Varkenshouderij

Achtergrond 274 x bekeken

Hitte in Hongarije

De winter was ongewoon zacht, en nu is het bloedheet. Hongaren hebben door het zachte weer wel opgelegd, en dat drukt de prijs van de varkens. Die klimt nu uit het dal.

Dat Europa opwarmt, is iets dat we het afgelopen jaar aan den lijve hebben ondervonden. De afgelopen winter hebben we niet of nauwelijks vorst en sneeuw gehad, terwijl het normaliter toch hard vriest in Hongarije (tot minus 25 graden) en er met Kerst altijd sneeuw lag. Deze milde winter had tot gevolg dat de Hongaarse varkenshouders biggen bleven opleggen en de vleesvarkens in hun oude stallen toch nog doorgroeiden. Dit heeft ongetwijfeld een negatief effect gehad op de locale vleesvarkens prijzen in de eerste 5-6 maanden van dit jaar. Ze brachten grofweg €1 per kilo levend- gewicht op.

In juni was het hier al erg warm, temperaturen tot 35-36 graden. Ongewoon vroeg. En nu is het al de 3e dag met temperaturen van 40-41 graden Celsius. Dit duurt nog enkele dagen voort en dan maakt de Hongaarse Pieter Paulusma melding van een kou front..... slechts 32-33 graden Celsius. Onze daken zijn nu mooi wit gekalkt en we hopen binnen enkele dagen een provisorische koeling op de luchtinlaten klaar te hebben. Want deze warmte, en met name de lange duur ervan, is ook voor ons nieuw.

De warmte heeft ook weer zijn voordeel: de varkensprijzen zijn de afgelopen maand flink aangetrokken. Momenteel beuren we € 1,21 per kilo levend-gewicht. De varkens willen niet groeien, de uitval is verhoogd, de barbeques draaien volop en de Hongaren blijven massaal in eigen land op vakantie. Kortom, de ingredienten voor een verdere stijging van de vleesvarkens lijken daar te zijn.

Een ander ingredient voor een verdere verhoging van de vleesvarkensprijzen is de nieuwe graanoogst. In ons buurland Roemenie is de tarwe- en gerstoogst op een fiasco uitgedraaid. En de mais gaat ook zeer slecht: op veel percelen een halve meter hoog en al compleet afgestorven, alsof morgen de combine erover kan. Maar ook in Hongarije begint de mais zéér ernstig te lijden onder de droogte. Ik ben bang dat we een heel raar 2007-2008 gaan krijgen qua graan-/voerprijzen. Vóór de toetreding van Hongarije tot de EU kenden we hier graanprijzen van €8 tot €9 per 100 kg. Ruim 3 jaar later liggen die al op bijna het dubbele. En het zou mij niet verbazen als we recordhoogtes van €20 per 100 kilo bereiken in 2008.

| volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.