Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Te gemakkelijk ja tegen zeugen-bh

Schippers introduceert een bh voor zeugen. De Partij voor de Dieren had hierover twijfels en stelde het fenomeen aan de kaak bij LNV-minister Veburg. Van Verburg mag de bh.

Waarschijnlijk krijg ik na deze weblog ruzie met de fabrikant van de zeugen-bh, de firma Schippers. Toch schrijf ik hem, want ik ben ook erg benieuwd naar meningen van anderen over het fenomeen zeugen-bh. En natuurlijk mag ook Schippers zijn weerwoord geven in een reactie.

Verbaasd over zeugen-bh

Toen Schippers een paar weken geleden de komst van de zeugen-bh aankondigde was ik uiterst verbaasd. Eerst stoppen met aanbinden van zeugen en nu dit? “Moeten we dat wel willen?”, dacht ik. Voor één keer had ik dezelfde gedachten als de Partij voor de Dieren. Die stelde er direct Kamervragen over.
Ik heb de bh nog niet in het echt gezien, maar mij lijkt het onmogelijk dat een zeug het prettig vindt om er een te dragen. Als het een soort van elastiek was, dan was het misschien wat anders. Maar nu zit er een keiharde stalen beugel om elke uierpartij. Op de buik liggen is er dus niet meer bij.
Dat lijkt mij toch een behoorlijke beperking van de vrijheid van de zeug. En ik weet dat mensen af en toe wat ver gaan in het vergelijken van dieren met mensen, maar een vrouw houdt de bh in bed ook niet aan. Dat zit echt niet prettig en is nog ongezond ook. En bij vrouwen zitten de beugels niet eens over de borst geklemd, maar eronder, waardoor je niet gedwongen wordt op je zij te gaan liggen.

Geen wetenschappelijk onderzoek

Ik snap wel waarom de bh er is gekomen. Er waren veel vragen vanuit de praktijk om, vooral bij oude zeugen, het uier wat beter beschikbaar te krijgen voor de biggen. Een goede zaak dat daar wat aan gedaan wordt, want voor het welzijn van de biggen is het beter als ze voldoende kunnen drinken. Maar of zo’n bh dan een oplossing is, lijkt me discutabel. Misschien weegt het ongemak bij de zeug wel op tegen het betere welzijn van de biggen. Dat is echter niet wetenschappelijk onderzocht.

Getest op 10 bedrijven

Het is niet zo dat de bh helemaal niet getest is. Schippers testte de bh op 10 Belgische bedrijven. Verburg heeft navraag gedaan naar die resultaten. Dat is ook te lezen in de antwoorden op de Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. De biggen konden beter drinken bij de zeug, en de zeug had minder last van speenbeschadigingen.
Ik vind dat Verburg wel met erg summiere antwoorden genoegen neemt. Er staat namelijk ook dat ‘de zeug niet in haar bewegen werd gestoord’. Maar als de zeug alleen op haar zij kan liggen, lijkt mij dat het bewegen wel gestoord wordt. Dus ik vraag me af of de minister deze kwestie wel goed genoeg heeft bekeken.
Op basis van deze antwoorden vindt Verburg het niet nodig dat er verder onderzoek plaatsvindt naar de zeugen-bh. Misschien zit ze wat krap in het onderzoeksbudget nu er al zo veel onderzoek geclaimd is door de Partij voor de Dieren. Toch denk ik dat ze van dit besluit terugkomt. Nu is het reces in de Kamer, maar na de zomer kunnen we nog veel vragen over dit onderwerp verwachten.

« vorige | volgende »

Foto

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  w.v.gemert

  Marleen in dit geval vindt ik het zeer vreemd dat jij een mening opschrijft terwijl jij de zeugen-bh niet gezien hebt.
  Wat mij betreft heb je een dikke onvoldoende gescoord.

 • no-profile-image

  p.zebregts varkenshouder

  Het artikel over de hb zal niet alleen schipper verbazen maar ook mij,
  ik heb namelijk tijdens een rondreis in frankrijk (bretange) 3 jaar geleden de hb al tegen gekomen.
  Men hoef hier helemaal geen onderzoek meer na te doen daar in frankrijk hebben ze goede ervaringen met de hb.
  opm.1e de hb dient net als bij vrouwen als onder steuning van de borsten (uier parij)
  2e de bh ik wel is waar van ijzer maar voorzien van een rubber laag.
  3e aan de hb zit een elastiek zo dat de zeug het bijna niet merkt dat zij deze aan heeft.
  4 e de bh wordt enkel gebruikt bij zeugen met een groot uier en dan maar enkel dagen.

  Ik vindt dat u u te weing laat informeren of te weing kenis van zaken hebt om dit te publceren

Of registreer je om te kunnen reageren.