Varkenshouderij

Achtergrond 331 x bekeken 1 reactie

‘Bordesprijs blijft er strak op’

Het afgelopen jaar volgt de Vion-prijs trouw de Duitse notering. Volgens inkoopdirecteur Peter van Balkom blijft dat zo.

Begin 2006 heeft Vion de bordesprijs ingevoerd. Het doel was om tot een transparante, stabiele en concurrerende prijs te komen. In de eerste helft van 2006 gooiden calamiteiten roet in het eten. Maar na de sterke opleving van de varkensprijs in de zomer van 2006 slaagt Peter van Balkom, directeur inkoop varkens bij Vion, er in de beloften die hij ruim anderhalf jaar geleden deed, waar te maken. Het laatste jaar zit de bordesprijs met slechts kleine uitschieters gemiddeld 10 cent onder de Duitse varkensprijs.


In hoeverre is Vion geholpen door het uitblijven van schandalen en dierziekten?
“Dat heeft ons geholpen. De kosten van dierziekten en voedselschandalen hakken er enorm in. Voorraden stapelen zich op en later moeten verloren geraakte markten worden ‘teruggekocht’. Het is in het belang van de gehele keten om risico’s te minimaliseren.”

Waarom worden jaarlijks meer varkens in het buitenland geslacht terwijl de Nederlandse prijs doorgaans beter is?
“We zijn er tot op heden onvoldoende in geslaagd naar buiten te brengen dat wij een goede prijs betalen. Dat is een kwestie van tijd. Je kunt wel iets roepen, maar vertrouwen moet je winnen. Het werkt in ons nadeel dat de Duitse prijs op het eerste oog beter lijkt. Maar waar het om draait is wat onder de streep overblijft.”

Dus veel varkenshouders zijn een dief van hun eigen portemonnee?
“Wij zijn ervan overtuigd dat veel varkens die in Duitsland worden geslacht, bij ons beter worden betaald. Varkenshouders zouden nog eens kritisch hun vermarkting onder de loep moeten nemen en niet blindelings of uit gewoonte op bijvoorbeeld hun handelaar afgaan. Bij ons wordt kwaliteit ook betaald. Doordat we steeds meer varkens slachten die aan de concepten voldoen, is de uitbetalingsprijs sinds mei 2005 met 2 cent gestegen. Farmingnet heeft hierin een cruciale rol ingespeeld.”

Maakt u zich zorgen over het voortbestaan van de Nederlandse slacht- en verwerkingssector?
“Absoluut niet. Wij hebben voor veel buitenlanders een benijdenswaardig sterke sector opgebouwd. Maar we moeten samen met de primaire sector klaar zijn voor een meer mondiale vleesmarkt en onze varkens binnen de landsgrenzen houden.”

In de zomermaanden liep het prijsverschil toch op?
“Ondanks dat de Duitse en Nederlandse markt steeds meer met elkaar verweven raken, kan de situatie soms afwijken. De ene keer betalen wij even beter, soms ligt de Duitse prijs hoger. In de zomer profiteert Duitsland van een veel grotere versmarkt dan Nederland. En bij ons is de exportdruk groter terwijl onze afnemers met vakantie zijn.”

Houdt Vion het geringe prijsverschil vast?
“Zonder twijfel, calamiteiten buiten beschouwing gelaten. In week 35 steeg onze prijs 5 cent tegenover 3 cent in Duitsland, zodat het verschil weer 10 cent bedraagt. We zullen er bovendien alles aan doen en alle mogelijke instrumenten inzetten die bijdragen aan het hoogst mogelijke saldo voor de varkenshouder.”

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE001844D01

Eén reactie

  • no-profile-image

    ricardo

    hoezo concurerend en kwaliteit betalen,onder de 56% vlees wordt er extreem gekort en boven de 56% miniem bij betaald. De helft van de mestvarkenhouders die varkens aan de vion in nederland levert haalt de bordesprijs niet,toch logisch dat je varkens levert naar duitsland waar kwaliteit wel gewaardeerd wordt door een dikke plus in de prijs !!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.