Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Nederlander in het Wilde Oosten

Bert van Lier trok naar Kazachstan. Hij kwam er van koeien via tulpen en kippen in de varkens. En altijd gebruikt hij Nederlands materiaal.

Begin 1992 ben ik naar Almaty (het vroegere Alma Ata) in Kazachstan vertrokken. Ik wilde er een melkveebedrijf starten. Ondanks veel gesprekken is dat niet gelukt, vooral door de onduidelijke wetten rond de eigendom van onroerend goed. Bedenk je wel: dat waren de jaren na de val van de muur, perestrojka & glasnost en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Het waren ook de jaren van de wetteloosheid. Ik ben gestart met de import van tv’s en bier uit Nederland. Maar toen een container met ‘hulp’ van de douane op het station gestolen werd, was de trek daarin ook over.

In 1994 importeerde ik een half miljoen tulpenbollen uit Nederland om hier in kassen voor de bloem te trekken. Ze moesten dan rond 8 maart, de Russische vrouwendag, klaar zijn. De meeste kwamen op tijd in bloei. De verkoop ervan ging heel goed. Het was namelijk de eerste keer dat de mensen eens een andere kleur konden kopen dan rood. In de Sovjet-tijd was namelijk alles rood van kleur, op allerlei gebied. En wij verkochten ineens ook gele tulpen. De verkoopdag was een donkere dag. Die grote gele tulpen vielen meteen op en waren ook zo verkocht.

In 1995 heb ik met een lokale partner een totaal verwaarloosd, leegstaand pluimveebedrijf van de staat overgenomen. Het had 38 hokken van elk 98 meter lang, met een broederij en slachterij. Alles was buiten gebruik gesteld en de stallen waren zo goed als geheel leeggestript.

We importeerden hokinrichting en materialen en zijn gestart met kuikens uit Nederland. Later importeerden we broedeieren en vanaf 1998 eendags moederdieren. Op de top hielden we 5.000 moederdieren en 260.000 vleeskuikens. In 1999 kregen we diverse - vergezochte - problemen met de lokale overheid en ziektes onder de kuikens. Mijn zakenpartner wou er toen vooral om politieke redenen vanaf. Feitelijk heb ik het bedrijf moeten afgeven: ver onder de (betaalde) waarde verkopen.

In 2000 heb ik met 2 andere lokale partners een eveneens vernield leeg varkensbedrijf gekocht en in 2001 een leegstaand koeienbedrijf. De stallen zijn omgebouwd tot stal voor 3.500 vleesvarkens met eigen slachterij en vleesverwerking.

We zijn begonnen met Russische varkens, maar hebben afgelopen winter 59 biggen (van 4 Hypor-basislijnen) uit Nederland geïmporteerd. Daarmee willen we meer groei in de varkens krijgen en een veel beter voerverbruik. De fokgeltjes verkopen we op contract. De eerste dieren uit de Hypors worden in september geboren en zullen weggaan op een leeftijd van 5 tot 6 weken.

Ik wil richting fokbedrijf gaan met 150 zeugen. De geltjes verkopen en de beertjes en afgekeurde geltjes zelf afmesten. Het vinden van werknemers die tegen landbouwloon wllen ‘werken’ is namelijk steeds meer een probleem. We zitten dicht bij een stad met een paar miljoen inwoners. Om ons heen is industrieterrein gepland en worden veel fabrieken gebouwd.

U merkt, er gebeurt hier zakelijk van alles in Kazachstan. Het leven is ook heel anders dan in Nederland. Ik heb dan ook genoeg om over te schrijven.

| volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  josien kapma

  Ha Bert,
  cool verhaal, zoals wij al een beetje van je kennen. Leuk dat anderen er nu ook kennis van kunnen nemen. Ik hoop op meer...

 • no-profile-image

  Geert Rutten

  Hoi Bert,
  goed jouw relaas te lezen en ook het noemen van 4 Hypor lijnen vlijt mij wel een beetje dat ik gezamelijk met jouw en andere dit heb mogen realiseren.

  Succes en we hebben binnenkort welvast weer kontact.

  Geert.

 • no-profile-image

  Judith Maas

  Hoi Bert,
  Leuk om te lezen, ziet er goed uit!
  Succes, Judith

Of registreer je om te kunnen reageren.