Varkenshouderij

Achtergrond 371 x bekeken 7 reacties

Milieudefensie zet varkenshouders hak

De dierenactivisten weten van geen ophouden. Deze week lanceerde Milieudefensie een meldpunt voor varkensflats.

Door de term ‘varkensflat’ geen gebrek aan aandacht voor Milieudefensie deze week in de media. Tik het maar eens in op Google. Dat doen ze weer slim, want zo trekken ze mensen naar hun site.

Daar aanbeland, vertellen ze meteen dat Milieudefensie eigenlijk geen varkensflats bedoelt, maar bedrijven groter dan 5.000 varkens. 10 jaar geleden was dat nog een tweemansbedrijf ja. Maar nu kun je het in je eentje runnen met een deeltijdbaan ernaast als je een spuitrobot neemt. Lekker misleidend dus, maar de bezoeker is in ieder geval binnen op de internetsite.
Nou vind ik het eerlijk gezegd belachelijk om een grens te stellen aan bedrijfsgrootte. Als een stal op een bepaalde plaats past en voldoet aan de geldende normen, dan moet die er toch kunnen komen? Gemeenten en provincies hebben toch niet voor niets bestemmingsplannen.

Of er 1.000 of 10.000 varkens op één bedrijf zitten, daar merkt het dier zelf niets van. Dus qua welzijn maakt het niet uit. Het wordt er misschien zelfs beter van, bijvoorbeeld doordat er minder transport nodig is. En minder mooi. Ja, smaken verschillen. Ik vind al die Vinex-wijken en industrie-terreinen ook niet mooi, maar er is nergens een verzamelpunt tegen dat soort bebouwing.

Inspelen op emotie gezinsbedrijf

Voor mij reden om eens met Wouter van Eck, de campagneleider van het verzamelpunt Varkensflats te bellen. Nou, nou, wat een visie heeft hij zeg. “We willen niet dat het landschap aangetast wordt”, zegt van Eck. Ik zeg: “Maar één nieuw strak bedrijf is toch veel mooier dan 20 schuren die her en der verspreid liggen? Vooral oude schuren verdienen vaak niet de schoonheidsprijs. Die kunnen dan toch beter plaats maken voor één mooie nieuwe stal? En anders plant je er toch wat bomen omheen?” Nou, daar was hij het niet mee eens, maar echt goed onderbouwen lukte hem ook weer niet. Dus gooide hij het over de emotionele boeg: de gezinsbedrijven. Die moeten blijven en mogen niet bedreigd worden.

Natuurlijk moeten die bestaansrecht hebben. Mijn vriend heeft ook een echt gezinsbedrijf. Dat is hartstikke mooi en moet er zeker ook blijven. Maar wat is de definitie van een gezinsbedrijf denk ik dan? Zelf kom ik van een grootschaliger bedrijf gerund door mijn ouders en twee broers van me. Dat is toch ook een gezinsbedrijf ook al heeft het daarnaast nog een paar man personeel? Er zijn ook genoeg gezinsbedrijven waarvan de kinderen het gewoonweg niet zien zitten om als boer verder te gaan. Die stoppen er op den duur toch wel mee. Dat houd je niet tegen door grootschaligheid te verbieden. Hun rechten kunnen dan weer gebruikt worden voor uitbreiding van andere bedrijven.

Te veel vervuiling megabedrijf

Milieudefensie vindt ook dat er lokaal te veel vervuiling komt bij grootschalige bedrijven doordat schaalvergroting te veel kleine collega’s elders ‘opvreet’. Maar dat is echt de grootste kolder. Als er 10 bedrijven van 1.000 vleesvarkens plaatsmaken voor één bedrijf van 10.000 dieren met een luchtwasser, dan is er volgens mij toch echt een stuk minder stank en ammoniakuitstoot dan wanneer die kleinere blijven. Dat zou Milieudefensie juist moeten toejuichen.

Al met al komt het maar op één ding neer. Milieudefensie wil varkenshouders een hak zetten. Ze doen net alsof ze de gezinsbedrijven willen sparen. Maar zonder uitbreiding houden ook die in de toekomst het hoofd niet boven water. Ook hier snijdt het mes weer aan twee kanten.

Foto

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  michiel nooijen

  Als ik voor elke leugen die door deze club's wordt verspreid 1 euro zou krijgen zou ik geen varkens meer hoeven te houden.

 • no-profile-image

  klein boertje

  niet het vele is goed ! ... maar het goede is veel..

 • no-profile-image

  suskewiet

  Ik geloof niet dat 't hier om beter milieu gaat, maar wel om meer verdienen...

 • no-profile-image

  Michel

  Het is dat soort clubs maar om 1 ding te doen en dat is het wegsaneren van de gehele boerenbevolking. En ondertussen wordt het dierenleed geimporteerd. Maar daar hebben ze geen oplossing voor dus dat wordt verzwegen.

 • no-profile-image

  Knorretje

  Laat die lui kletsen. Men weet niet hoeveel ruimte en energie men bespaart zonder inbreuk te doen op de welzijnseisen. Kijk naar de treinen, die s'maandags overvol zijn, geef mensen enige bewegingsvrijheid

 • no-profile-image

  Dorien

  Als het niets uitmaakt als een groot bedrijf bomen en struiken rondom een stal aanplant. Dan snap ik niet waarom er van de instanties bij ons beplanting voor, naast en achter de stal moet komen om deze in het landschap in te passen. Ze zouden er overigens goed aan doen om de industieterreinen beter in het landschap in te passen deze gebouwen doen het Nederlandse landschap geen goed. In de stad moet ook steeds groter en hogen worden gebouwd dat vind ik als iemand van het platteland ook gaan gezicht. Maar we moeten de mensen toch ergens laten dus dan maar in een mensenflat... De grote bedrijven die geplant staan om gebouwd te worden kopen op een andere plaats rechten op waardoor er op die plaats de gebouwen verdwijnen. Deze bedrijven staan vaak in de buurt van natuurgebieden. Door daar te verdwijnen krijgt de natuur daar meer ruimte. Dat is toch waar ze steeds op aan hebben gestuurd. Nu er ondernemers zijn die de plannen kunnen uitvoeren door hun bedrijf te laten groeien op een locatie waar ruimte is word dit ook niet goedgekeurd. Ook niet als deze door groen er omheen te planten in het landschap past. Ze moeten duidelijk zijn en niet steeds veranderen en met nieuwe regels komen als de boer aan hun wensen tegemoet komt. De boer is heel innovatief en weet zich steeds aan te passen, zit bij hun in de genen.

 • no-profile-image

  aidan

  leuk voor de varkensboeren,die verdienen goed geld daarmee.
  Helaas heb ik binnenkort uitzicht op zo'n rotte varkens stal
  en ik verdien er niks mee,ga alleen maar achteruit.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.