Varkenshouderij

Achtergrond

Vlees-plus sneuvelt door prijs

Vleesconcepten halen het alleen als er meeropbrengst is of kosten laag blijven. Regionaal onderzoek kan helpen, als de informatie dan ook bij alle varkensboeren komt.

Kortgeleden heeft ons gezin de informatieve wandelroute op het varkensproefbedrijf in Raalte gelopen. De zeugen in de wei zijn een prachtig gezicht. Het overige oogde wat minder, gezien door de bril van een gangbare varkenshouder. Maar de comfort class-stal is wel degelijk de moeite waard om eens te bezichtigen.

Comfort class-stal: meer kosten, geen meerprijs

Helaas is deze mooie comfort class-stal veel te duur voor ons, al snel het dubbele van het bedrag van €350 per plaats waar wij voor bouwen. Op zich geen probleem wanneer het vlees uit deze stal ook flink meer zou opbrengen. Weer een domper, het ene na het andere vlees-plus-concept sneuvelt. Een uniek vleesconcept bij ons in de omgeving doet nu ook het licht uit. De zoveelste op rij.

Voorlopig toch nog maar even gangbaar doorboeren. Stallenbouw volgens beproefde concepten, met hier en daar een scheutje extra. Wel jammer dat er boven de grote rivieren geen praktijkcentrum meer is dat voor ons onderzoek uitvoert. Nog spijtiger is het dat de vertaalslag van praktijkonderzoek in Nederland ook moeilijk de Maas oversteekt. Praktijkcentrum Sterksel kan varkenshouders nogal wat nuttige informatie aanreiken.

Meedenkers over onderzoek gezocht

Binnenkort hebben we in de Varkens-Showroom hierover een gesprek met Wageningen UR en de Animal Sciences Group, waar Sterksel onder valt. In ieder geval zijn de heren Dijkhuizen, Huirne en Vriesekoop aanwezig. Ook de bedrijfsleider van Sterksel, Mart Smolders, en Anita Hoofs schuiven aan.

We zoeken nog mensen die ook een duidelijke mening hebben over het praktijkonderzoek in Nederland, in Noord en midden-Nederland in het bijzonder. Ik zou graag zien dat ze zich bij mij melden!

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.