Varkenshouderij

Achtergrond

Smithfield ligt op de loer

Bij grote bedrijven wordt overname een probleem, want beoogde opvolgers ontberen vaak de capaciteiten. Het Amerikaanse Smithfield ligt op de loer om ze over te nemen.

Schaalvergroting is van alle tijden. Het bedrijf met 200 zeugen, dat ik twintig jaar terug van mijn ouders overnam, was toen groot. Inmiddels ligt het gemiddelde al veel hoger en is 1000 zeugen of 5000 vleesvarkens normaal geworden.

In onze omgeving worden vergunningen aangevraagd voor stallen met elk twintigduizend varkens. Zelf zitten we na de huidige uitbreiding hier ook niet ver meer vanaf. Doordat dit geleidelijk opgebouwd is, kijkt onze omgeving hier niet vreemd tegenaan. Bezwaren hebben we nog nooit gehad. Door een heel gestructureerde manier van werken, is het overzicht op het bedrijf goed. Personeel is nooit een probleem en zelfs stageleerlingen zijn snel vertrouwd.

Tegenargumenten in het landbouwontwikkelingsgebied snijden vaak geen hout. De geplande cluster in Markelo bestaat uit bedrijven die relatief zelfs klein te noemen zijn. De geplande bedrijven van Family Farmers zijn wel groot, maar over tien jaar heel normaal. Het quotum van elf miljoen varkens in Nederland zie ik zo nog niet overschreden worden. Al deze varkens samen vragen in heel ons land een oppervlakte van slechts 4 x 4 kilometer. Family Farmers halveert dit nog eens door 2 etages. Waar praten we over ?

In een regionaal landbouwblad noemt Gert-Jan Oplaat deze boeren varkensbaronnen met communistisch gedachtegoed en grootheidswaanzin. Provocerende taal voor een voormalig VVD kamerlid. Ga eens over de grens kijken en leer relativeren. Ik kan maar één belangrijk tegenargument bedenken en dat is het eigendomsrecht van de toekomstige landbouwbedrijven. Bij de grote bedrijven die ik ken is de eigenaar veelal 45 – 65 jaar. Beoogde opvolgers missen vaak de capaciteiten. Wie gaat op termijn deze bedrijven overnemen ? Het Amerikaanse Smithfield ligt reeds op de loer. Het zou mij niet verbazen dat ze binnenkort Nederlandse en Deense topondernemers gaan financieren om vervolgens hun slag te slaan.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.