Varkenshouderij

Achtergrond 293 x bekeken 1 reactie

Milieudementie rondom varkensflats

De dierenbeweging lijdt aan acute milieudementie, lijkt het wel. Zij ontketent met een onzuiver betoog een heksenjacht op grotere veebedrijven, de ‘varkensflats’.

Milieudefensie is de nieuwste in de rij van groepen die ageren tegen grote varkensbedrijven. Die noemt het met gevoel voor burgerlijk onbehagen varkensflats en veefabrieken. Collega Marleen van Sleuwen schreef er al over. Milieudefensie heeft een meldpunt ingesteld waarop iedereen kan melden waar sprake is van plannen voor een groot bedrijf. Op zich niks mis mee. Maar de intentie erachter is wel duidelijk. Met de kaart met geplande megabedrijven wil Milieudefensie stemming maken.

Kritiese kerk in greep van dogma’s

Alleen, de motivatie rammelt. Waar gaat het Milieudefensie nou om? Onder het militante bericht (‘veefabrieken’) op de homepage gaat een genuanceerder maar ook onduidelijker verhaal schuil. Lees de website www.milieudefensie.nl maar na. Is het bezwaar van grote veebedrijven het milieu en de overlast? Lijkt me sterk. Alle bedrijven moeten binnen de milieuregels opereren, ook grote. Sterker, die kunnen vaak door schaalvoordelen meer geavanceerde milieumaatregelen nemen. Ook bij dierenwelzijn. Voorbeeld: de afgeschoten varkenstoren in de Zaanstreek moest een kampioen worden in ruimte voor het dier. Door de inpandige slachterij viel transportstress ook weg. Weg bezwaren van de dierenbeweging? Nee hoor, de kritiese kerk was en bleef tegen. Waarom? Daarom. Hoezo in de greep van dogma’s?
Milieudefensie haalt er nu een ander argument bij. Het vreest dat varkensflats kleine familiebedrijven verdringen. Sinds wanneer maakt de milieubeweging zich zorgen over varkensbedrijven?
Milieudefensie zwalkt van het familiebedrijf naar dierenwelzijn naar milieu. Zo is het lastig discussiëren. Als veehouderij moet je in je tegenargumenten als het ware schieten op bewegende doelen. Algemene media prikken dit niet door. In het maatschappelijke dierendebat is er namelijk geen discussieleider die partijen tot de orde roept als ze aan het schuiven gaan, zoals wel gebeurt in een verkiezingsdebat. Niemand trekt bij de milieubeweging aan de rem bij makkelijke groene verhalen met een vuil randje.

Niet zeuren, of eerlijk zeuren

Mijn werkhypothese blijft daarom dat Milieudefensie en consorten simpelweg tegen grote intensieve bedrijven zijn. Ik word niet per se warm van zeer grote varkensbedrijven. Zoals ik ook niet per se huiver van geluk bij enorme vakantieparken of onafzienbare bouwmarkten. Maar niemand groeit om het groeien zelf. Er zijn economische wetten die die groei aanjagen, en zo lang dat binnen de regels gebeurt én met respect voor mens en dier, moet je óf niet zeuren, of je moet eerlijk zeuren en er geen zaken bij de haren bijslepen. Dat geldt overigens ook voor boeren die een grote buurman dreigen te krijgen.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Johan Beijer

    Prima verhaal. Schrijver had er misschien aan kunnen toevoegen dat grote bedrijven, die door de milieudefencie als dieronvriendelijk worden bestempeld, vooral worden aangevallen omdat het uiteindelijke doel is dat geen vlees meer zal worden gegeten. Zo, wanneer je de moderne veehouderij demoniseert, wordt vleesconsumptie vanzelf een aangelegenheid voor de upper ten.

Of registreer je om te kunnen reageren.