Varkenshouderij

Achtergrond

Management en schaalvoordeel

Naar 2.000 varkensbedrijven met 1.000 zeugen of 6.000 vleesvarkens? Ja, dat zal wel doorgaan. Maar ook de kleine bedrijven houden toekomst, en dat maakt de sector zo mooi.

`Het is altijd interessant om de visies van verschillende deskundigen aan te horen. Antoon Sanders van Accon AVM verwacht dat we met minder dan 2.000 varkenshouders overblijven. Ik kan daar wel in meegaan, al zal er ook altijd een groep blijven met kleine aantallen varkens.

Zijn verwachting is 1 miljoen zeugen op minder dan 1.000 bedrijven en 6 miljoen vleesvarkens op eveneens minder dan 1.000 bedrijven. Dat is dus een gemiddelde bedrijfsgrootte van 1.000 zeugen of 6.000 vleesvarkens. Deze bedrijven zie je anno 2007 al meer en meer ontstaan. De trend is dus reeds ingezet.

Kijk ik naar onze eigen afnemers dan variëren deze van 100 tot 1500 zeugen. Laatstgenoemde zit al weer in uitbreiding naar 2400 zeugen. Eerstgenoemde varkenshouder met 100 zeugen peinst er echter niet over om te stoppen. Dit maakt het wel mooi. Ook deze ondernemers zijn vaak op hun manier nog heel bewogen met het wel en wee in onze branche. Deze groep zal er ook blijven, al zullen ze op termijn nog hooguit 5 procent van de Nederlandse varkens herbergen.

Tweedeling is groter in België

In België zagen we het onlangs tijdens een EPP-bezoek al, kleine en grote bedrijven. De middenmoot met bedrijven van 200 tot 500 zeugen is goeddeels aan het verdwijnen. In ons buurland zijn deze bedrijven veelal gesloten. Toch zijn er ook grenzen. Schaalvoordeel op één locatie in de vorm van efficiëntie kent een optimum. Bij meerdere locaties tikt het schaalvoordeel van in- en verkoop nog iets langer door. Op financiering- en arbeidskosten leggen grotere bedrijven het altijd af tegen eenmansbedrijven. Dat de trend naar genoemde aantallen toch is ingezet, heeft puur met management en schaalvoordelen te maken.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.