Varkenshouderij

Achtergrond 279 x bekeken

Sluit die zeug niet op

Stallenbouwers kiezen voor eenvoud. Dat mag niet ten koste gaan van welzijn.

Verrassend eensgezind zijn ze, de stallenbouwers aan wie Varkenshouderij vroeg om een concept te maken voor een nieuwe dragendezeugenstal. De stal moet voldoen aan alle welzijns- en milieueisen die gelden in 2013 en plaats bieden aan 900 zeugen. Dat is een bedrijfsomvang die dan heel gangbaar is. Allemaal kiezen de bouwers voor een stal zonder toeters en bellen. Eenvoud en doelmatigheid zetten ze voorop. Dat betekent: geen voerstations voor de hele groep, maar individuele boxen met uitloop.

De verklaring is eenvoudig. Bij zulke grote stallen is personeel nodig. Als dat uit Polen komt, moet het werk niet al te ingewikkeld zijn. De communicatie is al lastig genoeg. Maar ook bij autochtone medewerkers wil je niet te veel gedoe en de kans dat er iets misgaat klein houden. Dat betekent liever een zeug in een eigen box met uitloop, dan een voerstation waaraan de hele groep moet aanschuiven en waar het lastiger is de dieren individueel te volgen.

Er is niks mis met eenvoud. Toch schuilt hier wel een gevaar. Het is maar een kleine moeite om die uitloop kortere of langere tijd af te sluiten. Het mag niet – zeugen moeten in groepen leven en bewegingsvrijheid hebben – maar het kan soms handig zijn. Hier komt het aan op zelfbeheersing voor de varkenshouder. Dierenwelzijn is de achilleshiel van zijn imago. Pas nog bleek uit een enquête dat een derde van de Nederlanders vindt dat varkenshouders hun dieren niet goed behandelen. Wie straks zijn zeugen hun wettelijk verplichte beetje vrijheid afneemt, neemt ook het risico van een slechter imago. En daar is niemands welzijn bij gebaat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.