Niet goed te praten

Varkens en Nood en Stichting Dier en Recht doen aangifte bij de Algemene Inspectiedienst (AID) tegen een transportbedrijf.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pastoorke

  Pastoorke eet al 20 jaar geen vlees meer.
  Deze wijze van dierenmishandeling gebeurd al 20 jaar .
  de duitse tv liet 10 jaar geleden al soortgelijke beelden zien.
  Gemaakt door animal compassion.
  Beter een dierenactivist dan een dierensadist!
  Eet geen dierenleed.
  Vlees is moord.
  Vlees hoeft niet, dat weet pastoorke al lang, nu weet de critische mens hier voor altijd dat vlees wel mag maar eigenlijk niet kan!

 • no-profile-image

  pastoorke

  Gait jan, gij zijt geen partij voor mij.
  Pastoorke schrijft altijd sterke teksten.
  Zelden krijg ik zodanig partij dat ik een aanvulling moet geven.
  Ge zult daar mee moeten leven of een goede tekstschrijver inschakelen.
  Misschien wil totaal fouterik wien van de je weet wel, jou ff bijstaan

 • no-profile-image

  Arjan van den Heijkant

  Pastoorke, U eet dus geen vlees omdat u tegen het dierleed bent. Dat vind ik een heel goed streven ook al ben ik zelf producent van melk en vlees. Ik vind het goed als iemand een mening heeft en daar naar handelt. Echter heb ik weleens mijn vraagtekens over de correctheid van het geen vlees eten van deze mensen. Ze zeggen dat ze geen vlees eten maar eten het toch. Daarom zou ik 2 vragen aan Pastoorke willen stellen, namelijk: 1. Eet of drinkt u 1 of meer van de volgende producten, M&M's, kaugum, medicijen met hulsel, cola, lolly's, spekjes, enzovoort. vraag 2: heeft u iets in uw omgeving van leer zoals bijvoorbeeld schoenen, jas, bankstel enzovoort.
  alle antwoorden moeten NEE zijn, zo niet dan bent u een VLEESETER of bent zo onrechtvaardig om wel de huid van de dieren te gebruiken.
  Graag een reactie van Pastoorke

 • no-profile-image

  ton

  Joepie laat zich terecht niet verleiden tot een verkeerde discussie en slaat de spijker op zijn kop; de transporteur heeft zijn verantwoording te nemen en dient hier desnoods op afgerekend te worden middels sancties, en niet de veehouder.
  Het zou de wereld op zijn kop zijn als alle misstanden van links of van rechts bij de boer op het bordje gelegd zouden kunnen worden. Het is blijkbaar een heel gemakkelijke manier, maar niet de juiste, om op deze wijze af te reageren op een beroepsgroep. Het mogelijke argument dat veehouders hun verantwoording in deze moeten nemen kun je dan heel breed doortrekken; je schildert de producent van pc's toch ook niet af als "smeerkees" als hier ongeoorloofde dingen mee gebeuren die aanzetten tot menselijk leed, of wel soms?

 • no-profile-image

  Judit

  Reactie op Arjan:
  Beter inconsequent goed, dan consequent fout!

  Vreselijke beelden! Afschuwelijk ook hoe de dieren na aankomst in Spanje, verzwakt van hun reis, ook nog worden mishandeld. Wat zijn dat voor mensen, dat zijn beesten zonder enig gevoel of compassie. Wat voor maatregelen gaan de Nederlandse varkensboeren nemen?

 • no-profile-image

  joepie

  Acceptabel niveau van welzijn is het niveau dat de consument wil en waar de consument voor wil betalen. Die prietpraat van activisten die denken dat economische wetten niet gelden, daar hebben we drie keer niks aan. Als het aan hen lag liepen we nog in berevellen...oh nee, rieten rokjes

 • no-profile-image

  gertjan

  Laten we eerst de onderzoeksresultaten over dit transport afwachten, Judit.
  Jullie proberen hier al alles te veroordelen voordat alles in kaart is gebracht. Als je de beelden ziet van dit transport dan klopt er iets niet. Een transport duurt geen 24 uur tot Spanje. Als je de toestand van de dode dieren ziet dan is er meer aan de hand. Een dood dier ziet er normaal gesproken zo niet uit bij aankomst in Spanje. Daar ben ik van overtuigd en is mij ook bevestigd. Er loopt nu een onderzoek naar het verloop van dit transport en de wachttijden. Ook is nog niet uitgesloten dat er chantage in het spel kan zijn. De beelden stroken in ieder geval totaal niet met de werkelijkheid. Er is hier sprake van een incident of eventueel opzet. Laten we eerst het onderzoek afwachten alvorens alles en iedereen te veroordelen.
  Overigens zijn de nieuwste veewagen uitgerust met een klimaatgestuurd systeem met airco , drinkwater enz. Die zijn bijna luxer dan een touringcar. Transporteurs investeren hier volop in en dan is het totaal niet terecht om hier bij dit incident voor je beurt te praten. Dus even pas op de plaats.

 • no-profile-image

  Jack Tummers

  Hopelijk komt er binnenkort een algeheel verbod op dit soort veetransporten, want wel of niet genoeg eten/drinken/ruimte doet er mijns inziens niet eens toe. Dieren dienen uitermate goed behandeld te worden en dan mogen economische overwegingen hierin geen enkele rol spelen. Zo simpel is het. Elke schikking, elk compromis gaat ergens ten koste van het dier en dat valt niet goed te praten.
  Arjan, er zitten inderdaad in vreselijk veel producten dierlijke 'onderdelen', zelfs waar je het niet van zou verwachten. Er is dus veel aan gelegen hier alternatieven voor te vinden. Sterker nog, deze zijn er al, alleen worden ze (wederom door economische overwegingen of gewoonte) niet toegepast, en ook dat is kwalijk en niet goed te praten. Ik probeer hier zelf zo secuur mogelijk mee om te gaan, maar ook ik ontkom er soms niet aan. Zo moet ik zelf van jouw lijstje medicijnen en schoenen voor mijn rekening nemen, de rest eet of gebruik ik niet.

 • no-profile-image

  gertjan

  Joepie, wanneer houdt je dieren op een acceptabel niveau. De Nederlandse veehouderij houdt zijn dieren nu al op een acceptabel niveau, maar voor sommige mensen is het nooit acceptabel genoeg. Als we morgen al ons vee in het stro leggen zoekt men wel iets anders om tegenaan te schoppen. Deze groep mensen maken er een sport van om tegen een bepaalde doelgroep aan te schoppen. Zodra deze doelgroep zich aanpast naar hun wensen zoekt men wel iets anders om tegen te katten.
  Als het op dierwelzijn aankomt meet men met twee maten en de ene groep, zoals ik al eerder aangaf, durft men absoluut niet aan te vallen omdat men van tevoren weet dat men dit altijd verliest, en de andere groep probeert men dubbel zo hard te pakken. Hoezo hypocriet !!!
  De PvdD valt continu de varkenshouderij enz aan omdat men hierop in de publieke opinie kan scoren, terwijl ze al het overige dierenleed links laat liggen omdat hierop nooit geen stemmen behaald zullen worden. Hoezo ben je dan een Partij voor de Dieren.

 • no-profile-image

  Judit

  Helaas gaat het meestal alleen maar om economische wetten! In C1000 supermarkt onlangs; tweede kilo varkensvlees voor 10 cent. Natuurlijk gaat dit ten koste van dierenwelzijn! Cola is b.v. veel duurder dan melk. Dierlijke producten gaan vaak voor dumpprijzen in de schappen. Het is niet in de prijs inbegrepen dat het vee onderweg water krijgt en de transportwagens moeten wel volgepropt worden vanwege diezelfde economische wetten. En dit was echt geen uitzondering. In 2006 heeft de A.I.D. 400 van dergelijke schrijnende gevallen geconstateerd en dit is slechts het topje van de ijsberg. Onlangs was er een transport met paarden die duizenden kilometers moesten reizen in een wagen die niet hoog genoeg was en de dieren gingen letterlijk de hele reis gebukt en leden heel veel pijn. Zo waren er paarden met ernstig nekletsel na deze vervoerswijze. Vele vervoerders bekommeren zich blijkbaar niet om slachtdieren; ze gaan toch dood. Het is toch te gek voor woorden; Nederlandse biggen b.v. moeten duizenden kilometers worden vervoerd om in het buitenland geslacht te worden en komen dan als worst en ham weer terug naar Nederland! En waarom? Het is goedkoper! En wat het houden van huisdieren hier mee te maken heeft, ontgaat me ten enenmale. Volgens mij was het onderwerp het schrijnende dier transport. In plaats dat iedereen hier schande van spreekt, begint men over een totaal hier niet ter zake doende onderwerp.

 • no-profile-image

  Gertjan

  Is jouw mening Pastoorke. Maar heb je daarbij ook je goudvis en je Kanarie, marmot, hamster, muizen enz. opgeruimd. Let wel !! Dit is een incident wat natuurlijk nooit mag gebeuren maar wat je nooit en te nimmer uitgebannen krijgt. De verantwoordelijke moet gewoon aangepakt worden.
  Van die huisdieren zeg ik omdat de consument zelf totaal niet vrijuit gaat wat betreft dierenmisbruik (lees mishandeling). Het is op zijn minst dieronvriendelijk en mishandeling om vissen jaren achter elkaar in een veel te klein kommetje rondjes te laten zwemmen of een kanarie in een veel te klein hokje op te sluiten. Dit is puur leedvermaak van de consument maar is tevens dierenmisbruik. Dit is maar een klein voorbeeldje maar het is niet te beschrijven hoe groot het dierenmisbruik buiten de landbouw wel niet is.
  Landbouwhuisdieren kun je doeldieren noemen maar gewone huisdieren worden omgetoverd tot leedvermaakdieren zonder dat er ook maar enige controle op is.
  Ik ben een voorstander van diervriendelijke landbouw zoals in Nederland en veel van onze omringende landen plaatsvindt, dit dient een doel.
  Ik ben daarentegen een groot tegenstander van het dierenleed dat de consument zelf aanricht, dit dient totaal geen doel.

 • no-profile-image

  joepie

  Even een andere vraag: in het nieuws op de radio gisteren praatte men vooral over de veehouder en die moest vervolgens in de verdediging. Of ie dat nou goed of minder goed deed, laat ik even in het midden. Maar het is toch zo dat de transporteur en niemand anders verantwoordelijk is voor de verzorging van de dieren onderweg?? Als veehouder mag je er toch vanuit gaan dat de transporteur gewoon volgens de regels handelt? Of zie ik dit verkeerd?

 • no-profile-image

  joepie

  Maak de voorwaarden voor ons (economisch/fiscaal, milieutechisch, ruimtelijk ordening) gunstiger en we gaan alle dieren in Nederland houden en verwerken met een acceptabel dierwelzijn. Alleen nog transport van vleesproducten...efficiënt en ook nog goed voor het milieu...

 • no-profile-image

  gertjan

  Pastoorke, gelukkig zegt je antwoord veel meer over jou dan over mij. Als je begrijpt wat ik bedoel. Je moet overigens ook je tekstcorrectie inschakelen als je Nederlandse taalkennis onvoldoende is !!

 • no-profile-image

  Dorien

  Als al de mensen die voor de PvdD zijn en die vinden dat zij er over mogen mee praten eens beginnen om al de huisdieren die zij zelf in huis hebben (honden katten konijnen cavia's vogels enz.) vrij te laten in de natuur waar ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen en niet worden gehouden in een kooitje of aan de lijn. Zodat daar de natuurlijke kringloop zijn werk kan doen zodat het lieve konijntje en vogeltje ten prooi kan vallen van de hond of kat of vos. Dan hebben deze mensen pas recht van spreken over hoe andere dieren gehouden worden. Ook de mensen die geen vlees eten hebben geen recht van spreken want zij pleiten er voor dat er meer voor het vlees betaald kan worden maar zelf kopen zij het niet, dus ze vinden dat andere, vaak degene die het al niet zo breed hebben, er maar meer voor moeten betalen. Er moet in de sector wel worden opgetreden tegen mensen die het niet zo nou nemen want deze verpesten het voor de vele en dan ook vele die het wel goed doen, alleen worden deze transporten er uit gehaald die het slecht doen. Dat is zeker geen toeval maar bewust gekozen transport om te volgen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.