Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

CBL houdt praatje voor de bühne: dus nep.

Minister Verburg is van plan vanaf 1 januari 2009 het onverdoofd castreren van biggen te verbieden en vervolgens wil het CBL per die datum geen varkensvlees meer in de schappen van onverdoofd gecastreerde varkens.

Mijn reactie daarop kan kort zijn: het voegt niets positiefs toe aan het welzijn van het dier, want het toedienen van een verdoving levert meer stress op dan de castratie. Bovendien wordt de consument voor de gek gehouden want het ziet er niet naar uit dat andere landen diezelfde voorwaarde gaan stellen. Dus alle geïmporteerde vleesproducten kunnen afkomstig zijn van onverdoofd gecastreerde varkens.
Als het CBL lef heeft dan zou ze tegen de boeren zeggen: stop maar met castreren, wij maken de consument wel duidelijk dat het vlees prima is en wij nemen dus het vlees gewoon af.
Maar dat doet het CBL niet. Neen zij maken liever goede sier met zogenaamd ferme, diervriendelijke maatregelen, maar leggen de rekening bij de Nederlandse boeren. In dat opzicht hebben zij veel gemeen met clubs als Wakker Dier en de Partij voor de Dieren. Die hebben er ook een handje van over de ruggen van boeren een wit voetje bij de burgers te willen halen. Dat is in mijn ogen de schijnheiligheid ten top.
Ik vind dat het CBL zich helemaal niet hoeft te bemoeien met het al dan niet castreren van biggen. Als het CBL zo begaan is met het welzijn van de dieren, dan had ze al jarenlang alleen vlees van vrouwelijke varkens in de schappen kunnen leggen? Of is het CBL soms bang dat ze dat vlees dan veel duurder moet inkopen? Als dat laatste waar is, dan maakt het in ene keer duidelijk dat het CBL geen cent over heeft voor haar principes.
In dat geval is het verhaal van het CBL een praatje voor de bühne. En dus nep!!

Wien van den Brink

Eén reactie

 • no-profile-image

  willy

  Als dit is gestopt komen de varkendboeren ZELF aan de beurt om gekas......d te worden
  zal me een geschreeuw zijn.
  Dan weten ze waar ze over gepraat hebben.
  ze weten het toch zo goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.