Varkenshouderij

Achtergrond 553 x bekeken 3 reacties

Ruzie om biggen en ballen

De dierenpartij maakt nu een rel over biggen die niet worden gecastreerd en brengt daarmee LTO in verlegenheid.

Het werkbezoek van Tweede-Kamerleden aan de intensieve veehouderij in Limburg maandag is uitgemond in een relletje, een typisch Partij voor de Dieren-relletje. Voorafgaand aan het bezoek hadden de Kamerleden van de dierenpartij gevraagd of ze ook de castratie van biggen, het knippen staarten en andere ingrepen te zien zouden krijgen. GroenLinks en SP hadden daar ook om gevraagd. Maar dat kregen ze maandag niet te zien.

Laat het dan maar aan de PvdD over om lekker stampij te maken over biggen en ballen. Schijnheilig vind ik het wel: worden biggen eens níet gecastreerd, is het voor de Partij voor de Dieren ook niet goed.
Bij de evaluatie van het werkbezoek, de dag e na, kon PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand nog eens lekker stoom afblazen. Ze betoogde dat het niet laten zien van de ingrepen tegen de afspraken was. Voorzitter Annie Schreijer-Pierik van de vaste commissie LNV kreeg ’t er nog even heel moeilijk mee, want wáren de afspraken nu eigenlijk de afspraken over het laten zien van die ingrepen? Dat was toch onduidelijk. Ze werd gered door afgevaardigden van VVD en CDA die er bij de evaluatie aan herinnerden dat zij bij het doorspreken van het programma hadden gezegd deze demonstraties níet op prijs te stellen.

Gratis munitie tegen varkenshouderij

Er zou, zo houd ik uit deze verwarrende evaluatie over, een demonstratie komen van castreren en andere ingrepen: wie wilde, kon kijken, wie ’t niet wildem, zou niet gaan.

In de praktijk echter had LTO, mede-organisator van het werkbezoek, allang beslist dat er helemaal niets aan ingrepen getoond zou worden. Dat besluit was genomen omdat ook allerlei media met de Kamerleden meekwamen, en dat zou negatieve publiciteit opleveren. En LTO had er niet veel zin in om de PvdD gratis en voor niets de munitie aan te reiken voor vrij schieten op de varkenshouderij.

Vragen naar bekende weg

Ik snap dat wel van LTO. Het ging de PvdD (en SP en GroenLinks) natuurlijk om negatieve publiciteit voor de sector te creëren. Niet om het bezichtigen van deze handelingen. Een Kamerlid dat wil zien hoe een big wordt gecastreerd, kan dat heus wel ergens gedemonstreerd krijgen. Afgezien daarvan: uit het enkele feit dat ze deze handelingen afwijzen, valt af te leiden dat ze allang weten hoe dat gaat. Vragen naar de bekende weg dus.

LTO wil toch wat verbergen

Maar de ongunstige publiciteit is evengoed gekomen. Ik vind dat LTO ook wel risico’s neemt door het verzoek niet in te willigen. LTO staat nu bloot aan de kritiek ,,Zie je wel dat de sector wat te verbergen heeft’’, kunnen kwaadwilligen beweren. De sector gaat prat op zijn openheid en transparantie, maakt maatschappelijke jaarverslagen, legt contact met de burgerij met behulp van zichtstallen en heeft net nog een innovatieagenda gepresenteerd.

LTO heeft voor die openheid niet moeten kiezen, maar heeft er wél voor gekozen. Moet je dan niet consequent zijn? En dus ook de minder leuke aspecten van het bedrijf laten zien? Nu blijft het bij openheid tot op zekere hoogte.Het risico is groot dat daarmee de openheid die er wel is als schijnvertoning wordt gezien.

« vorige | volgende »

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel

  Ik snap het niet, eerst een hele heisa maken over hoe dieronvriendelijk castreren zou zijn en dan pas kijken hoe het gaat ??

 • no-profile-image

  Willem

  Volgens mij ging het ze er om alles te filmen en vervolgens met een hoop knip en plakwerk alleen gillende biggen te laten zien. Dat ze weer stil zijn zodra ze op de grond staan laten ze er dan uit. (zoals ze wel meer dingen verdraaien)

 • no-profile-image

  Dorien

  Als ik de berichten ook op andere site's zo lees weten veel mensen niet waar het om draaid. Elk dier of mens heeft zo zijn stress momenten. Bij een big is dit in de eerste levens week het geval maar deze is dat snel vergeten na de ingreep omdat die dan bij de zeug gaat drinken. Als zijn buikje dan weer dik is gaat hij bij de andere biggetjes in de nest liggen slapen. Dat de big gaat schreeuwen doet hij voornamelijk omdat hij wordt opgepakt en bij zijn broertjes en zusjes weg is. Een ervaren zeugenhouden doet de ingreep zo snel dat de big alweer op de grond staat en gaat drinken voordat deze er erg in heeft wat er nu daadwerkelijk is gebeurd. Bij eerst verdoven wordt de big twee keer opgepakt ( de verdoving moet natuurlijk wel eerst inwerken) De tweede keer vind de big het oppakken niet veel leuker dan de eerste keer dus begint weer te schreeuwen dit is dus twee keer stress. Op de site waar foto's van het werkbezoek staan. Heeft de afgevaardigde van de pvvd toen er uitleg werd gegeven over hoe de ingreep gebeurd verstek laten gaan omdat de meegekomen pers belangrijker was

Of registreer je om te kunnen reageren.