Varkenshouderij

Achtergrond 349 x bekeken

Verdoofd castreren sust geweten

Verdoofd castreren van beertjes, is dat wel een echte oplossing? In ieder geval voor het geweten van de consument. Dat wordt er straks mee gesust.

Verdoofd castreren van beertjes, is dat wel een echte oplossing? Dat is de vraag. Mijn collega Marleen van Sleuwen maakte een filmpje dat toont hoe dit castratieklusje met een spuitende veearts in zijn werk gaat. Ze bezocht daarvoor een biologisch varkensbedrijf. Zowel de veehouder als de veearts zeggen dat ze denken dat het beter is voor het dierenwelzijn. Maar je ziet ook dat het geen zekerheid is, maar deels ook een gevoel en een kwestie van interpretatie. Marleen vertelde mij, en dat schrijft ze ook in haar blog over dit onderwerp, dat ze zelf betwijfelt of het veel beter is voor de big.

Het tandartsendilemma

Sterker nog, er zijn enkele zaken bij verdoofd castreren die juist extra belastend zijn. De big wordt vaker opgepakt, meer stressmomenten dus. Daarnaast is er het tandartsendilemma. Het overkwam mezelf een keer. Ik moest een vulling, en de tandarts zei: Leuk wordt dit niet. Ik kan je verdoven, maar dat raad ik je af, want die prik zelf wordt ook niet leuk, want hij moet op een rotplek. Ik zou het niet doen'. Dit zou ook wel eens voor verdoving van beertjes kunnen opgaan. Het middel zou wel eens bijna erger kunnen zijn dan de kwaal.

Minder pijn, maar ook tragere genezing

Verdoving elimineert de pijn van het doorsnijden van de zaadstreng bovendien niet helemaal, maar vermindert die. Daarnaast verslechtert een prik het genezingsproces.

Verdoven is vooral bedoeld voor de consument. Twijfels te over dus. En dat is verre van nieuw. Lees de mening van dierenwelzijnsautoriteit Hans Hopster van Wageningen Universiteit. Niet voor niets protesteerde LTO onlangs tegen het voornemen van supermarktkoepel CBL en tegen de kort-door-de-bochtdiscussie over dit onderwerp. Niet voor niets ook loopt er nog onderzoek van Wageningen Universiteit naar de toegevoegde waarde van verdoving.

En toch willen de supermarkten al vanaf 2009 alleen nog vlees van verdoofd ‘geholpen’ beertjes. Misschien, ik heb een kwaadaardig vermoeden, gaat het ze wel niet in de eerste plaats om de jonge varkentjes, en meer om de klanten. Het is vooral hun geweten dat naar ik vermoed effectief wordt gesust met verdoofd castreren.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.