Varkenshouderij

Achtergrond

Budgetbewaking en verkooppraatjes

Ik sta op het punt de eerste bouwmaterialen te bestellen en de meeste offertes zijn binnen. Het moet nog steeds lukken om de bouwkosten op maximaal €2000 per zeug te houden.

Verkooppraatjes en budgetbewaking.

We bouwen bijna 1.000 zeugenplaatsen en stellen de huidige 184 kraamhokken buiten bedrijf, zodat er netto 800 zeugen bijkomen. De varkensrechten kosten 450 euro per zeug en de dieren zelf een gelijk bedrag. De totale uitbreiding is begroot op €2,5 miljoen. Het is nu dagelijks waken dat het budget niet overschreden wordt. Dit begint natuurlijk met het beoordelen van de offertes en de gunning hiervan.

Van de meeste zaken vraag ik drie offertes op. Om geen appels met peren te vergelijken, moeten deze zorgvuldig bestudeerd worden. Vaak is nogmaals aanpassing nodig om tot een zuiver vergelijk te komen.
De meeste materialen zijn de afgelopen jaren duurder geworden, maar niet zoveel als vaak wordt beweerd. Verkopers die hun verhaal al starten met gigantische levertijden en enorm gestegen kosten, wijs ik de deur. Het zijn niet meer dan prijsopdrijvende verkooppraatjes. Als het werkelijk zo zou zijn, bleven ze wel thuis.
Tot mijn verrassing worden een flink aantal materialen niet eens duurder geoffreerd dan pakweg twee jaar terug.

Kraamhokken van €600 tot €1.200

De bouw start met een nieuwe kraamstal van 320 plaatsen. Complete kraamhokken variëren tussen de stalinrichters in prijs van €600 tot €1.200. Deze twee uitersten zijn natuurlijk niet vergelijkbaar, maar na schifting van het ondereind in materiaalkeuze en de overbodige luxe, komen we terecht op €700 tot €900. Het gaat hierbij om de complete bodem met vloerverwarming, de totale hokinrichting en brijvoedering.

De kunst is nu om zo dicht mogelijk bij de €700 te blijven met de gewenste kwaliteit in ogenschouw genomen. Rücksichtslos voor de allerhoogste kwaliteit en prijs te kiezen, zorgt direct al voor een valse start van de bouw. Het budget wordt dan zeker overschreden, wat gezond ondernemen in de varkenshouderij erg lastig maakt.

Op deze plaats houden we de ontwikkelingen nauwgezet bij. Open en transparant zoals u van ons gewend bent.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.