Varkenshouderij

Achtergrond 222 x bekeken

Gezondheid Nederlandse biggen

Het gezondheidsimago van de Nederlandse big laat te wensen over. Dit geeft nu problemen op de exportmarkten.

Wij hebben in Hongarije diverse vleesvarkensbedrijven waarvoor we alle biggen aankopen. Direct na de toetreding van Hongarije tot de EU, op 1 mei 2004, zijn wij begonnen met de inkoop van Nederlandse biggen. Want daar kun je grote koppels biggen kopen van een of maximaal twee herkomsten.

De eerste vrachtwagen Nederlandse biggen in Hongarije ging naar één van onze mesterijen. Door de veterinairen werd dit met argusogen bekeken. Nu, ruim 3 jaar later, durf ik te stellen dat het gezondheidsimago van de Nederlandse big in Hongarije ’verre van optimaal’ is.

PRRS geïmporteerd uit Nederland

We zijn de afgelopen jaren op vijf locaties vleesvarkens gaan houden. Deze bedrijven liggen in verschillende provincies, maar elke keer als we de veterinair vertelden dat we Nederlandse biggen gingen opleggen, werd er zeer nadrukkelijk gefronst. Want het waren de Nederlandse biggen geweest die o.a. PRRS (abortus blauw) in Hongarije hebben gebracht.

Tot 20 herkomsten op één vrachtwagen

Ook hebben diverse bedrijven ervaring met sterftecijfers tot 20 procent. Dat is veelal het gevolg van handelaren die (on)bewust van 10 tot 20 herkomsten op een vrachtwagen pakken en deze dumpen in de voormalige Oostblok-landen. ’Ja maar, het zijn prijskopers in Hongarije en domme varkenshouders’, hoor ik die handelaren vertellen.

Schade aan de Nederlandse export

Gevolg is wel dat de naam van de Nederlandse big is verprutst; terecht of onterecht. Maar waarom hebben we dit weer zover laten komen? Het gevolg is dat de Nederlandse big keihard moet concurreren tegen de Deense big, die „ons” in Duitsland óók al gigantisch voor de voeten begint te lopen. Gevolg: de Nederlandse big moet verderweg worden geëxporteerd en laten we nu juist daar de markt verprutst hebben in het begin. Er is maar één kans voor een eerste indruk...

In tijden van goede biggenprijzen en krapte op de markt (2004-2006) lopen de biggen wel weg. Maar in tijden van overmatige aantallen biggen en slechte prijzen is het imago o zo belangrijk. En een imago is zéér makkelijk af te breken, en des te moeilijker weer op te bouwen.

Alleen nog SPF-biggen

Wij kopen nu alle biggen van SPF-bedrijven in Nederland en Duitsland. De veterinairen ’lopen weg met ons’! Ook als het Nederlandse biggen zijn! En die kant moeten we snel op in Nederland om in de biggenoorlog niet bij voorbaat te verliezen. Gezondheid. Gezondheid. Gezondheid. Helaas zijn er maar een paar SPF-bedrijven in Nederland. Denemarken is er al 10 jaar mee bezig...

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.