Varkenshouderij

Achtergrond 318 x bekeken

Bouwsnelheid

Er is twee maanden verloren ten opzichte van schema. De 320 kraamhokken moeten in december al af zijn. Systeembouw komt steeds meer in zicht om snelheid te maken.

Een snelle prefabbouw heeft mij nooit wat geleken. Mijn eigen inbreng is kleiner, maar belangrijker; snelheid brengt hogere bouwkosten met zich mee. Nu het aanvangmoment van de werkzaamheden maar blijft opschuiven, wordt een snelle bouw noodzakelijk. De fokkerij uitbreiding is al opgestart en laat zich niet uitstellen.

Een vertraging van de gemeentelijke afhandeling van vergunningsprocedures heeft ervoor gezorgd dat alles twee maanden opschuift. Je kunt je er druk om maken, maar het is niet anders. Over het gehele traject hebben we absoluut geen klagen. De gemeente Dalfsen werkte goed mee, en er is geen enkele bedenking ingediend. Onze relatie met de omgeving is gelukkig erg goed. Ik probeer hier ook altijd aan te werken. Af en toe een feestje in de Varkens-Showroom, een half varken voor de verenigingsbazaar, snertvlees voor de ijsclub en wat verpakt vlees voor diverse loterijen. Goed voor het imago, voor de varkenshouderij en de clubkas.

Eerste zeugen in december in de kraamhokken

De vertraging moet wel weer goedgemaakt worden. Het streven is nog steeds om in december de eerste 320 kraamhokken in te leggen. Houten vakwerkspanten van eigen makelaardij worden vervangen door stalen spanten. Het metsel- en stucwerk wordt kunststof en de vloer met opstort wordt nu prefab. Door de spantpoten direct op de putvloer van 2500 vierkante meter te plaatsen, maakt dat je raak kunt rijden door de stal tijdens het maken van de put. Daarvoor al plaatsen we het houten frame voor afzuigkanaal, luchtwasser en plafonds. Alles kan onder het sandwich dak gebeuren, het weer speelt dan geen rol meer.

Multicultureel jaar

Gelukkig wordt het een stal met heel veel repeteerwerk, ideaal als je werkt met Polen en Hongaren. Doordat we altijd in eigen beheer bouwen, wordt het weer een multicultureel jaar. Van integratieproblemen hebben we geen last. Zoals in de vorige column reeds beschreven vallen me de bouwkosten niet tegen. De cowboyverhalen hierover bevatten nog steeds veel vers gebakken lucht.


« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.