Varkenshouderij

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

Opnieuw een IKB-soap

Er is weer een nieuwe IKB-soap op komst. De NVV lijkt er niet genoeg van te krijgen.

Met verbazing heb ik afgelopen week geluisterd naar de ophef over IKB-varkens in de bestuursvergadering van het PVV. De NVV had een brief ingezonden waarin het zijn beklag deed over de manier waarop IKB-varkens van het productschap is overgedragen naar het Controlebureau Dierlijke Sector (CBD). Daarin diende de NVV een formele klacht in tegen vier bestuurders.

Code Goed Bestuur

Stel je voor. In één ruimte zitten 10 bestuurders en nog wat achterban in een u-vorm. Aan het hoofd zitten de PVV-medewerkers en voorzitter. De NVV zit aan de linkerkant en LTO, een van de aangeklaagde partijen, zit er tegenover aan de rechterkant. Dus deze partijen kunnen elkaar recht in de ogen kijken. Dat geldt ook voor nog twee beklaagden, want naast LTO zit Siem Korver en daarnaast Wim van Pelt, allebei van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Naast de NVV zit Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV).
Maar elkaar recht in de ogen kijken is er niet bij. De NVV geeft tijdens de vergadering aan dat hij vindt dat het productschap niet heeft gehandeld volgens de Code Goed Bestuur. Alleen, de bond wil de brief pas behandelen in de volgende vergadering omdat voorzitter Wyno Zwanenburg afwezig is. Ik dacht: nou, dat was een kort agendapuntje.
Maar nee hoor. Op dat moment begint er toch een gezeur over of de stukken wel doorgeschoven kunnen worden of dat ze niet helemaal van de agenda moeten verdwijnen, omdat doorschuiven procedureel niet zou kunnen. Welnu, het was duidelijk, de aangeklaagde bestuurders hadden weinig zin om de brief te behandelen en wilden hem snel van de agenda af bonjouren en hem nooit meer terugzien.

Nieuwe IKB-soap

Wat een gedoe zeg. Een kleutercrèche is er niets bij. Ik snap best dat er mensen op hun teentjes getrapt zijn. En ik zeg ook niet dat die brief vanuit de NVV gezien nou zo’n nette actie is. Maar het is intussen zo’n opeenstapeling van elkaar over-en-weer beschuldigen, dat het nou toch echt tijd wordt om sportief te zijn en op een normale manier met elkaar te praten. Intussen is mij niet meer duidelijk wie zich aan de Code Goed Bestuur houdt. Het lijkt erop dat ze er intussen allemaal een potje van maken.
Tijdens de rest van de vergadering was de stemming overigens goed en leek er weer sprake van wederzijds respect. Het kan dus allemaal wel. Laat dit niet verpesten door een nieuwe IKB-soap. Dat heeft in het verleden al veel te veel gekost.

« vorige |

Foto

Marleen van Sleuwen

Eén reactie

  • no-profile-image

    henk mol

    Beste Marleen ,

    heb jij er wel een mening over , zoja laat eens horen dan.
    Er is maar 1 partij welke een goed bestuur nastreeft en dat is de NVV

Of registreer je om te kunnen reageren.