Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Eind aan de MRSA-discriminatie

Het ziekenhuis in Winterswijk (Gld.) maakt geen onderscheid meer, ze onderzoekt álle patiënten op MRSA. Dat is een eind aan de discriminatie van varkenshouders.

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk (Gld.) vermoedt dat er veel meer MRSA rondwaart dan er nu wordt aangetoond. Het trekt het huidige MRSA-beleid in twijfel. Daarbij worden varkens- en kalverhouders en mensen die in een buitenlands ziekenhuis hebben gelegen op MRSA onderzocht tijdens een ziekenhuisopname. Daarom startte het ziekenhuis afgelopen maandag een grootschalig MRSA-onderzoek onder alle patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis (zwangere vrouwen en kinderen uitgezonderd). Ook bij vertrek worden ze weer bemonsterd. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 3 maanden. Het moet minstens bij 3.000 patiënten gebeuren.

Onnodig hoge kosten

Chapeau! Eindelijk een ziekenhuis dat het heeft begrepen. Geen discriminatie meer, nee, iedereen wordt op MRSA onderzocht in Winterswijk. Wel gebeurt het anoniem, behalve als je tot de officiële risicogroepen behoort. Dan geldt nog steeds het MRSA-beleid. Gegevens worden genoteerd en de isolatieregels gelden. Het ziekenhuis kan de regels immers niet overtreden.
Dit is een goede stap in de juiste richting. Want zo redeneert de voorzitter van de Raad van Bestuur Meindert Schmidt: “Je kunt mij niet wijsmaken dat een bacterie zich aan de landsgrenzen houdt.” En daar heeft hij een goed punt. In Duitsland komt 10 keer zoveel MRSA voor als in Nederland. Dan kan het toch niet zo zijn dat het aan de andere kant van de scheidslijn totaal anders is? Bovendien ligt Winterswijk in een agrarisch gebied en komen er dus ook vaak boeren in het streekziekenhuis. Relatief vaak vindt daarom in dit ziekenhuis onderzoek naar MRSA plaats. Het huidige beleid leidt tot hoge kosten in het ziekenhuis. Misschien zijn die helemaal niet nodig.

Ik ben echt heel erg benieuwd wat er uit dit onderzoek komt. Het kan wel eens een wervelwind gaan veroorzaken in het hele MRSA-beleid van ons land. Hopelijk verdwijnen de aanplakbiljetten in de ziekenhuizen waardoor varkens- en kalverhouders als paria’s worden afgeschilderd, en worden boeren weer gewone mensen.

« vorige | volgende »

Foto

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dorien

  Ik vind het een hele vooruitgang dat dit ziekenhuis verder wil kijken dan alleen naar kalver en varkenshouders. Ben daarom ook heel benieuwd naar het resultaat hiervan. Mijn man is ook opgenomen geweest. Er wordt gezegd dat men gewoon doorging met de behandeling maar dat is niet zo eerst wordt de uitslag afgewacht en dan gaat men pas aan de slag. Hij was overigings negatief. Tegen ons werd gezegd dat elke varkenshouden positief zou worden getest. Vandaar dat ik de uitslag graag wil lezen.

 • no-profile-image

  marc

  test

 • no-profile-image

  paul Bergervoet

  Hallo Marleen, goed dat je je zo inde zaak verdiept. Maar dat moet je toch nog maar eens wat dieper doen. Het beleid in Winterswijk is geen beleid maar een onderzoek. Risico groepen worden nog steeds apart behandeld. uit het onderzoek zal niets bijzonders komen. Misschien worden een stuk of 5 MRSA positieve patient gevonden, niets bijzonders. Een landsgrens zegt natuurlijk niets MRSA komt echter nog steeds vooral voor inziekenhuizen en ook daar vindt de meeste overdracht plaats. Niet in de supermarkt of bij de bakker. Het beleid dat mensen uit buitenlandse ziekenhuizen worden gekweekt is echt niet uit de lucht gegrepen. Ook aan kweken van varkenshouders ligt onderzoek ten grondslag. Dat varkenshouders veel drager zijn staat vast meer dan andere beroepsgroepen. Is ook logisch als je bedenkt dat 40% van de nederlandse varkens MRSA drager is. Dat heeft niets met stigmatisering te maken met met gezond verstand.
  Het Nederlandse beleid is dus gestoeld op onderzoek en zal ook nog jaren zo gehandhaafd blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.