Varkenshouderij

Achtergrond 691 x bekeken 5 reacties

Eerlijkheid duurt het langst

Verzwijgen en verbergen komt de varkenssector duur te staan. Dat bleek maar weer tijdens het bezoek van de Vaste Kamercommissie Landbouw aan Limburg.

“Alle vleesvarkens kunnen dus best naar buiten”, was de conclusie van Krista van Velzen van de SP tijdens het werkbezoek. Dit was haar reactie op uitleg over Livar, het Limburgs varken . Lowie Kersten vertelde namelijk dat 3.000 van zijn biggen onder Livar worden afgemest. “Vanaf hier gaan de varkens naar de kloosterboerderij”, vermeldde hij. Daarop vroeg Van Velzen: “Op de Livar-website zag ik dat die varkens buiten lopen. Klopt dat ook of is dat eigenlijk een foute afspiegeling?” Antwoord van Kersten: “Nee, die varkens lopen echt buiten.” En zo concludeerde Van Velzen dat dus alle varkens wel naar buiten kunnen.

Maar 80 kloostervarkens

Wat deze conclusie voor gevolgen gaat hebben, weet ik niet. Het zou me niet verbazen als er nu een voorstel komt van Van Velzen om alle varkens naar buiten te laten gaan. En anders ontketent er zich vast weer een campagne waarin het voorliegen van burgers aan de kaak wordt gesteld. Ik geloof in ieder geval niet dat ze dit aan zich voorbij laat gaan. Maar ik weet wel dat er op dat klooster maar 80 varkens liggen. Het is dus onmogelijk dat al die 3.000 biggen daar lekker in het gras liggen. Weer een voorbeeld dat eerlijkheid het langst duurt. Ik denk dat dat in dit geval een hoop gedonder gescheeld had.

Een ander gebrek aan openheid was er tijdens datzelfde bezoek over de manier waarop biggen behandeld worden: staartjes couperen, tandjes slijpen en castreren. Ondanks dat dit deze week al veel besproken is, wil ik toch nog even wat hierover zeggen. Ik stond er namelijk met mijn neus bovenop toen mevrouw Ouwehand van de Partij voor de Dieren haar collega Thieme afmeldde, omdat het programma van het werkbezoek niet aansloot op haar wensen om te zien hoe biggen gecastreerd worden.

Alleen publiciteit belangrijk

Ik vind het toch een beetje vreemd dat die dierenpartij, die zoveel roept, nog steeds nooit met eigen ogen heeft gezien hoe een big gecastreerd wordt! Waar praat je over?, denk ik dan. En je kunt mij niet wijs maken dat ze nergens eens mogen gaan kijken. Misschien wel met de vraag of ze hun camera thuis willen laten. Ouwehand wordt namelijk de hele dag op de voet gevolgd met een camera door haar medewerkster. Het leek wel een schoothondje bij haar baas. Ook bij de rondleiding bij de legkippen bleek dat ze er vrijwel niets vanaf wisten. Alsjeblieft, ga eerst een landbouwopleiding volgen of loop een poos stage op een veehouderijbedrijf en vel dan pas je oordeel.

Verdoofd castreren is gevolg
Maar toch heeft de Partij voor de Dieren weer bereikt wat ze wilde. Publiciteit alom. Gehaaid als de partij is, stuurde ze diezelfde middag nog een persbericht de deur uit dat Thieme niet naar het werkbezoek ging. Weer beet. En het leek de druppel. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel kondigt ineens aan per 1 januari 2009 geen vers vlees van onverdoofd gecastreerde varkens meer te verkopen.
Het is een beetje eng misschien, maar ik denk dat jullie boeren toch met z’n allen wat meer moeten laten zien aan de buitenwereld, zodat ze er zelf de goede uitleg bij kunnen geven. Dan weet je zeker dat een ander het verhaal niet verbuigt, met alle gevolgen van dien.

« vorige | volgende »

Foto

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel

  Waar zouden de supermarkten het vlees vandaan halen als wij gewoon doorgaan met castreren ??

 • no-profile-image

  Hendrik

  Beste Michel, van de supermarkten mag jij doorgaan met castreren, móet je zelfs doorgaan met castreren. Als je het straks maar verdoofd doet. Er zal voor de supermarkten genoeg passend vlees zijn want als goede leveranciers voldoen we aan eisen van onze klanten. Het is niet anders, jongen.

 • no-profile-image

  ABALO

  Bijna wekelijks laat ik toeristen kennis maken met de werkelijkheid op een verkensbedrijf.Interesse en belangstelling is enorm.Allemaal mensen die nieuwe informatie opdoen.Dit is de vrijwaring op allerlei domme onmogelijke eisen!

 • no-profile-image

  jan

  Ja, Michel of nog erger, als we verdoofd gaan casteren (en het vlees duurder mag worden, zegt CBL)gaan ze goedkoop vlees uit buitenland halen (van geltjes!!die hoeven niet gecastreerd te worden) en maken het vlees onder het mom van verdoofd duurder, en dus nog meer marge! Waarom niet voor het CBL (binnenland 30% van de produktie)gewoon de geltjes leveren! En voor het buitenland(Duitsland) gewoon castereren. Maar uiteindelijk willen gewoon dat er in het geheel niet gecastereerd hoeft te worden! Dit komt eraan, maar dat duurt nog even.

 • no-profile-image

  Frans de Rond van Livar

  Met belangstelling heb ik je artikel gelezen naar aanleiding van het werkbezoek van de tweede kamer in Limburg aan de intensieve veehouderij. Ik betreur dat je het beeld schets dat wij niet eerlijk zijn. Een aantal van onze livar varkens lopen in de tuin van de kloosterboerderij van de trappisten van de Abdij Lilbosch. Wij beogen niet om te zeggen dat dit een methode is die voor alle varkens kan. Wij zeggen alleen maar dat er een klein deel van de consumenten erkenning willen geven aan een dergelijke manier van varkenshouderij. Deze manier van varkenshouden heeft een 1,5 keer hogere kostprijs als gangbaar. Vervolgens komen we terecht in de kleinscalige be en verwerking van het vlees wat er uiteeindelijk voor zorgt dat het vlees 2 keer zo duur is als gangbaar varkensvlees. Als nu de partij van de dieren deze vorm van houderij wil verheffen tot standaard dan zijn wel erg asociaal bezig met de gewone mensen die van een gewoon inkomen moeten rondkomen. Zij kunnen immers vlees wat op een dergelijke manier wordt voortgebracht niet betalen. Het motto van Livar is respect; Op de allereerste plaats voor de mensen en daarnaast voor de dieren en de omgeving waarin zij opgroeien. Er zijn een aantal mensen die net als bij kleding, auto's wijn en lichaamverzorgingsmiddelen meer willen uitgeven als standaard. En aantal van deze groep consumenten wil dat doen voor vlees. Dit is onze doelgroep die wij graag van dienst zijn. Eerlijk duurt het langst Marleen. Ik wil bij deze van harte uitnodigen om een bezoek te brengen aan Livar en dan bezoeken we al onze locaties. Wij communiceren immers heel duidelijk dat niet al onze varkens op het klooster verblijven. Onlangs is Bert van de Berg van de dierenbescherming nog op bezoek geweest. Wij hebben dus niets te verbergen. Ik wacht je reactie af voor een bezoek aan Livar met aansluitend een proeverij van onze heerlijke producten waar wij als Livar volledig achter staan en met volledige transparantie iedereen willen laten zien en proeven 06 51 835 641 Frans de Rond

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.