Varkenshouderij

Achtergrond 280 x bekeken

Benut die probiotica

Gezondheidsvoer is een onschuldige en prima vervanger van antibiotica.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: gezondheidsvoer voor varkens werkt zo goed dat antibiotica in het voer overbodig is. Dankzij de heilzame werking van pre- en probiotica hoeft het verbod op die groeibevorderaars amper meer een probleem te zijn. Elke dag een flesje Yakult en weg is de diarree.

Gezondheidsvoedsel voor mensen is omstreden en voortdurend een bron van discussie. Er is twijfel over de werking en sceptici zien er alleen maar een truc in van voedingsconcerns die hun omzet willen verhogen. Opmerkelijk genoeg bestaat die controverse niet in de wereld van de diervoeders. Daar is iedereen het erover eens dat probiotica, zoals melkzuurbacteriën, goed werken. Ze beïnvloeden het darmleven zo dat gezonde bacteriën de overhand krijgen over ongezonde.

Des te opvallender is het dat dierenartsen hier onwetend over blijken. Zij roepen wel dat het antibioticagebruik terug moet. Maar ze hebben een blinde vlek voor alles wat met voer kan. Dat stemt tot nadenken. Ooit lag er een strikte grens tussen medicijn en voer. Maar de opkomst van de pre- en probiotica maakt nog eens extra duidelijk dat gezondheid en voeding niet los van elkaar kunnen worden gezien. Veeartsen moeten hun blik verruimen, de kok en de dokter horen bij elkaar.

Voerproducenten, aan de andere kant, moeten hun recepten minder krampachtig geheimhouden. Krijgt voer medicinale trekjes, dan past openheid over de samenstelling. Als boer wil je niet alleen dát dat luxere voer werkt, maar ook waarom, net als bij wetenschappelijk beproefde medicijnen. Daar heeft iedereen baat bij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.