Varkenshouderij

Achtergrond 14 reacties

LTO toont geen ballen

Vanaf 2009 verkopen de supermarkten geen vlees meer van onverdoofd gecastreerde varkens. LTO stond erbij en keek ernaar.

Het is Wakker Dier en de Partij voor de Dieren weer eens gelukt. In enkele dagen tijd zetten ze de varkenshouderij mooi voor het blok. De sector ligt onder kruisvuur. Die woordspeling veroorloof ik me, aangezien biggencastratie de aanleiding vormt.

Angst voor kritiek is slechte raadgever

Eerst de Partij voor de Dieren, die afgelopen maandag bij een reisje naar een varkenshouderij in Limburg boos was dat LTO het onderdeel castratie uit het bedrijfsonderzoek bleek te hebben gebannen. Zie je wel, die sector wil alleen een gunstig beeld ophangen, die kritiek kon je van te voren uittekenen. Mijn collega Henk Dokter heeft er eerder vandaag al uitgebreid over geblogd. De motieven van de dierenbeweging zijn helder. Daarover kan je ze van alles verwijten, maar niet dat ze draaikonten. Ze willen af van de intensieve veehouderij en (onverdoofd) castreren is ze een gruwel. Ik zou graag willen schrijven dat de landbouw hier een even helder en eerlijk geluid tegenover stelt, maar het lukt me niet.

Gedraaikont van LTO en politici

Sorry, maar wat een gedraaikont van LTO en politici. Wat wil je nou? Tonen hoe je werkt, ja of nee? Castreren hoort erbij, al vindt geen boer het leuk. Niet voor niets wordt al jaren gekeken hoe het anders kan. In de tussentijd mag je vind ik van LTO verwachten dat ze als belangenbehartiger haar contributiebetalende leden verdedigt door voor 100 procent voor de zaak (of het zaakje) te gaan staan. Niet door weg te duiken voor de dierenjongens. Wegsluipen voor conflicten werkt niet. Let’s face it, ruziemaken doen ze bij de PvdD en Wakker Dier toch wel met de sector. Hou dan tenminste de rug recht.

Hema-worst

Dan Wakker Dier. Het heeft toch maar mooi bereikt dat supermarktkoepel CBL en de Hema hebben beloofd al per 2009 geen varkensvlees meer te gebruiken van onverdoofd gecastreerde beertjes. Ik ben benieuwd naar de LTO-reactie. Hopelijk heeft die deze keer iets meer ‘ballen’.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel

  Die datum van 2009 heeft LTO zelf genoemd. Iedereen vondt die onverantwoord en zie....... Ik snap niet dat er nog varkenhouders zijn die overtuigend lid van LTO zijn.

 • no-profile-image

  Henk

  Onafhankelijke verslaggeving is blijkbaar niet aan Joost Beekman besteed. Stop met het lezen van de Boerderij. Lees Nieuwe Oogst of kijk op de website www.ltonoord.nl voor de feiten en de inzet van de vakgroep varkenshouderij van LTO.

 • no-profile-image

  henk

  wwar blijft de NVM die heeft toch ook altijd zo'n grote mond?

 • no-profile-image

  roland

  niet alleen op dit gebied is lto een slap aftreksel geworden ook met betrekking tot verhoging van melkprijs komt men niet verder dan een klein berichtje dat de melkprijs wel wat hoger kan over akties of ondersteuning van het ddb principe en een fikse uitbrander richting zuivelcooperatie komt men niet.. Het kan ook niet anders met die verwevenheid van lto in de zuivelcooperaties

 • no-profile-image

  eikelenboom

  andere bonden hoor je niet

 • no-profile-image

  Gerard van Exel

  Ook ik zou een goed alternatief voor biggencastratie toejuichen. Verdoven van grote koppels biggen heeft als gevaar dat ze niet tegelijk weer wakker zijn en elkaar schade kunnen toebrengen.En wie controleert de(kwaliteit van)verdoving? Wil je oordelen,dan moet je zelf eens castreren(eenvoudig te leren)en vergelijken met alternatieven.

 • no-profile-image

  Wil

  Helemaal eens met Michel,de geschiedenis herhaalt zich met LTO denk aan varkensbesluit 1998,ver voor de muziek uit en later de prullemand in .Waarom kan men binnen LTO de gevolgen op lange termijn niet van te voren afmeten voordat men een wit voetje wilt halen in de politiek.Eerst denken dan doen!!!!

 • no-profile-image

  B. Kingma

  Het probleem is dat elke reactie van LTO als een boemerang werkt. Hier is de reactie van het oude vrouwtje van toepassing: "Stil zitten, want ik zit met het blote gat in de brandnetels".

 • no-profile-image

  frank

  Nu kunnen supermarkten tenminste ongecontroleerd varkensvlees uit brazillie, argentinie, china ... halen. Immers daar is het goedkoop en gaat pvdd en wakker dier toch niet naar toe. Alles hier weg en vervolgens helemaal geen controle meer. Is dit wat we willen ??? Ik snap er allang niets meer van.Hier word alles op de weegschaal gelegd en breed uitgemeten en zodra het van iets verder komt interressert het niemand meer. Als het maar goedkoop is. Typisch geval van ah wat zielig dat willen we niet en vervolgens bij AH wat vlees van ver weg halen. Mensen wordt toch eens wakker. Heren politici denk eens rationeel ipv emotioneel. Dit heeft totaal geen zin zo.

 • no-profile-image

  Herman

  Die boeren die alleen maar menen te moeten afreageren op LTO moeten niet vergeten de maatschappelijke werkelijkheid onder ogen te zien. Nu zijn de meeste varkens toch steil oren die kunnen rond kijken.

 • no-profile-image

  Dirk

  Leuke prikkelende weblog van joost, ziedaar ook de reacties. Maar nu terug naar de realiteit. De situatie (het vraagstuk) is erg complex en ik vind dat LTO daar goed op anticipeert. Joost zegt "LTO moet pal staan voor de boeren". Volgens mij doen ze dat ook. Dit betekent dat men een visie moet hebben en maatschappelijk vraagstukken (hoe onbehoorlijk die soms ook zijn) niet afdoen met de woorden "onzin" en vrolijk doorgaan. Want met zo'n visie er niet zo'n heel lang bestaansrecht voor de landbouw in Nederland

 • no-profile-image

  jos

  waar zijn wij in nederland mee bezig. iedere keer als men denkt dat een dier iets voelt slaat men groot alarm. kijk eens in een verzorgings tehuis of ziekenhuis daar lijdt menig mens meer pijn dan hier een dier.maar dat is maar een mens!!! en lto mannen zitten inderdaad te zitten maar durven hun nek niet uit te steken want dat kost hun misschien de volgende verkiezing of inkrimping de nek. dus mondje dicht en je eigen hachje veilig houden

 • no-profile-image

  corrie

  De partij van de dieren is er allen voor buiten landse productie van vlees. Zij willen nederlandse boeren het land uit hebben en de mond snoeren. Wat gebeurt er over de grens heen maar we gaan wel met z,n allen naar zo,n land op vakantie dan steun je toch het beleid van zo,n land.hoezo hypocriet zijn wij met z,n allen. Wat gebeurt er met het vlees uit derde landen wat nederland binnen komt en dat we in de duurde restarants met z,n allen veroberen was het wel gekeurt vlees of lekker verdienen omdat het zo goedkoop is. Hoezo hypocriet???

 • no-profile-image

  Ton

  Wie niet horen wil moet voelen. Massaal je lidmaatschap opzeggen. Uiteindelijk zijn het de leden zelf die de kastanjes uit het vuur weten te halen. Denk maar aan de melkdemonstratie enz.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.