Varkenshouderij

Achtergrond 370 x bekeken 5 reacties

Cramer: geen lagere toetsdiepte nitraat

Minister Cramer van Vrom ziet weinig mogelijkheden voor een lagere toetsdiepte voor nitraat in het grondwater.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wiel smeets

  de nitraatrichtlijn geld voor ieder e u land, dus moet meting ook in ieder land op de zelfde diepte plaats vinden !!!.

 • no-profile-image

  Jacob Visser M Sc

  Het klopt wel dat er op grotere diepte minder nitraat wordt gemeten. Maar dat komt doordat de nitraat -deels- wordt omgezet in N2O2 en dat is een belangrijk broeikasgas! De "oplossing"om op grotere diepte te meten IS dus geen echte oplossing, maar verplaatsing van het probleem.
  Een echte oplossing zou om de bemesting te verlagen tot de hoeveelheid stikstof die opgenomen kan worden door het gewas, zodat de uitspoeling verminderd wordt. Evenwichtsbemesting dus en geen mestdumping.

 • no-profile-image

  Terry van Loon

  Voorspelbare uitkomst. Dit gaat betekenen dat Nederland onnodig scherpere bemestingsnormen gaat invoeren vanaf 2008.
  Leve Europa zullen we maar zeggen.....Hoe kan het dat in andere landen op grotere diepten het nitraat wordt gemeten en in Nederland in de bovenste meter van het grondwater ? Dat dieper meten het probleem verkleint is allang bekend. Ook uit RIVM-metingen op grotere diepte blijkt immers dat daar lagere nitraatgehalten in het water zitten.
  En o ja: het drinkwater wordt op 200-300 meter (of nog dieper) weggehaald

 • no-profile-image

  veurink h

  probeer met elkaar tot een compromis te komen ,en als het inderdaad blijkt dat het uitspoelen minder ver de diepte in gaat dan gedacht dan kan de sector wat meer "ruimte"krijgen.

 • no-profile-image

  S. Peters

  Mestdumping is niet meer van deze tijd. Door regelgeving wordt dit practisch onmogelijk gemaakt. Alle transportbewegingen worden via GPS gevolgd, en zijn dus na te trekken. En wat evenwichtsbemesting betreft, de komende jaren worden de gebruiksnormen zo scherp gezet, dat dit zelfs bijna niet meer haalbaar is. Dit betekend een verschraling van de grond, en daardoor lagere opbrengsten voor de landbouw.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.