Varkenshouderij

Achtergrond 302 x bekeken 37 reacties

Dierenpartij zet zich te kijk

Het is de wereld op zijn kop: Kamerleden van de Partij voor de Dieren (PvdD) die live de castratie van biggen mee willen maken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel

  Wij castreren niet omdat wij dat leuk vinden, maar omdat het een keiharde consumenteneis is. Wil graag vandaag nog stoppen, hoeven we ook niet te discussieren over welke verdoving, naalden in de ballen of algehele co2 bedwelming

 • no-profile-image

  gli

  30000 koeien!!
  In Nederland kunnen 300 ondernemers dan 100 koeien melken.
  Is dat het voorland van de Nederlandse boer? Moet dat het streven zijn?
  En de L.T.O? Denkt die ook in die richting?
  Zo van:
  Jongens: als we internationaal mee willen tellen komt er eerder geen einde aan de schaalvergroting?
  Graag een gefundeerd antwoord. Dan kan elke ondernemer er op inspelen.

 • no-profile-image

  Bakker

  Het is verschrikkelijk , ze moesten eens weten wat je een big aan doet om hem eerst te verdoven in de ballen en daarna castereren...zonder verdoving heeft hij er minder last van en gaat alles vlugger.
  Even pijn en dan is het over ! nou hebben ze dubbel stress en dat vergeet men daar ...in de kamer

 • no-profile-image

  Daniël

  Gezien de dierenwelzijn discussie van dit moment, die ook nog eens voor een groot gedeelte focussed op het castereren van biggen komt het bij mij niet onlogisch over om dit ook te verwerken in een program voor een werkbezoek.

  Maar haal dan wel iemand erbij die iets verder van de sector afstaat. En laat deze persoon even schetsen wat de spagaat is. Tussen verdoofd en onverdoofd, marktbelangen en maatschappelijk draagvlak.

  Die commissie die op bezoek is praten over de onderwerpen die de intensieve veehouderij aangaat. Is het dan niet noodzakelijk om juist die dingen op de agenda te zetten waar de meeste weerstand verwacht!

 • no-profile-image

  Maria

  Ze springen er weer met z'n allen bovenop; nee zij willen beslist géén castratie bijwonen ; Wat niet weet wat niet deerd......

  De partij voor de dieren wil (onnodig (!))dierenleed aan de kaak stellen en niet alleen hoe geweldig het gaat met de sector...!!!!!!

  Ga zo door jongens, er is nog veel werk te doen voor ze daar achter de hofvijver snappen dat dierenleed leed is van medeschepselen en geen leedvermaak
  verdraagt.....

  Pim Fortuyn werd ook verguisd en wij weten hoe dat uitgepakt is ; Nu staan ze in de rij om zijn ideeën in te pikken.....

  Je hoeft geen vegetariër te zijn om jullie
  werk te steunen; het invoeren van één vleesloze dag per week, zou al veel dierenleed voorkomen.....

  WIE DOET ER MEE........

  Lang leve de PARTIJ voor de DIEREN

 • no-profile-image

  Bert Wilzing

  Wat zijn we weer roomser dan de paus, zolang ik hier op deze aarde rondloop (31 jaar) zijn de biggen altijd gecastreerd zonder verdoving, en weet uit eigen ervaring dat het maar een kleine ingreep is die zeker niet lang duurt.
  Door de PvdD wordt op emotionele basis een hetze gevoerd tegen deze methode en lukt het - ondanks de onderbouwde uitleg vanuit de varkenssector - dit in de kamer bespreekbaar te krijgen. Waar zijn we in de vrede me bezig!!
  Benut de tijd in de kamer voor landsbelang en niet voor dit soort onzin!
  Maar ja zoals zo vaak, blijkt maar weer dat emotioneel denken en doen, beter aanslaat dan dat er gekeken word naar het verleden en waarom bepaalde dingen gebeuren zoals deze uitgevoerd worden.
  Voer een discussie op inhoud en niet op emoties.

 • no-profile-image

  Janssen

  Als de PvdD meegaat op werkbezoek naar een ziekenhuis, eist men dan ook om aanwezig te zijn in de O.K bij een operatie?
  Dat zou aanleiding zijn om hen resoluut, desnoods via de EHBO, buiten de deur te zetten.

 • no-profile-image

  mjm slee

  ik ben blij dat de pvdd er is!

 • no-profile-image

  Monique Slee

  Er is erg veel dierenleed in de intensieve veehouderij, mn bij varkens en kippen. Varkenshouders laten liever alleen de dingen zien, waardoor je geweten wat minder gaat spreken, want wat je niet ziet, deert je vaak ook niet. Gelukkig is de PvdD er, om de mensen de ogen te openen en hen bewust te maken van wat er in die gesloten schuren zich afspeelt. Men mag daar niet komen kijken en dat heeft z'n redenen. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen; ze kennen gevoelens als pijn, angst en stress en hebben recht op een dierwaardigleven. Maar alles draait om de economie en daar moeten de dieren vreselijk onder lijden. En daarom is de PvdD er gekomen: om op te komen voor de zwaksten en stemlozen in de samenleving. Ik ben er trots op dat deze partij er is en dat ik daar bij hoor!!

 • no-profile-image

  Beatrix

  Ik sta helemaal achter de Dieren partij...Het doel heiligt nog altijd de middelen...

 • no-profile-image

  Frank

  dan bent u mooi dom, om op zn partij te stemmen, en hun standpunten in te nemen. hebt u wel eens hun campagnge en standpunten gelezen. er is niks mis mee, om de discussie met de lanbouw aan te gaan, maar het partijprogramma slaat alles mis. Een dier heeft meer rechten dan een goedwillend mens.

 • no-profile-image

  gli

  Wil Gerard, Barneveld aangeven wat de bank van agrarisch Nederland is? En waarom?

 • no-profile-image

  Robert

  Het lijkt er wel op dat de partij voor de dieren (vegetariers) specifiek iets tegen de landbouw heeft, Over de miljoenen huisdieren op flatjes en in kleine hokken die zuiver voor het plezier gehouden hoor je ze nooit. De Landbouw is er niet voor de lol maar voor de voedselvoorziening voor miljoenen mensen.
  Wat staat er in hun partijprogamma over de honger in de derdewereld landen.
  Soya verbouwen ? Waarom hebben ze geen zetel in een provincie als Overijssel.
  Hier blijkbaar wonen nog nuchtere hardwerkende mensen.
  Hier in de provincie kopen we geen zakjes met stenen bij de IKEA of Denneappels bij de tuincentra. maar zitten we nog iets dichter bij de natuur en niet op een grote wolk.

 • no-profile-image

  critische lezer

  Ha ha dass ich nicht lache
  herr Gerhard, ha ha dass ich nicht lache Herr Johan.
  De Rabobank is een fusiebank van raiffeisenbank en boerenleenbank.
  Maarrrrr dat is lang geleden hoor.
  Dass war einmal.
  Er is geen boerenbank meer, zomin als er nog een zuivelcoöperatie voor boeren is.

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Ongelovelijk. Weer al die reacties. Het enige wat de PvdD wil is immers scoren. Zij geven echt helemaal niets om dieren en om de natuur Zij geven alleen om de pers en televisieploegen. Dan staan deze mensen met hun zielige ego's in de belangstelling. Dan hebben zij iets gepresteerd en worden door een enkele onverlaat daarvoor gecomplimenteerd Eigenlijk te triest voor woorden. Weten we gelijk hoe mensen (zij dus zonder eigenwaarde) reageren als er echt problemen ontstaan. Hoed u voor zulke lieden

 • no-profile-image

  Jan Sloot

  Hi Willem,

  Veel van je logica an je pen kan zelfs ik begrijpen.
  Ben als verkoopleider werkzaam in de USA voor Bauer en FAN (irrigatie en mestsystemen).
  Het verschil daar en hier is erg groot als het gaat om verantwoordelijkheid.
  Milieubeleid in de USA is zeker zo streng als bij ons (vraag dat de boeren van Verbakel maar)
  Het verschil is, dat in de USA bij grote boeren er jaarlijks een boekhouding cq engineerings handtekening moet worden geplaatst (zoals bij ons een boekhoudkundige verklaring) om het jaar erop weer te kunnen produceren.

  We kijken wel negatief naar grote bedrijven, maar neem van mij aan dat enkele klanten van mij met meer dan 30.000 koeien het beter voor elkaar hebben dan 400 boeren in Nederland.
  Zij hebben dat gezeik ook niet, want een verantwoordelijke engineúr spreekt vele malen gemakkelijker met wetgevers en buren dan wij als boeren, dieren mensen.

  Ander verschil is gebruik maken bij een vergunning aanvraag van nieuwe technieken. Nieuwbouw van een melkveebedrijf met 4000 koeien, doe je gelijk een biogas installatie bij. Dit dus niet voor de subsidie, energieprijs (is slcht 1,5 - 2,5 $cent), maar voor het uitbrengen, mest stinkt niet meer, hoeven dan geen aanwending in de grond te gebruiken, maar mogen het bovengronds inwerken en of verregenen.

  Ja deze grootschaligheid is besmet in Nederland, maar weet je waar we echt het vertrouwen door verliezen in de USA.
  Onze PVD.
  Ons drug beleid is dan nog daar aan toe, aar het hebben van zo'n partij geeft aan dat wij niet meer op deze aarde leven.

  Iedereen is voor dieren en nieuwe inzichten komen altijd dan als er meer kennis rondom is.
  Achteraf dan oordelen is altijd gemakkelijk en dan kun je werken op de emotie van mensen.

  Ik ben best trots op onze boeren en zal dat altijd op alle boeren blijven in iedere land van de wereld, met een eigen inzicht van de regio en het volk.

  Dat beter weten kunnen alleen wij.
  Ik zeg weleens:
  Als we nu opnieuw een 2e wereld oorlog zouden krijgen, kand de Nederlandse bevolking van mij niet rekenen op onderduikplaatsen, voeding en hulp.
  Ik als exboer zal ze laten verrekken en dan vragen of ze een handtekening willen zetten met een verzoek dat de USA en Canada ons willen bevrijden.

  Mooi he, ik ben het weer voor even kwijt.
  Groetend,
  Jan Sloot

  Heb het snel geschreven lees maar door de fouten door.

 • no-profile-image

  Richard

  Die Jan Sloot toch.... Die ziet door die levensgrote oogkleppen natuurlijk niet dat juist zijn USA vrienden degenen zijn die de door hem voorspelde volgende wereldoorlog zullen ontketenen...

 • no-profile-image

  j.p.

  s.v.p. respect voor onze bevrijders, ga anders eens in margraten kijken, 8000 soldaten begraven! Door hun kun jij nu hier je mening geven Richard!

 • no-profile-image

  versteegh

  jongers laten we die dieren parti gauw opheffen je wordt er een beetje moe van die bemoeials 't kost een vermogen aan tijd en verspeeld een hoop geld. min verburg heeft toch wel wat anders te doen.

 • no-profile-image

  L. Holland (agrarier)

  Normaal kijk ik nooit op deze site. Vandaag dus wel. Na het lezen van de editie van zaterdag 23 juni ben ik toch maar even gaan kijken naar de reacties op de stukken van Annechien ten Have, Marianne Thieme en Sjoerd van de Wouw e.d. .
  Tijdens het lezen van de reacties kreeg ik het idee dat er maar weinig reacties van agrariërs tussen zitten. Het merendeel geeft mij de indruk door hun reactie geen agrariër te zijn en waarschijnlijk stichtingen aan te hangen als Wakker Dier en lid te zijn van de PvvD o.i.d.
  Val me hier niet op aan, dit is gewoon het idee dat ik erbij kreeg.

  Er is niets mis met een gezonde discussie. Maar een aantal reacties zijn naar mijn idee meer geschreven om uit te lokken of een ander aan te vallen.
  Waarom kunnen mensen niet gewoon op een normale manier hun mening delen? Zonder ironische, puberale, kortzichtige of sarcastische kreten? Zo kom je eerder tot een goede oplossing of compromis. Wanneer men elkaar afkat gaat het van kwaad tot erger. Het gaat dan uiteindelijk niet meer om het onderwerp zelf maar om de verontwaardiging en woede over de uitspraken gedaan door beide zijden.

  Dit zie ik ook naar voren komen bij Marianne Thieme en Sjoerd van de Wouw. Zij zijn te vaak bezig met het belachelijk maken en het aanvallen van de agrarische sector. Het zogenaamde ‘boertje pesten’. Ze zijn bevooroordeeld, slecht van zaken op de hoogte, kortzichtig, verdraaien woorden en laten dingen erger of anders voordoen dan ze zijn.
  De varkenshouders in Limburg kan ik dan ook goed begrijpen. Je kunt iemand best laten zien hoe een big gecastreerd wordt. Wat je dan wel eerst moet doen is precies uitleggen waarom je het doet, hoe het zo gekomen is dat je dit doet (een paar jaar geleden vond de consument vlees van ongecastreerde biggen een vies geurtje hebben en werd dus het castreren ingesteld) Dus: eerst alle factoren die een rol spelen, redenen, oorzaken, gevolgen, alternatieven enz enz, uitleggen. Anders zou je een vertekend beeld krijgen. Als je precies weet waarom dit zo gebeurd dan krijg je snel de gedachte dat het zielig is.
  Ook de pers is niet geheel onschuldig: wanneer je de pers erbij hebt is de kans groot dat zij een vertekend beeld weergeven. Je hoeft maar één ongelukkige foto te maken en het lijkt al heel anders.

  Het stuk van Annechien ten Have komt heel anders op je over. Je hoeft het niet met haar eens te zijn om dit te beamen. Uit haar artikel spreekt veel meer wijsheid, kennis en deskundigheid. Ze gaat echt op de mening van een ander in, ze veroordeeld de ander niet en doet geen uitspraken als ‘Veel vertegenwoordigers van de intensieve veehouderij verkeren overduidelijk nog in de ontkenningsfase’ : Thieme. Met ten Have is de gewone burger het eerder eens door haar manier van schrijven. Het komt gewoon deskundiger en overtuigender over. De andere twee komen opstandig over. Hun meningen neemt de doorsnee burger met een korrel zout, juist om die opstandigheid. Je kunt veel beter wat tactvoller je mening geven, dan kom je veel verder.

  Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk mag iedereen zijn eigen mening hebben en geven. Bedenk alleen wel even hoe je het brengt, hiermee kun je een hoop tijd en ellende besparen.

 • no-profile-image

  Gerard

  Bij het lezen van de berichten frons ik toch mijn wenkbrauwen,de landbouw stelt vaak per jaar zijn deuren open voor het publiek zodat u zelf kunt kijken met u (voor) oordelen, Nederland wordt vaak vergeleken met een kennis land,welnu hier heb ik grote bedenkingen bij, zelfs de volksvertegewoordigers zijn niet in staat om de beeldvorming rond de landbouw rieel te beoordelen het enige wat speelt zijn kennelijk de emotionele driften van mensen die steeds meer en meer haat gevoelens uitdragen naar diegene die u voedselproduceren.
  Maar wees niet teleur gesteld als de globaliseren komt aan gesneld dan kruipt het volkje van de lage landen achter het dijkje weg,bang voor de grote boze buitenwereld.

 • no-profile-image

  Gerard

  U wilt een gefundeerd antwoord,welnu voor degene die hier een antwoord op willen voor hun bedrijfsontwikkeling kunt u zich o.a wenden tot de bank van agrarische nederland:Ondernemerstraining 'Uw passie en pressie in beeld'
  Bent u een melkveehouder met interesse voor bedrijfsstrategie? Doe dan mee aan de driedaagse training 'Uw passie en pressie in beeld' voor een bredere kijk op uw bedrijf en een helder beeld van de toekomst.

 • no-profile-image

  Coolcat

  Als ik deze discussie zo zie, denk ik dat we beter allemaal kunnen overstappen op de consumptie van lamsvlees.
  Dat is nog puur natuur, ze lopen gewoon buiten , spelen in het gras, er gebeurt ze niets wat stress kan geven....(of het zouden die lelijke oormerken moeten zijn, maar dat kan nog niet anders) Kortom, een eerlijk stukje vlees, zolang het Nederlands, of liever nog Texels, lamsvlees is...........

 • no-profile-image

  Daan

  Zette de intensieve varkenshouderij zich maar 'ns 'te kijk'. Waarom zoveel onwil om openheid van zaken te geven over wat zich werkelijk afspeelt achter die staldeuren...? Juist: omdat die praktijk het daglicht niet kan verdragen. De Kamercommissie LNV bestaat uit volksvertegenwoordigers en wij als kiezers hebben er recht op dat die commissie volledig wordt geïnformeerd. Helaas hebben de varkenshouders in de bio-industrie, en zelfs sommige leden van die Kamercommissie, er belang bij dat dat niet gebeurt.

 • no-profile-image

  Caro

  Helemaal mee eens! Goed stuk.

 • no-profile-image

  Janssen

  De opmerking dat het werkbezoek een promotieverhaal voor de intensieve veehouderij was, is pure winst.
  Hierdoor blijkt dat het imago van de i.v. bij de PvdD en andere linkse partijen behoorlijk is gegroeid.
  Dat kan niet alleen zijn gebeurd door het werkbezoek zelf, maar datgene wat men daar heeft gezien en uitgelegd heeft gekregen heeft hen daarin bevestigd.

 • no-profile-image

  Anne van den hof

  Goed nieuws dat de kamerleden van de Partij voor de Dieren zelf wilden controleren hoe de castratie van biggen in de praktijk wordt uitgevoerd. Waarom kon het geen doorgang vinden? Is het zo'n wrede vertoning dat dit het daglicht niet kan verdragen. Het zal letterlijk een heel zielige vertoning zijn dat dieren zo worden behandeld. Daar wordt inderdaad helemaal niemand beter van.

 • no-profile-image

  heinrich

  wie stemt er nauw ook op een dierenclub

 • no-profile-image

  Renate

  Zal eens tijd worden dat men oog heeft voor dierenwelzijn. Kleine moeite lijkt me biggen te verdoven voor castratie. Leuke slogan op het product in het schap. Bedragje erboven op voor gemaakte kosten van de boer. Bijv. u zou toch ook geen lichaamsdeel laten verwijderen zonder verdoving?! Let maar op dat het verkoopt.
  Laat het maatschappelijk belang het marktbelang worden.

 • no-profile-image

  Dorien

  Als ik de berichten zo lees weten veel mensen niet waar het om draaid. Waarom zou een schaap geen stress hebben als zijn wol eraf gaat?
  Elk dier of mens heeft zo zijn stress momenten. Bij een big is dit in de eerste levens week het geval maar deze is dat snel vergeten na de ingreep omdat die dan bij de zeug gaat drinken. Als zijn buikje dan weer dik is gaat hij bij de andere biggetjes in de nest liggen slapen. Dat de big gaat schreeuwen doet hij voornamelijk omdat hij wordt opgepakt en bij zijn broertjes en zusjes weg is. Een ervaren zeugenhouden doet de ingreep zo snel dat de big alweer op de grond staat en gaat drinken voordat deze er erg in heeft wat er nu daadwerkelijk is gebeurd. Bij eerst verdoven wordt de big twee keer opgepakt ( de verdoving moet natuurlijk wel eerst inwerken) De tweede keer vind de big het oppakken niet veel leuker dan dan de eerste keer dus begint weer te schreeuwen dit is dus twee keer stress.

 • no-profile-image

  Renate

  Aan Bert Wilzing,

  Je weet uit eigen ervaring? Knap hoor dat je weet hoe een big zich voelt op het moment dat hij wordt gecastreerd. Hopelijk had jij een minder pijnlijke ervaring!
  En wat heeft dat te maken met hoe groot/klein de ingreep is en hoe lang/kort dit duurt? Kleine en korte ingrepen kunnen pijnlijker zijn dan grote & lange ingrepen.
  Gelukkig leren we van het verleden en worden dingen nu anders afgehandeld. We leven gelukkig niet meer in de Middeleeuwen.
  Dit onderwerp heeft inderdaad snel raakvlakken met emotie. We hebben het nl over gevoel. Gevoel van de biggen. Ja en daar willen we het nu juist niet over hebben. Het moet gaan om inhoudelijke zaken. Bij voorkeur aantallen, cijfers etc.

 • no-profile-image

  jos

  Ik voel enige sympathie voor partijen die zich sterk maken voor dierenwelzijn. Er zijn in het verleden best wel dingen gebeurd die we nu niet meer zouden willen (en die niet vanzelf vanuit de sector doorgevoerd zouden zijn). Wat ik alleen jammer vind, is dat altijd zo'n sector daarvoor in de pers afgebroken moet worden. Probeer liever binnen de sector mensen te vinden die de mening delen van de PvdD deelt en haal die als voorbeeld naar voren. Als je als PvdD echt het dierenwelzijn voorop zet, dan wil je de veehouderij graag in Nederland houden. Als je dat niet snapt, dan moet je maar eens werkbezoeken in het buitenland organiseren...

 • no-profile-image

  Wiebe W Kloetstra

  Hoezo zet de PvdD zich te kijk! Logisch dat de PvdD niet alleen de mooie dingen wil (laten) zien: dat doen de varkenshouders wel. Die houden de mensen voor de gek met hun "zichtstallen". Wat de mensen niet zien, zijn de miljoenen varkens in de dichte, donkere en overvolle stallen, zonder stro, daglicht of andere voorwaarden die varkens nodig hebben om een normaal, soortgericht leven te kunnen leiden. Ze kwijnen weg en na een ellendig leven van ongeveer 6 maanden gaan ze naar de slachterij en dat gebeurt dan ook nog eens via een afschuwelijk transport. Dus wie zet zichzelf hier nu te kijk: de varkenssector zou zich wat meer moeten verdiepen in de doelstellingen van de PvdD en meer oog en gevoel moeten krijgen voor dierenwelzijn!!

 • no-profile-image

  arnold kielenstijn

  Wij worden in lengte der dagen al gecastreerd door onze burocratie

 • no-profile-image

  johan

  Voor de heer GLI uit Ijselmuiden, De bank van agrarisch nederland wordt ook wel de rabobank genoemd. Waarom??, deze is opgericht door boeren.

 • no-profile-image

  kfir

  Dat dit dagblad de PvdD afkraakt is mij niet zo vreemd, het is wel jammer want je zou toch maar als agrarier sympathie hebben voor de PvdD! Het zou getuigen van een gezonde intelligentie! Tegen de tegenstanders van de PvdD zeg ik dit; WORD WAKKER in een land dat varkens transporteren zonder deze voldoende te laten eten of drinken, dat in en uitheemse huisdieren massaal dumpen als men op vakantie gaat en dat dit land het centrum is van het aanbieden van bedreigde en (nog) niet bedreigde diersoorten op het internet. Ik schaam me soms om Nederlander te zijn!!

  kfir, breugel.

 • no-profile-image

  Gerrit Jan de Bruyn

  Uw artikeltje over het bezoek van kamerleden aan een varkenshouderij is een zielige vertoning van bekrompen journalistiek. Het zet de wereld gewoon op zijn kop. Kamerleden hebben tot taak en dus het recht om zich te laten informeren omtrent wat er in ons land gebeurt, zodat ze daar via wettelijke regelingen invloed op kunnen uitoefenen. Aangezien castratie van biggen op dit moment een belangrijk punt van discussie is, behoren kamerleden daar dus zoveel mogelijk in de praktijk van te kunnen meemaken.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.