Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Duitse jagers verplicht tot afschieten wilde zwijnen

De Duitse overheid kan jagers verplichten wilde zwijnen af te schieten om varkenspest te voorkomen.

Dat heeft het gerechtshof in Münster bepaald in hoger beroep. De rechtbank wees in april een klacht af van een jager die protesteerde tegen de verplichting, die jagers opgelegd was door de Kreis Euskirchen in Noordrijn-Westfalen. Hier werd in april in de wilde-zwijnenstapel na een aantal pestgevallen in oktober 2006 opnieuw het varkenspestvirus vastgesteld.

De klager moest daarom vanaf 1 april tot eind juli in zijn jachtgebied maandelijks 10 wilde zwijnen afschieten om het bestand tot een niveau van 2 zeugen per hectare terug te brengen. Het gerechtshof wees in zijn vonnis op de pestuitbraken in een varkensbedrijf in Noordrijn-Westfalen begin vorig jaar. De schade hiervan bedroeg volgens het hof 82 miljoen euro. De jager kan niet in hoger beroep tegen de vonnis.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marianne Vandenberghe

    Beste, is dit correct 2 zeugen per hectoare? Dit lijkt me toch héél veel.
    Marianne Vandenberghe
    VEVA (Vereniging Varkenshouders België)

Of registreer je om te kunnen reageren.