Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Biggenmarkt blijft slecht

De biggenmarkt blijft dramatisch slecht. In het binnenland is de oplegbereidheid vanwege de slechte rendementen niet groot. Dat vergroot de druk op de export, terwijl het ook op die markten moeilijk is om de biggen te plaatsen.
Zuid-Europa neemt wel af, maar alleen als prijsconcessies worden gedaan. Ook Oost-Europa is niet happig, alhoewel het iets beter loopt dan een paar weken geleden.
Duitsland heeft vorige week een inhaalslag gemaakt vanwege de MKZ-beperkingen. Maar de handel loopt stroef, mede omdat veel Duiters in deze periode niet opleggen.
Ondanks dat er vorige week in totaal meer dan 115.000 biggen de grens overgingen, zijn de afgelopen weken per saldo minder biggen verplaatst. Er hangen nog steeds kwalitatief goede, maar dure koppels boven de markt. Voor een echte opleving van de markt lijkt nog geen ruimte.

Prognose

prijzen blijven gelijk

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk (zeugenhouder)

    Ik snap best dat de mest en de voerprijzen gigantisch hoog zijn.Maar het is toch ook waar dat de inkoopprijzen voor de biggen al drie maanden 20 euro lager zijn dan vorig jaar en dat de opbrengsten toch op een redelijk niveau gebleven zijn. De vooruitzichten voor de vleessvarkensmarkt zijn positief, dus met die rendementen komt het wel goed en dat gun ik deze bedrijven ook van harte. De zeugenhouders daaraantegen produceren biggen tegen alleen maar stijgende kosten. De opbrengsten zijn veel te laag zeker in vergelijking tot de richtprijs die inmiddels op 37 euro staat. De rendementen zijn dan ook niet slecht maar zwaar negatief. Het is een feit dat de biggen moeilijk te plaatsen zijn.Maar ben in ieder geval objectief en positief in de berichtgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.