Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

MRSA bedreigt export

Het houdt niet op met MRSA. Deze resistente Stafylokok varkenshouders achtervolgen. Nu gaan stemmen op voor verplichte test van fokmateriaal bij export.

Omdat ik hoorde van een uitbraak in het Eindhovense Catharina ziekenhuis en deze week weer in een Eindhovens verpleegtehuis ging ik eens even googelen. Toen kwam een echt heel suggestief stuk tegen. De auteur legt nogal snel de link tussen Eindhoven en varkenshouders. Okee, dat kan want er zitten daar ook echt veel varkenshouders. Maar de manier waarop hij dat doet vind ik zelf nogal vreemd. “Nee, ik verwijt dat de boer niet,” zegt hij. Maar in de ondertoon schuilt volgens mij iets heel anders.

Hij is niet de enige. Ook de Engelse dierenarts David Burch heeft wat aan te merken op de Nederlandse varkens . Hij vindt dat alle fokmateriaal dat op export gaat op MRSA gecontroleerd moet zijn. Zo moet verspreiding van MRSA in het buitenland via de fokkerijpiramide worden voorkomen.

Erg vreemd, want MRSA komt in bijna alle landen vele malen vaker voor onder mensen dan in Nederland. En ook komt de varkens-MRSA in het buitenland voor. Dus waarom moeten dan Nederlandse varkens op MRSA onderzocht worden?
Gevaarlijk hoor zo’n opmerkingen. Voor je het weet, ligt de hele export op z’n gat om niks.

« vorige | volgende »

Foto

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  antoon Verbocht ev

  Waarom geen monsters nemen van zeugen aan de slachtlijn en onderzoeken of het varken besmet is. Als een bedrijf geen besmette varkens heeft, waarom dan ieder dier apart controleren.
  Andere mogelijkheid (tegelijk met aujesky of oander onderzoek).

 • no-profile-image

  Dorien

  MRSA is overigens niet alleen bij varkens aangetoond maar ook bij rundvee paarden en kippen. Als ze varkens willen gaan testen op MRSA dan moeten ze eerts eens gaan beginnen met de mensen te testen die uit het buitenland hier op vakantie komen en ook Nederlanders die naar het buitenland zijn geweest, ze zouden dan eerst een week in carantene moeten voordat de uitslag bekent is en daarna pas als ze negatief zijn bevonden hun vakantie of terugreis mogen voortzetten. Dit omdat er overal meer problemen met MRSA zijn dan in Nederland. Niet elke varkenshouden is positief dit hebben diverse testen onder varkenshouders al uitgewezen. Als ze het in het buitenland niet onder controle hebben is een discusie om varkens te testen zinloos. De varkens worden hierdoor opnieuw in een kwaad daglicht gezet. Omdat er hier in Nederland over wordt gedicusieert kunnen ze in het buitenland hun probleem naar Nederland verschuiven.

Of registreer je om te kunnen reageren.