Varkenshouderij

Achtergrond

€6.200 bespaard op aanvraag subsidie

Niet iedereen is er even blij mee dat we grote marges op materialen en diensten wereldkundig maken. Deze week zag ik weer een groot verschil in offertes, nu voor de verzorging van de aanvraag Vamil en MIA.

Subsidiefocus gaat deze aanvragen voor ons verzorgen. Die doet het voor maximaal €1.800, terwijl anderen tot €8.000 vroegen voor hetzelfde werk. Shoppen loont dus weer.

De voordelen van de Vamil-regeling zijn groot. Wel moeten de punten voor de maatlat gehaald worden op het gebied van welzijnstoename en ammoniakreductie. Gelukkig halen we dat voor alle diercategorieën. De totale bouw kan volledig vrij afgeschreven worden middels de Vamil-regeling. Dit komt goed uit nu de reguliere afschrijvingsmogelijkheden op basis van de nieuwe wetgeving aanzienlijk beperkt zijn. Doordat de onderkant bepaald wordt op basis van de WOZ-waarde, is dan (zonder Vamil dus) veel minder afschrijfbaar.

MIA 40 % zeer interessant

De Milieu Investering Aftrek (MIA) is nog interessanter. Dit betreft de mogelijkheid van afschrijving bovenop de investering. Pure winst, die tot in lengte van jaren kan doorwerken. Gelukkig hebben we hier ook in het verleden dankbaar gebruik van gemaakt. De fiscus schept de mogelijkheden en blijft vervolgens op voldoende afstand. Dat hieraan scherpe eisen worden gesteld, is logisch.

Extra investeringen

Het valt bij ons mee met de extra investeringen. Het gebruik van luchtwassers stond al vast. Het kraamhok wordt voldoende groot (2,50 meter x 1,80 meter) en ook het verwarmde biggennest voldoet aan de oppervlakte van 0,8 vierkante meter. Beide zijn nodig om een goede zeug met 12 tot 14 biggen een comfortabel onderkomen te geven. Verrijkingsmateriaal vraagt nog wel wat creativiteit. Om ook aan de eisen in de groepshuisvesting voor zeugen te kunnen voldoen, moeten vernevelingsproeiers aangebracht worden. Dit zouden we anders zeker niet toepassen, maar onoverkomelijk is het nou ook weer niet.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.