Varkenshouderij

Achtergrond

Aardappelproducten raken op

Van aardappelproducten is het tekort het grootst. Voorgebakken friet is niet meer verkrijgbaar, terwijl de overige aardappelproducten nog krap beschikbaar zijn. Daarbij wordt gewerkt met korting op leveringen, of deze zijn aanstaande. In de zomer worden de verwerkende fabrieken gereviseerd en schoongemaakt. Het is nog maar afwachten hoe oogst 2007 uit gaat vallen.
De beschikbaarheid van tarwezetmeel is juist wat beter geworden sinds het begin van dit jaar. Er zijn wat verschuivingen gaande die verband houden met de aanstaande sluiting van Latenstein in Nijmegen. Het product Latico verdwijnt geheel van de markt en er komt geen product voor in de plaats. Dat betekent meer druk op een krappe markt.

De vraag naar tarwegistconcentraat is goed. Ondanks dat de productie goed is, is er een achterstand in levering. Daarbij is concurrentie van de rundveehouderij beter merkbaar.
De bierindustrie draait volop en er zijn geen problemen in de belevering. Dat kan niet worden gezegd van de melkproducten. Van wei is er een krapte, ondanks de wat ruimere melkproductie aan het begin van het quotumseizoen. Het prijsvoordeel ten opzichte van mengvoer is gestegen door de duurdere brok.

Prognose:

Prijs producten blijft nog lange tijd hoog.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.