Varkenshouderij

Achtergrond 316 x bekeken

Meer problemen bij verdoofd castreren

Niet alleen de mate waarin verdoving het welzijn verbetert, maar ook residuvorming door het verdovingsmiddel is een discussiepunt.

Voor het filmpje over het verdoven van biggen voor het castreren ben ik op het bedrijf van de familie Hendriksen geweest. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat verdoofd castreren stressvoller zou zijn. Maar de dierenarts was zo behendig dat de reactie van de biggen op de spuit mij heel erg meeviel.

Verdoven niet beter voor big

Toch kan ik niet zeggen dat ik het gevoel heb dat het veel beter is voor de big. Kijk maar eens wat er allemaal gebeurt. Als het castreren begint, pak je de big al voor de vierde keer beet. Dat is twee keer meer dan deze varkenshouder normaal gesproken zou doen. Zodra je een big beetpakt, gaat hij krijsen. Dat is dus twee keer extra stress. En tot het moment van castreren moeten de dieren wachten in de ton. Dat kan ook niet prettig zijn, maar een andere optie is er niet.
En dan nog de prik. Het is niet zo dat de verdoving helemaal zonder verroeren van de big gebeurt. De ene keer reageert deze nauwelijks, de andere keer heftig. Bovendien gaat de castratie zelf er niet beduidend rustiger door. We hebben er geen onverdoofde big naast gehouden, maar ik kan niet zeggen dat de big nu minder schreeuwde of bewoog dan zonder verdoving.
Dan hebben we het nog niet over het welzijn van de boer. Die krijgt er op de eerste plaats flink wat werk bij. En niet het meest rugvriendelijke werk. Joop Hendriksen heeft van alles geprobeerd om op een goede hoogte te werken, maar dat viel niet mee. De tonnen moeten toch op de grond staan. De behandelkar helpt wel wat, maar de hele logistiek ervoor is nog steeds niet erg praktisch.

Residuvorming

Verder werd ik van de week nog eens met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik was even op bezoek bij Livar. Varkenshouder Frans de Rond nodigde me uit na een vorige weblog. Hij had een rondleiding voor horeca-leerlingen. Livar gaat de biggen per direct verdoofd castreren. Een leraar vroeg vervolgens waarom ze dat gingen doen. “Je spuit een middel in het varken, ben je dan niet bang voor residuen?”, merkte hij op. Ik vraag me af in hoeverre het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) over díe kwestie heeft nagedacht.

Al met al denk ik dat supermarkten, slachterijen en ook de politiek nog eens goed moeten nadenken voordat ze deze methode van verdoven gaan voorschrijven. Het middel is verre van zaligmakend.

« vorige | volgende »

Foto

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.